Το δραματικό κόστος ενός άνισου δούναι και λαβείν μεταξύ δανειστών και Ελλάδας, η οποία εγκλωβισμένη σε θηλιά εκβιασμών κατρακυλά στην ύφεση και χάνει κεφάλαια από το τραπεζικό σύστημα, περιγράφει σχόλιο στο Bloomberg View.
Πάνω από 20% είναι η πτώση των καταθέσεων από το Σεπτέμβριο, ενώ η διαδικασίας επιταχύνεται καθώς εκτιμάται ότι έχουν χαθεί περίπου 7 δισ. ευρώ τον τελευταίο μήνα, αφήνοντας περίπου 131,6 δισ. ευρώ στο τραπεζικό σύστημα.
Το αποτέλεσμα είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να έχει αυξήσει κατά 35% από τις αρχές Φεβρουαρίου, το όριο χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό (ELA).
Επίσης αναφέρει πως σε ύφεση βρέθηκε ελληνική οικονομία το α’ τρίμηνο του 2015, σε περιβάλλον αναιμικής πορείας της ευρωζώνης με εμφανή την αδυναμία και στον σκληρό πυρήνα του ευρώ.
Το ΑΕΠ της Ελλάδας υποχώρησε κατά 0,2%, ύστερα από πτώση 0,4% το τελευταίο τρίμηνο. Σε ετήσια βάση αύξηση 0,3% σημείωσε το ΑΕΠ το α΄ τρίμηνο εφέτος.
Μόλις κατά 0,4% αυξήθηκε το ΑΕΠ στην ευρωζώνη και στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2015, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Εurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Το τέταρτο τρίμηνο του 2014 η αύξηση του ΑΕΠ στην ευρωζώνη ήταν της τάξεως του 0,3% και στην «ΕΕ των 28» ήταν 0,4%.
Και θυμίζει πως το σενάριο για δραχμή απογείωσε τη μετοχή της Fortress Paper, μιας εταιρείας εκτύπωσης χαρτονομισμάτων, εν μέσω έντονης φημολογίας ότι ενδέχεται να έχει αναλάβει συμβόλαιο εκτύπωσης “διπλού νομίσματος” που, βάσει σεναρίων, θα κυκλοφορήσει ως αποτέλεσμα του εξοστρακισμού της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Πηγή: enikos.gr