Bloomberg: Η Ελλάδα καταθέτει τις προτάσεις της με το «πιστόλι στον κρόταφο»

Η Ελλάδα σπεύδουν να καταθέσει ένα λεπτομερές οικονομικό πακέτο για να πείσει τους Ευρωπαίους ηγέτες ώστε να παραμείνει στο ευρώ αναφέρει το Bloomberg.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει παρατείνει τους ελέγχους κεφαλαίων μέχρι τη Δευτέρα, και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρέπει μέχρι τα μεσάνυχτα της Πέμπτης να παρουσιάσει στους ευρωπαίους συναδέλφους του ένα σχέδιο που περιλαμβάνει περικοπές δαπανών, σε αντάλλαγμα για ένα νέο ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης.

Η Ελλάδα δεν βρίσκονταν ποτέ πιο κοντά στην έξοδο από το ευρώ και ήδη περισσότεροι από έξι Ευρωπαίοι ηγέτες διευκρίνησαν πως αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία  για την Ελλάδα.

Η μη επίτευξη συμφωνίας μπορεί να οδηγήσει στη διακοπή παροχής κεφαλαίων από την ΕΚΤ αναγκάζοντας τη χώρα να εκδόσει IOUs ή κάποιο άλλο νόμισμα ώστε να αποτρέψει την οικονομική κατάρρευση.

«Η Ελλάδα πρέπει να επιδείξει προθυμία και να καταθέσει άμεσα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τις μεταρρυθμίσεις» αναφέρει στο Bloomberg o Mujtaba Rahman, αναλυτής της Eurasia Group.

Η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ηοποία ως επικεφαλής της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, έχει μεγαλύτερο κυριαρχία, είναι πρόθυμη να αφήσει την Ελλάδα να φύγει από το ευρώ, αν η Γερμανία αποφασίσει πως η ελληνική πρόταση δεν είναι αξιόπιστη, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους της κυβέρνησης.

Παράλληλα η Ελλάδα δεν μπορεί να στραφεί προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για «ειδική μεταχείριση» καθώς δεν έχει καταβάλει τις δόσεις…

 

Αντίδραση της αγοράς

Ο δείκτης αναφοράς Euro Stoxx 600 αυξήθηκε 1% την Τετάρτη και το ευρώ σημείωσε ελαφρά πτώση, και αυτό σύμφωνα με το Bllomberg αποτελεί ένα σημάδι ότι οι επενδυτές είναι πεπεισμένοι πως σε περίπτωση «ατυχήματος» με την Ελλάδα η κρίση δεν θα διαχυθεί και σε άλλες χώρες.

Πορτογαλικά και ιταλικά ομόλογα αυξήθηκαν εν μέσω αισιοδοξίας πως η Ελλάδα θα καταλήξει σε συμφωνία, ή ότι η ΕΚΤ θα λειτουργήσει με τέτοιο τρόπο ώστε να προστατεύσει άλλες αγορές.

Στις ασιατικές συναλλαγές την Πέμπτη, ο δείκτης MSCI Asia Pacific σημείωσε ελαφρά πτώση, ωστόσο αιωρείται κοντά στο χαμηλότερο σχεδόν επτά μήνες.

 

Επιστολή προς το ESM

Η Ελλάδα χθες απέστειλε επιστολή προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ζητώντας ένα δάνειο διάσωσης για τρία χρόνια.

Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές, το έγγραφο που υπογράφεται από τον νέο υπουργό Οικονομικών, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, είχε ένα σχετικά συμφιλιωτικό τόνο.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Ελλάδα σχεδιάζει να αποπληρώσει όλα τα χρέη της και να εισαγάγει φορολογικές και συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις το αργότερο μέχρι την επόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο ο κ. Τσίπρας στο παρελθόν διεμήνυε παντού πως οι περικοπές στις συντάξεις αποτελούν «κόκκινη γραμμή» την οποία δεν πρόκειται να περάσουν…

Ο ESM έχει ξεκινήσει την επίσημη διαδικασία εξέτασης του ελληνικού αιτήματος, το οποίο θα πρέπει να ακολουθείται με περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι ελληνικές τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές έως τη Δευτέρα ώστε να ανακοπούν οι αθρόες εκροές καταθέσεων, με αποτέλεσμα οι πολίτες να μπορούν να «σηκώνουν» από τα ΑΤΜ μόλις 60 ευρώ ημερησίως και να προκαλούνται τεράστιες ουρές έξω από τα καταστήματα των τραπεζών.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μια συμφωνία την Κυριακή, αλλά θα απαιτηθούν αυστηροί όροι και δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις» αναφέρουν αναλυτές της Societe Generale.

«Οποιαδήποτε συμφωνία για πιθανή ελάφρυνση του χρέους θα αποφασιστεί τον Οκτώβριο μόνο, αφού όλες οι μεταρρυθμίσεις έχουν εγκριθεί από τη Βουλή των Ελλήνων. Η τελευταία αυτή προϋπόθεση θα είναι εξαιρετικά δύσκολη για την ελληνική κυβέρνηση.»…

Παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις από το Liveblog του Enikonomia.gr

 

Exit mobile version