Βερολίνο: Aσφυκτικό χρονοδιάγραμμα για το τρίτο πακέτο

Το Βερολίνο θεωρεί ότι με την ψήφιση της δεύτερης δέσμης των προαπαιτούμενων μέτρων σήμερα το βράδυ από την ελληνική βουλή, ολοκληρώνονται οι υποχρεώσεις της ελληνικής κυβέρνησης και ανοίγει ουσιαστικά ο δρόμος προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την τελική συμφωνία.

Οι διαπραγματεύσεις αυτές, όπως ανέφεραν κύκλοι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών προς τη Deutsche Welle, θα πρέπει να είναι γρήγορες, ουσιαστικές και σε βάθος. Και το Βερολίνο δίνει έναν χρονικό ορίζοντα ενός μηνός καθώς εκ των πραγμάτων, όπως λένε, τα χρονικά περιθώρια είναι για άλλη μια φορά ασφυκτικά.

Εκτός από το ότι στις 20 Αυγούστου λήγει το ομόλογο που κατέχει η ΕΚΤ, προηγουμένως η όποια συμφωνία θα πρέπει να περάσει εκ νέου και από τη γερμανική Βουλή.

Η γενικότερη εκτίμηση στο Βερολίνο είναι πάντως ότι προς το παρόν η κατάσταση φαίνεται να ηρεμεί.

Νεότερα, όπως λένε στη γερμανική πρωτεύουσα, και μια πρώτη αποτίμηση της πραγματικής κατάστασης, θα πρέπει να αναμένονται όταν καταφθάσουν στην Αθήνα από την Παρασκευή οι εκπρόσωποι των θεσμών.

 

Ερωτήματα προκαλούν οι δύο επίμαχες ρυθμίσεις

Στο μεταξύ ερωτήματα έχει προκαλέσει στο Βερολίνο η σύγχυση γύρω από την απόσυρση των δύο επίμαχων ρυθμίσεων αναφορικά με τους αγρότες και τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

Δεν καταλαβαίνουμε γιατί προκλήθηκε τόσος θόρυβος από τη στιγμή που δεν ήταν καν στα προαπαιτούμενα, σχολιάζουν χαρακτηριστικά κύκλοι του γερμανικού υπ. Οικονομικών.

Την ίδια απορία εκφράζει σήμερα και το περιοδικό Der Spiegel. Όπως σημειώνει σε εκτενές άρθρο του υπό τον τίτλο «Δύο ακόμη μεταρρυθμίσεις, μετά αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις», στην πρόσφατη Eυρωπαϊκή Σύνοδο ζητήθηκε μεν «η φιλόδοξη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος», ωστόσο όχι άμεσα, «αλλά τον Οκτώβριο».

Επίσης, όπως παρατηρεί το Spiegel, όσον αφορά «την κατάργηση των πολυάριθμων προνομίων των ελλήνων αγροτών, δεν υπάρχει καμία αναφορά στο τελικό κείμενο της Ευρωσυνόδου», μολονότι έπαιξαν κάποιο ρόλο στις διαπραγματεύσεις των τελευταίων μηνών.

Το γερμανικό περιοδικό σχολιάζει ότι είναι ασαφές γιατί ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να θέσει προς ψήφιση τις νέες ρυθμίσεις για τους αγρότες.

Πηγή: DW

Exit mobile version