Η Γερμανία αντιστέκεται στην προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να ενοποιήσει το μωσαϊκό των κανόνων στην Ευρώπη, διατηρώντας το δικαίωμα να διαμορφώνει τους κανονισμούς για το πώς θα διαχειρίζεται τις τράπεζες της, αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το Bloomberg.
Σε μια τροποποίηση της εθνικής τραπεζικής νομοθεσίας, το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας θα μπορεί να θεσπίζει τους κανόνες για τα σχέδια ανάκαμψης των τραπεζών, τη διαχείριση κινδύνων και τις εσωτερικές αποφάσεις στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για την εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανονισμών όσον αφορά την εξυγίανση τραπεζικών ιδρυμάτων.
Η ΕΚΤ είχε ασκήσει κριτική στο προηγούμενο προσχέδιο, επισημαίνοντας ότι προωθεί τον κατακερματισμό και υπονομεύει τις εξουσίες της. Η τροποποιημένη έκδοση προβλέπει μόνο μικρές παραχωρήσεις, δίνοντας το δικαίωμα στην ΕΚΤ να ακούγεται σε ορισμένες υποθέσεις, αναφέρει το πρακτορείο.
“Αυτό που οι χώρες μέλη ορισμένες φορές ονομάζουν μεταφορά μιας κοινοτικής οδηγίας, ορισμένες φορές πάει πιο μακριά από τη μεταφορά της οδηγίας”, δήλωσε αυτή την εβδομάδα η επικεφαλής του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ, Daniele Nouy, χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα στη Γερμανία. Ο νομοθέτης θα χρησιμοποιήσει “την ευκαιρία για να εισαγάγει διαφορές στο νέο τραπεζικό νόμο. Έτσι, ξαφνικά, κάτι που υποθετικά είναι στην αρμοδιότητα μας μεταφέρεται στην εθνική νομοθεσία και θα πρέπει να πάμε μέσω των εθνικών αρχών ή να ζητήσουμε από τις εθνικές αρχές να κάνουν κάτι”.
Οι γερμανικές τροποποιήσεις είναι μέρος της ευρύτερης αναμόρφωσης της γερμανικής τραπεζικής νομοθεσίας, υιοθετώντας εθνικούς κανονισμούς για την εφαρμογή των κοινοτικών οδηγιών όσον αφορά τράπεζες που έχουν καταρρεύσει. Αλλαγές γίνονται επίσης στον κανονισμό περί αφερεγγυότητας, καθιστώντας πιο εύκολη την επιβολή ζημιών σε ομολογιούχους υψηλής εξασφάλισης.
Η BaFin, η γερμανική αρχή για την εποπτεία του χρηματοοικονομικού κλάδου, θεσπίζει κανονισμούς και πρότυπα με εγκυκλίους οι οποίες δεν είναι δεσμευτικές. Με βάση τη νέα νομοθεσία, το υπουργείο Οικονομικών θα αναλάβει αυτόν τον ρόλο, τα διατάγματα του θα είναι υποχρεωτικά και οι εποπτικές αρχές θα έχουν την ισχύ να τιμωρούν τους παραβάτες. Για τις γερμανικές τράπεζες που εποπτεύει άμεσα, η ΕΚΤ θα πρέπει να εφαρμόσει τους κανόνες που έχουν θεσπιστεί από το υπουργείο.
Όσον αφορά τη διαχείριση των κινδύνων, το υπουργείο θα πρέπει να διαβουλεύεται με την ΕΚΤ πριν εκδώσει διατάγματα αλλά δεν θα δεσμεύεται από τη γνώμη της.
Για τα σχέδια ανάκαμψης των τραπεζών, το υπουργείο θα μπορεί να παραχωρεί την εξουσία για την έκδοση διαταγμάτων στην BaFin και δεν υπάρχει η προϋπόθεση να διαβουλεύεται με την ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ έχει εκφράσει έντονες επιφυλάξεις για την εν λόγω πτυχή του νομοσχεδίου, ενώ είχε εκφραστεί θετικά για τις αλλαγές που έχουν στόχο να καταστήσουν ευκολότερο το bail- in σαν ένα πιθανό πρότυπο για την Ευρώπη.
Πηγή: Capital.gr