Στις δυσκολίες εισαγωγής ενός νέου νομίσματος, αναφέρεται σε δημοσίευμά του για την ελληνική κρίση το Bloomberg.
Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά σε πρόσφατες περιπτώσεις όπως αυτή της Γερμανίας με το γερμανικό μάρκο, το “διαζύγιο” της Τσεχίας-Σλοβακίας το 1993, ακόμη και η εισαγωγή του ευρώ. Οπως τονίζεται, όλες αυτές οι περιπτώσεις είχαν από πίσω τους χρόνια προετοιμασίας και μεγάλη κοινωνική αποδοχή.
Ο καθηγητής οικονομικών στο London Business School, Richard Portes, αναφέρει πως “Τα ιστορικά δεδομένα δείχνουν πως θα υπάρξουν τρομερές δυσκολίες. Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι ακόμη χειρότερη αφού δεν είναι καν σίγουρ πως έχουν την κυβερνητική ικανότητα να μεταπηδήσουν γρήγορα σε νέο εθνικό νόμισμα”.
Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα λέει πως σκοπεύει να κρατήσει τη χώρα μέσα στο ευρώ, ακόμη και μετά από ένα πιθανό “Όχι”.
Το Bloomberg επικαλείται δύο ταυτόχρονες δημοσκοπήσεις που δείχνουν πως ενώ η μάχη είναι αμφίρροπη, το 81% των ερωτηθέντων θέλουν η χώρα να βρίσκεται στην Ευρωζώνη.
Πολλοί οικονομολόγοι, όμως, πιστεύουν πως κάτι τέτοιο θα ήταν δύσκολο μετά από ένα “Όχι”. Το τραπεζικό σύστημα της χώρας βασίζεται σε βοήθεια από την ΕΚΤ, η οποία μπορεί να μη δοθεί σε τέτοιο ενδεχόμενο. Αυτό θα ανάγκαζε την Ελλάδα ναδημιουργήσει το δικό της νόμισμα, μία νέα δραχμή, για να συνεχίσει να δουλεύει η οικονομία.
Οι χώρες οι οποίες αλλάζουν νόμισμα πρέπει να απαντήσουν σε δύο καίρια ερωτήματα: Πως θα εισάγουν νέα χαρτονομίσματα και νομίσματα, και τι θα κάνουν με τις τραπεζικές καταθέσεις, τα χρέη, και τα λοιπά χρηματοπιστωτικά μέσα τα οποία είναι όλα σε ευρώ.
Η Ελλάδα θα βρίσκεται σε πάρα πολύ δύσκολο δρόμο αφού η μετατροπή πρέπει να γίνει γρήγορα, και χωρίς καθόλου προετοιμασία, ενώ το ευρώ, το προηγούμενο νόμισμα θα κυκλοφορεί ακόμα στην Ευρώπη, και οι Έλληνες δεν θα προτιμούν το νέο, υποτιμημένο νόμισμα, τονίζει το Bloomberg.