Quantcast
Bloomberg: Η απόφαση της ελβετικής τράπεζας δείχνει τον κίνδυνο μίας νέας Lehman - enikonomia.gr
share

Bloomberg: Η απόφαση της ελβετικής τράπεζας δείχνει τον κίνδυνο μίας νέας Lehman

δημοσιεύτηκε:

Τα λάθη που θα μπορούσαν να κάνουν οι πολιτικοί στην Ευρώπη και την Αμερική και θα οδηγούσαν σε νέες  μεγάλες κρίσεις, αντίστοιχες με της χρεοκοπίας της Lehman το 2008, επισημαίνει άρθρο γνώμης του πρακτορείου Bloomberg με αφορμή τη χθεσινή απόφαση – σοκ της ελβετικής κεντρικής τράπεζας που έχει ανστατώσει τις αγορές. 

Η απόφαση των Ελβετών να καταργήσουν το ελάχιστο επίπεδο ισοτιμίας των 1,20 φράγκων με το ευρώ θεωρείται μία λανθασμένη απόφαση, η οποία βασίσθηκε σε λάθος εκτιμήσεις.

“Όλοι οι αναλυτές των συναλλαγματικών ισοτιμιών φαίνεται να υποθέτουν ότι η ελβετική κεντρική τράπεζα ανέμενε ότι, μετά την κατάργηση του πλαφόν, η ισοτιμία του φράγκου θα ανατιμάτο στα 1,10 φράγκα ανά ευρώ ή ακόμη και τα 1,15, ενώ στην πραγματικότητα η ισοτιμία διαμορφώνεται κοντά στο 1 φράγκο προς 1 ευρώ.

 Στο τρίτο τρίμηνο του 2015, σημειώνει το άρθρο, η Fed αναμένεται να αυξήσει το επιτόκιό της από το 0,25% σε τουλάχιστον 0,50%, σύμφωνα με τις προβλέψεις των οικονομολόγων. Και στην περίπτωση αυτή, προσθέτει ο συντάκτης του άρθρου,μπορεί να γίνει λάθος εκτίμηση για τις πιθανές αντιδράσεις που θα υπάρξουν, όπως συνέβη και το 2008 στην περίπτωση της Lehman. 

Ο κίνδυνος για την Ευρωζώνη, αν και μειούμενος, αφορά το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και τον εφησυχασμό των Ευρωπαίων ότι δεν θα επηρεασθούν τόσο πολύ οι άλλες αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης. “Αλλά ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης ως πυρκαγιά στην Ευρωζώνη είναι πολύ μεγάλος για τον τζόγο”, τονίζει το άρθρο. 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.