Iδιαίτερα ισχνή είναι σύμφωνα με το ΒΕΘ η εικόνα από έναρξη νέων επιχειρήσεων στη συμπρωτεύουσα καθώς μόλις 95 επιχειρήσεις αποφάσισαν να μπουν στον επιχειρηματικό στίβο.
Τα στοιχεία όπως αυτά προκύπτουν από το μητρώο του ΒΕΘ αποτυπώνουν την ζοφερή πραγματικότητα που επικρατεί ευρύτερα στον επιχειρηματικό κόσμο με τους λίγους… γενναίους να αποφασίζουν να διεισδύσουν στο επιχειρείν.
Τη μερίδα του λέοντος στις εγγραφές κατέχουν οι ατομικές επιχειρήσεις , 69, επί συνόλου 95 νέων επιχειρήσεων. Και το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2015 οι ατομικές επιχειρήσεις κρατούσαν τα σκήπτρα, καθώς έφταναν τις 53 σε σύνολο 80 εγγραφών.
288 διαγραφές σε ένα τρίμηνο
Ασύμφορες κρίθηκαν 206 επιχειρήσεις, ενώ δύο επιχειρήσεις οδηγήθηκαν σε πτώχευση, κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, με το σύνολο των διαγραφών να φτάνει τις 288.
Ένα χρόνο νωρίτερα ο αριθμός των επιχειρήσεων που προχώρησαν σε διαγραφή από το μητρώο του ΒΕΘ ήταν 369, ενώ ο αριθμός των ασύμφορων 217.
Πρωτοκαθεδρία στις διαγραφές κρατούν οι ατομικές καθώς 219 κατέβασαν ρολά, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα κατά το αντίστοιχο διάστημα οι διαγραφές των εν λόγω επιχειρήσεων ήταν 279.
“Η αρνητική κατάσταση που επικρατεί στο μικρομεσαίο επιχειρείν, ευρύτερα, μεταφράζεται μέσα από τις εγγραφές και διαγραφές των βιοτεχνιών της Θεσσαλονίκης.
Ο αριθμός των λουκέτων του πρώτου τριμήνου μπορεί να είναι περιορισμένος σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο δεν παύει να είναι δυσανάλογα μεγάλος έναντι των ενάρξεων νέων επιχειρήσεων.
Η αιμορραγία στον επιχειρηματικό κόσμο συνεχίζεται” σημειώνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ Παναγιώτης Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι “η ανασφάλεια, το αρνητικό οικονομικό κλίμα που δεν φαίνεται ότι θα έχει κάποια μεταστροφή το επόμενο διάστημα, οι συνεχείς φοροεπιδρομές και η ανυπαρξία σχεδιασμού για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, κάθε άλλο παρά αισιόδοξους μας επιτρέπουν να είμαστε”.
“Η αντοχή της ελληνικής κοινωνίας έχει εξαντληθεί, η αγορά έχει στραγγίσει, η ανυπαρξία ρευστότητας και οι κεφαλαιακοί έλεγχοι έχουν εκτροχιάσει την πραγματική οικονομία.
Αυτό που πρέπει να γίνει κοινός τόπος δανειστών και κυβέρνησης είναι ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά μόνο με στοχευμένες παρεμβάσεις και όχι με φόρους, φόρους και πάλι φόρους” τονίζει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, επισημαίνοντας ότι “ζητούμενο είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να υπάρξει πολιτική σταθερότητα, η οποία αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση ώστε να μην πάει χαμένος ο κόπος όλων για την ανασύνταξη της ελληνικής οικονομίας και της χώρας”.