Bloomberg: Οι 5 σκληρές προκλήσεις του επόμενου έλληνα πρωθυπουργού

Όποιος και να κερδίσει τις εκλογές στην Ελλάδα την επόμενη Κυριακή έχει να αντιμετωπίσει ένα καθόλου αξιοζήλευτο έργο υποστηρίζει το Bloomberg που με πέντε πίνακες παρουσιάζει πόσο σκληρή είναι η δουλειά του επόμενου πρωθυπουργού της χώρας.

Μετά από τα πανηγύρια της νίκης, ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας – πιθανό να είναι κάποιος μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα ή του Ευάγγελου Μεϊμαράκη – θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια κατεστραμμένη οικονομία, με ρεκόρ ανεργίας και ανάπηρο τραπεζικό σύστημα.

Η πρώτη αναθεώρηση του τρίτου προγράμματος βοήθειας στην Ελλάδα, που υπέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας τον περασμένο μήνα, λίγο πριν ο ίδιος προκαλέσει εκλογές, ξεκινά τον Οκτώβριο.

Ο νέος πρωθυπουργός θα πρέπει να επιβλέψει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και να κρατήσει τα δημοσιονομικά και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων σε καλό δρόμο. Και θα πρέπει να το κάνει αυτό και στο πλαίσιο μιας οικονομίας που κατά πάσα πιθανότητα θα αισθάνεται πιέσεις υπό την επιβολή των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων που επεβλήθη στο τέλος του Ιουνίου.

 

 

Ενώ η οικονομία στην Ελλάδα έδειξε εκπληκτική ανθεκτικότητα κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, παρουσιάζοντας 0,9% ανάπτυξη, οι έρευνες για το οικονομικό κλίμα δείχνουν ότι είναι στα πρόθυρα συντριβής κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. «Οι περισσότεροι από τους μηνιαίους δείκτες δείχνουν μια αρκετά απότομη συρρίκνωση κατά το τρίτο τρίμηνο,» δήλωσε ο Νικ Κούνης, επικεφαλής έρευνας στο μακροοικονομικό τμήμα της ABN Amro Bank NV στο Άμστερνταμ. «Ιστορικά, γνωρίζουμε επίσης ότι οι έλεγχοι κεφαλαίων τείνουν να έχουν πολύ αρνητικές και μακροχρόνιες επιπτώσεις στη δραστηριότητα της αγοράς» προσέθεσε ο οικονομολόγος της τράπεζας.

Η πρόβλεψη στην οποία συναινούν  19 οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Bloomberg είναι ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί 1,4% αυτό το έτος σε αντίθεση με το 2% ανάπτυξη που προβλεπόταν τον Ιανουάριο, πριν ο Αλεξης Τσίπρας εκλεγεί με την υπόσχεση να σκίσει τα μνημόνια αναφέρει το Bloomberg.

Η πρώτη προτεραιότητα της της επόμενης κυβέρνησης θα είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της χώρας, οι οποίες έκλεισαν για τρεις εβδομάδες τον Ιούλιο, εν μέσω αναταραχής, ως προϋπόθεση για την άρση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων. Το νέο πακέτο διάσωσης προσφέρει € 25 δισεκατομμύρια ($ 28 δισ) για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης , ποσό αντίστοιχο με αυτό που αντλήθηκε από του τέσσερις μεγαλύτερους δανειστές της χώρας στο προηγούμενο πακέτο διάσωσης.

Μια παραχώρηση που εξασφάλισε ο Τσίπρας σους οκτώ μήνες διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές ήταν η χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση θα πρέπει να ενεργήσει για να εξασφαλίσει ότι τα οικονομικά της χώρα θα παραμένουν σε καλό δρόμο για να καλύψουν ένα στόχο για πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της τάξης του 3,5% το 2018.

 

Εάν αυτές οι προκλήσεις δεν είναι ήδη αποθαρρυντικές, η κυβέρνηση θα χρειαστεί να προσελκύσει επενδύσεις εάν θέλει να μειώσει το ποσοστό της ανεργίας της χώρας, το οποίο αναμένεται να παραμείνει κοντά στο 25% για τέταρτο συνεχόμενο έτος το 2015. Οι τελευταίες οικονομικές υπαναχωρήσεις υποδηλώνουν ότι οι οικονομολόγοι προβλέπουν τώρα πως ο δείκτης ανεργίας θα αρχίσει να αυξάνεται ξανά το 2016.

 

«Η οικονομική κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί στο επόμενο διάστημα και ότι θα αρχίσει να επηρεάζει την αγορά εργασίας. Αυτό εν μέρει εξηγεί τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών: να γίνουν προτού οι κακές ειδήσεις χτυπήσουν την πόρτα του εκλογικού σώματος», δηλώνει ο Nick Kounis.

Exit mobile version