Bloomberg: Πώς η πορεία της Glencore δείχνει τις Ελληνικές Τράπεζες χαλαρή υπόθεση

Ποια ήταν η μεγαλύτερη τραυματική εμπειρία για τους ευρωπαίους επενδυτές αναρωτιέται το Bloomberg σε δημοσίευμα του την Πέμπτη συγκρίνοντας την πτώση των εσόδων της επενδυτικής Glencore Plc με την Ελληνική κρίση που συγκλόνισε τις αγορές το καλοκαίρι.

Τα παγκόσμια έσοδα από τις αμοιβές της επενδυτικής τραπεζικής βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών αναφέρει το Reuters, καθώς η αστάθεια στις αγορές σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας ωθούν τις επιχειρήσεις να καθυστερήσουν την έκδοση νέων ομολόγων και μετοχών.

 

Η μεταβλητότητα της Glencore αναφέρει το Bloomberg από την πλευρά του για τις τελευταίες δέκα ημέρες είναι σχεδόν διπλάσια από αυτή των δανειστών της Ελλάδας παρουσιάζοντας μια σειρά από γραφήματα, ενώ το θέμα αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στην πρωινή εκπομπή του πρακτορείου.  


Οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές, οι αγορές μετοχών, οι αγορές ομολόγων και τα κοινοπρακτικά δάνεια απέφεραν αμοιβές ύψους 16,5 δισ. δολαρίων κατά το γ’ τρίμηνο. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσό από το δ’ τρίμηνο του 2011, όταν τα έσοδα από τις αμοιβές της επενδυτικής τραπεζικής είχαν υποχωρήσει στα 16,3 δισ. δολάρια, λόγω της κρίσης χρέους της ευρωζώνης.

Επιχειρήσεις και επενδυτές είχαν αρκετούς λόγους για να καθυστερήσουν τις επενδύσεις τους από τον Ιούνιο, όπως το δημοψήφισμα της Ελλάδας, η υποτίμηση του γουάν τον Αύγουστο και η απόφαση της Fed να καθυστερήσει την αύξηση των επιτοκίων της.

Οι αγορές μετοχών εμφάνισαν τη μεγαλύτερη πτώση στα έσοδα από αμοιβές, καθώς υποχώρησαν κατά δύο πέμπτα έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου στα 3,2 δισ. δολάρια, με την αξία της έκδοσης μετοχών παγκοσμίως να υποχωρεί κατά τρία τέταρτα έναντι του 2014.

Αντιθέτως, οι αμοιβές για την παροχή συμβουλών για συγχωνεύσεις και εξαγορές συνέβαλαν κατά 29% στις συνολικές αμοιβές το γ’ τρίμηνο, σύμφωνα με το Reuters. Χαρακτηριστικό είναι ότι στον τραπεζικό τομέα η αξία των deals παγκοσμίως αυξήθηκε κατά 32% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκε στα 3,2 τρισ. δολάρια στο εννιάμηνο του 2015.

Στον αντίποδα, η έκδοση χρέους παγκοσμίως υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών και διαμορφώθηκε συνολικά στα 4,2 τρισ. δολάρια στο εννιάμηνο του 2015, έναντι 4,8 τρισ. δολαρίων την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Η μεγαλύτερη πτώση καταγράφεται στα ομόλογα της Ευρώπης, με την έκδοση ομολόγων σε ευρώ να υποχωρεί κατά 24% σε σχέση με το εννιάμηνο του 2014, ενώ αμετάβλητη ήταν η έκδοση ομολόγων σε αμερικανικά δολάρια.

Πάντως, οι τραπεζίτες αναμένουν διατήρηση της αστάθειας στις αγορές, μετά το σκάνδαλο της Volkswagen και την κατάρρευση των μετοχών της Glencore, που καθιστούν πιο επιφυλακτικούς τους επενδυτές.

 

Πηγή: Bloomberg, Reuters, Euro2day

Exit mobile version