Έτοιμος για σύγκρουση με τους Ευρωπαίους ομολόγους του είναι ο Αλ. Τσίπρας, καθώς προετοιμάζεται να σχηματίσει έναν συνασπισμό αφιερωμένο στον τερματισμό της λιτότητας, δηλώνοντας ότι η εποχή της υποταγής στις διεθνείς απαιτήσεις για περικοπές στον προϋπολογισμό, έχει τελειώσει.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, ο Αλ. Τσίπρας απηύθυνε πρόκληση προς τους εταίρους της Ελλάδας στην ευρωζώνη μετά από την νίκη του στις εκλογές της Κυριακής, αξιοποιώντας την λαϊκή δυσαρέσκεια μετά από χρόνια απώλειας εργατικών θέσεων και κακουχιών.
Αλ. Τσίπρας, ο οποίος μόλις για δύο έδρες δεν κερδίζει την αυτοδυναμία, δήλωσε πως προτεραιότητά του θα είναι για την Ελλάδα και τους πολίτες της, να ανακτήσουν την χαμένη τους αξιοπρέπεια.
Ακόμη και σε έναν εύθραυστο συνασπισμό, το αποτέλεσμα δίνει στον Αλ. Τσίπρα μια εντολή να αντιμετωπίσει το πρόγραμμα λιτότητας της Ελλάδας, που επιβλήθηκε σε αντάλλαγμα της βοήθειας των 240 δισ. ευρώ από το 2010.
Η πρόκληση τώρα για αυτόν είναι να υλοποιήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις, μεταξύ των οποίων και μια απομείωση του ελληνικού χρέους, πείθοντας παράλληλα τους πιστωτές σε Βερολίνο και Βρυξέλλες, να συνεχίσουν την ροή βοήθειας.
Αναφορικά με τις πιθανές συμμαχίες, ο Vincenzo Scarpetta, πολιτικός αναλυτής του Open Europe, σχολιάζει πως «η πολιτική σταθερότητα είναι δύσκολο να βρεθεί. Οι πιθανοί κυβερνητικοί εταίροι του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν μόνο με τμήματα της ατζέντας του. Οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές είναι κάθε άλλο παρά ξεκάθαρες».
Ακόμη, το Bloomberg αναφέρει ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στέλνει ένα μήνυμα σε κόμματα όπως το ισπανικό Podemos. Οι επενδυτές πρέπει τώρα να περιμένουν τον Αλ. Τσίπρα να ανακοινώσει πώς σχεδιάζει να διαπραγματευτεί τις μελλοντικές ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας.
Ο Nicholas Spiro, επικεφαλής της Spiro Sovereign Strategy, αναφέρει ότι «η πειστική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ελληνικές εκλογές, οδηγεί σε μια νέα και ακόμη πιο διχαστική φάση στην ευρωπαϊκή πολιτική. «Έχει διασχιστεί ένας επικίνδυνος Ρουβίκωνας».
Επίσης, το Bloomberg αναφέρει ότι οι χθεσινές εκλογές βάζουν τέλος σε περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες διακυβέρνησης από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τα δύο κόμματα που εναλλάσσονταν στην εξουσία από το 1974.
«Οι Έλληνες τιμώρησαν τη Νέα Δημοκρατία που κυβέρνησε με τον μικροαστικό τρόπο των πολιτικών κομμάτων του παλαιού καθεστώτος. Οι περισσότεροι Έλληνες που ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ, δεν περιμένουν μια θεαματική αλλαγή, αλλά μια μικρή μόνο. Ακόμη και μια μικρή αλλαγή θα είναι σημαντική για αυτούς», σχολιάζει ο Αριστείδης Χατζής, επίκουρος καθηγητής οικονομικών και δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας.
Πηγή:www.capital.gr