Βερολίνο: «Βρισκόμαστε σε φάση αναζήτησης»

Ως «φάση αναζήτησης» περιγράφει τη χρονική περίοδο ως την Κυριακή η γερμανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια εκπρόσωπο της, Κριστιάνε Βιρτς, το ζητούμενο τώρα είναι να κατατεθεί ελληνικό αίτημα που θα συμπεριλαμβάνει ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα σε βάθος χρόνου. Αυτό θα πρέπει να κατατεθεί ως σήμερα Πέμπτη.

Σε περίπτωση που κατόπιν κριθεί ότι η ελληνική πρόταση πληροί τις προϋποθέσεις, τότε το θέμα θα απασχολήσει την Κυριακή τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Σύμφωνα όμως με τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γέγκερ, η διαδικασία για την εξέταση του ελληνικού αιτήματος δανειοδότησης δεν έχει καν ξεκινήσει.

Την ενημέρωση ότι έχει κατατεθεί σχετικό αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ESM η γερμανική κυβέρνηση το γνωρίζει μόνο από τα πρακτορεία ειδήσεων.

 

Η προβλεπόμενη διαδικασία

Όπως εξήγησε ο κ. Γέγκερ, το ελληνικό αίτημα θα πρέπει αναγκαστικά να συνοδεύεται από ένα εκτενές μεταρρυθμιστικό σχέδιο.

«Αυτό δεν μπορεί να είναι οι εκκρεμότητες (leftovers) του Δεύτερου Προγράμματος». Γνώμονας του ελληνικού σχεδίου θα πρέπει να είναι ο κατάλογος με τα 15 σημεία των ελλείψεων που συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση της τρόικα από το Δεκέμβριο του 2014.

Το ελληνικό αίτημα για την παροχή δανείου θα εξεταστεί υπό το πρίσμα του άρθρου 13 του ESM, το οποίο προβλέπει τα εξής σημεία: διαπίστωση της χρηματοδοτικής ανάγκης, βιωσιμότητα του χρέους και το κατά πόσο η ευρωζώνη διατρέχει κινδύνους αποσταθεροποίησης.

Σύμφωνα με τον Μάρτιν Γέγκερ, σε περίπτωση έναρξης διαπραγματεύσεων η γερμανική πλευρά αναμένει άμεσα από την ελληνική κυβέρνηση «ξεκάθαρα μηνύματα» που θα είναι ικανά να συμβάλουν στην αποκατάσταση της χαμένης εμπιστοσύνης.

«Δεν αρκεί μόνο η διακήρυξη προθέσεων». Ως ένδειξη καλής θέλησης των Αθηνών θα έπρεπε να υλοποιηθούν σειρά προαπαιτούμενων ενεργειών (prior actions), να κατατεθούν δηλαδή τα πρώτα νομοσχέδια για μεταρρυθμίσεις στο κοινοβούλιο και να ξεκινήσει η διαδικασία εφαρμογής τους.

Πάντως, προϋπόθεση για να ξεκινήσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων είναι, σε ό,τι αφορά τη Γερμανία, η θετική ψήφος της γερμανικής βουλής. Ρητά ο κ. Γέγκερ απέρριψε την ιδέα ενός κουρέματος, είτε άμεσα είτε έμμεσα, δηλαδή διά της αναδιάρθρωσής του.

 

Δανειακή γέφυρα

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Βιρτς επιβεβαίωσε πάντως ότι η καγκελάριος Μέρκελ όντως υποστηρίζει την ιδέα δανειακής γέφυρας για την Ελλάδα.

Προϋπόθεση όμως για προσωρινά δάνεια είναι η επίτευξη συμφωνίας για την έναρξη διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του ESM.

Πάντως, για την παροχή δανειακής γέφυρας θετικά θα συνέβαλε αν η Ελλάδα άρχιζε μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων να υλοποιεί ως ένδειξη καλής θέλησης προαπαιτούμενες ενέργειες.

Αναφορικά με το θέμα παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ελλάδα, που έχουν θέσει ανθρωπιστικές οργανώσεις, η γερμανική κυβέρνηση προτίθεται να παρακολουθήσει τις περαιτέρω εξελίξεις και να αντιδράσει ανάλογα.

Όπως ανακοινώθηκε στο μπρίφινγκ, το Βερολίνο έχει διαθέσει 500.000 ευρώ στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) για τις ανάγκες στην Ελλάδα και συγκεκριμένα για τους ανθρώπους που έρχονται στη χώρα από τις εστίες πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Πηγή: DW

Παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις από το Liveblog του Enikonomia.gr

 

Exit mobile version