Την εκτίμηση ότι η βουτιά που σημείωσε το ευρώ τους τελευταίους εννέα μήνες «πέρασε στην ιστορία», διατυπώνεται σε άρθρο του πρακτορείου Bloomberg.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, τον προηγούμενο μήνα το ενιαίο νόμισμα κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων έξι εβδομάδων έναντι του δολαρίου, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι η ποσοτική χαλάρωση στην οποία έχει προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να οδηγήσει σε ισχυρότερη ανάπτυξη και υψηλότερο πληθωρισμό.
Παράλληλα η ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου στις ΗΠΑ ήταν αρκετά χαμηλότερη από την αναμενόμενη και αυτό αυξάνει τις προσδοκίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) δεν θα βιαστεί να προβεί σε αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου.
Την προηγούμενη εβδομάδα το ευρώ ενισχύθηκε 3% έναντι του αμερικανικού νομίσματος φτάνοντας έως το 1,12 δολ. Το ράλι που έχει σημειώσει τις τελευταίες έξι εβδομάδες είναι το μεγαλύτερο για περισσότερο από έναν χρόνο. Ολόκληρο τον Απρίλιο το ενιαίο νόμισμα ενισχύθηκε 4,6% έναντι του αμερικανικού. Ήταν η πρώτη μηνιαία αύξηση από τον Ιούνιο του 2014 και η μεγαλύτερη από τον Σεπτέμβριο του 2010.
Το ευρώ ενισχύθηκε επίσης 4% την προηγούμενη εβδομάδα έναντι του ιαπωνικού νομίσματος και έφτασε τα 134,58 γεν. Ήταν η μεγαλύτερη άνοδος των τελευταίων δύο ετών. Σύμφωνα με τα στοιχεία των αγορών εμπορευμάτων στις οποίες περιλαμβάνονται και νομίσματα, hedge funds και διαχειριστές κεφαλαίων μείωσαν τα στοιχήματα για νέα υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου. Τα στοιχεία αυτά είχαν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ στα τέλη Μαρτίου, όταν η ισοτιμία του ευρώ είχε φτάσει σχεδόν αυτή του ενός δολαρίου.
Τον Απρίλιο οι τιμές στην ευρωζώνη σταμάτησαν την πτωτική πορεία τους ύστερα από τέσσερις συνεχόμενους μήνες. Η ΕΚΤ έχει θέσει στόχο την αύξηση του πληθωρισμού κοντά στα επίπεδα του 2%. Μετά την άνοδο του ευρώ πάνω από το 1,10 δολ., οι αγορές προσπαθούν τώρα να ζυγίσουν αν το ενιαίο νόμισμα θα μπορέσει να ξεπεράσει τον κινητό μέσο όρων των 100 τελευταίων ημερών που διαμορφώνεται σε 1,13 δολ.
Όπως εκτιμούν αναλυτές, το ενιαίο νόμισμα μπορεί να συνεχίσει βραχυπρόθεσμα την ανοδική του πορεία έναντι του αμερικανικού. Εάν σκαρφαλώσει σε 1,13 δολ., ο επόμενος στόχος είναι το 1,15 με 1,16 δολ. Το δολάριο δέχτηκε το μεγαλύτερο πλήγμα στις 29 Αυγούστου, όταν ανακοινώθηκε ότι η ανάπτυξη της οικονομία των ΗΠΑ σχεδόν μηδενίστηκε για το πρώτο φετινό τρίμηνο.