Bloomberg: «Ξεχάστε την Ελλάδα, πάμε Ισπανία»

Δεν έχει σημασία το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος την Κυριακή, η τουριστική βιομηχανία της Ισπανίας και της Πορτογαλίας έχουν ήδη κερδίσει αναφέρει το Bloomberg.

Με τίτλους από την Ελλάδα σχετικά με τους ελέγχους κεφαλαίων και η αβεβαιότητα για το μέλλον της χώρας στη ζώνη του ευρώ, οι τουρίστες που ετοιμάζονται να κλείσουν πακέτα διακοπών προς τα τέλη καλοκαιριού ή στις αρχές του φθινοπώρου αναζητούν προορισμούς εκτός Ελλάδας.

Το συγκεκριμένο γεγονός θα συμβάλει στην τόνωση της τουριστικής βιομηχανίας ανταγωνιστικών κρατών όπως εκείνες της Ισπανίας και της Πορτογαλίας αναφέρουν στο Bloomberg στελέχη του τουριστικού κλάδου.

«Εμείς βλέπουμε ότι ο αριθμός των νέων κρατήσεων – στην περίοδο αιχμής – για την Ελλάδα μειώνονται» αναφέρει ο Dick Gussen, εκπρόσωπος του Corendon International Travel BV, το οποίο εξυπηρετεί 2,5 εκατ. επιβάτες αεροπορικών εταιρειών ετησίως.

Επίσης παρά το γεγονός πως οι ξένοι τουρίστες στην Ελλάδα έχουν άμεση πρόσβαση σε μετρητά μέσω ATM τους δυσκολεύει να προβούν σε κάποια κράτηση εξαιτίας της αβεβαιότητας αλλά και των εικόνων που μεταδίδουν όλα τα Μέσα Ενημέρωσης.

 

Τουρισμός: Μια εύθραυστη Βιομηχανία…

«Ο τουρισμός είναι μια εύθραυστη βιομηχανία και κάθε κακή είδηση μπορεί να πλήξει πολύ άσχημα μια ολόκληρη περίοδο των διακοπών», δήλωσε ο Χουάν Χοσέ Ριέρα, ο πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων στην Ίμπιζα.

Αν παραθεριστές διαισθανθούν κίνδυνο ή ανησυχία, όπως ότι δεν μπορούν να έχουν πρόβαση για μετρητά στα ΑΤΜ δεν θα πάνε στον συγκεκριμένο προορισμό. Αλλωστε κανείς δεν θέλει να ανησυχεί στις διακοπές του» αναφέρει ο Χουάν Χοσέ Ριέρα.

Για τους ξενοδόχους της Ισπανίας οι επιπλέον τουρίστες αποτελούν ένα πρόσθετο πλεονάκτημα σε μια ήδη ισχυρή τουριστική χρονιά. ‘Ηδη καταγράφεται αύξηση στις πληρότητες καθώς κυμαίνονταν σε περίπου 90% ενώ τώρα το συγκεκριμένο ποσοστό ανέρχεται σε 95% μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ο τουρισμός αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της Ελλάδας καθώς αφορά στο 17% του ΑΕΠ ενώ σε Ισπανία και Πορτογαλία το ποσοστό στο ΑΕΠ ανέρχεται σε 10%.

Στην Ισπανία οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 5,1% τον Μάιο ενώ οι διανυκτερεύσεις από ξένουν τουρίστες σημείωσαν άνοδο 6,8%. Την ίδια στιγμή και στην Ελλάδα τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν εξαιρετικά.

Εκτός όμως από τη στροφή των τουριστών σε Ισπανία και Πορτογαλία από την Ελλάδα επίσης και οι τουρίστες που σχεδίαζαν να μεταβούν στην Τυνησία στρέφονται σε αυτές της χώρες ενισχύοντας περαιτέρω την τουριστική βιομηχανία των δύο κρατών-μελών.

Μάλιστα ο πρόεδρος της τουριστικής βιομηχανίας της Πορτογαλίας ανέφερε πως η κατάσταση σε Ελλάδα και Τυνησία αναμένεται να οφελήσει τα μέγιστα στην περαιτέρω τόνωση στις αφίξεις ξένων τουριστών.

 

Exit mobile version