Των Αναστασίας Παπαϊωάννου και Δημήτρη Χριστούλια
Δυσθεώρητος είναι ο καυτός λογαριασμός των σκληρών μέτρων του τρίτου μνημονίου για το χρονικό διάστημα 2015-2018, ο οποίος, με βάση τις πληροφορίες της Realnews, αναμένεται να είναι τουλάχιστον 14 δισ. ευρώ.
Κι αυτό ενώ ακόμη δεν έχει κοστολογηθεί το σύνολο του δημοσιονομικού πακέτου, πλην ΕΝΦΙΑ (2,65 δισ. ετησίως) και ΦΠΑ (2 δισ. ετησίως), αλλά και της επίπτωσης από τις παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό – εκτιμάται τουλάχιστον στα 7 δισ. ευρώ μέχρι το 2019.
Η κοστολόγηση αναμένεται να γίνει τον Οκτώβριο όταν θα κατατεθεί ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός για το 2015-2016, αλλά και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, στο οποίο θα περιλαμβάνονται τα… άγνωστα, σήμερα, μέτρα της διετίας 2017-2018.
Στην ήδη τεράστια δημοσιονομική επιβάρυνση των Ελλήνων και της οικονομίας προστίθεται εκ των πραγμάτων τα προαπαιτούμενα μέτρα που ψήφισε η ελληνική Βουλή τον Ιούλιο, προκειμένου να πάρει το δάνειο-γέφυρα ύψους 7 δισ. ευρώ και να αποπληρώσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Τον Οκτώβριο, επίσης, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, στο οποίο -σύμφωνα με τα ψηφισθέντα- θα ενσωματωθεί στους φορολογικούς συντελεστές (φυσικών προσώπων) η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, προκαλώντας έτσι μείωση του αφορολόγητου κάτω από τα 12.000 ευρώ.
Ουσιαστικά, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα φέρει ακόμη μεγαλύτερη αύξηση φόρων! Κι όλα αυτά αναμένεται να οριστικοποιηθούν και να βασιστούν πάνω σε δυσμενέστερα μακροοικονομικά μεγέθη καθώς έχουν μεν εγκαταλειφθεί οι προβλέψεις για μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, υπάρχει και η επιστροφή στην ύφεση, η οποία για φέτος εκτιμάται στο 2,1%-2,3%, στο 1,3% το 2016, ενώ προβλέπεται ανάπτυξη 2,7% το 2017.
Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, επίσης, η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει τις ιδιωτικοποιήσεις του ΟΛΠ, του ΟΛΘ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, του Ελληνικού και των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, χωρίς αλλαγές σε όσες έχουν ήδη «τρέξει» οι διαδικασίες.
Φοροκαταιγίδα
Οι νέες φορολογικές επιβαρύνσεις αναμένεται να γίνουν αισθητές στην τσέπη των πολιτών από τον Οκτώβριο, οπότε και θα κληθούν να πληρώσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Και μάλιστα, σε αντίθεση με πέρυσι, όπου ο φόρος ακινήτων πληρώθηκε σε 6-7 δόσεις, φέτος θα πρέπει να καταβληθεί σε 5 δόσεις έως τα τέλη Φεβρουαρίου.
Εκτός όμως από τον ΕΝΦΙΑ οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα επιβαρυνθούν και με περισσότερους φόρους και για τα εισοδήματα που εισπράττουν από ενοίκια.
Το νέο μνημόνιο προβλέπει την αύξηση του χαμηλού συντελεστή για εισοδήματα από ενοίκια έως 12.000 ευρώ, από το 11% στο 15%, ενώ για εισπράξεις ενοικίων άνω των 12.000 ευρώ ο συντελεστής αυξάνεται από το 33% στο 35%.
Στη λίστα των επώδυνων μέτρων περιλαμβάνεται και η επαναφορά της φορολόγησης 26% από το πρώτο ευρώ στα τεκμαρτά εισοδήματα.
Ο χειμώνας θα είναι φέτος ιδιαίτερα δύσκολος, καθώς αναμένεται να περικοπεί σημαντικά το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης που δίδεται στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες βάσει εισοδηματικών, περιουσιακών και γεωγραφικών κριτηρίων.
Το φορολογικό τσουνάμι αναμένεται να πλήξει και τους αγρότες, η φορολόγηση των οποίων θα αυξηθεί από το 13% στο 20% το 2016 και στο 26% το 2017, η προκαταβολή φόρου θα φτάσει το 55%, ενώ θα καταργηθεί η επιδότηση του πετρελαίου κίνησης που προμηθεύονται. Παράλληλα θα επιβληθεί ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.
Από την πλευρά τους τα νομικά πρόσωπα θα κληθούν να καταβάλουν αυξημένη προκαταβολή φόρου από το 80% στο 100% του κύριου φόρου με αναδρομική ισχύ από το 2014.
Το μνημόνιο έφερε και το «ξήλωμα» της ρύθμισης των 100 δόσεων, καθώς μειώνεται ο αριθμός των δόσεων για όσους οφειλέτες έχουν την οικονομική δυνατότητα και μπορούν να πληρώσουν τα φορολογικά τους χρέη σε λιγότερες δόσεις.
Επίσης, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα αποστείλει σημειώματα σε όσους χρωστούν άνω των 70.000 ευρώ, ζητώντας από τις τράπεζες την άμεση κατάσχεση σε περίπτωση που οι οφειλέτες έχουν καταθέσεις πάνω από 1.250 ευρώ.
Ασφαλιστικό
Σοκ και δέος προκαλούν τα μέτρα στο πλαίσιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, η δραστική υλοποίηση της οποίας θα ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2015, ενώ την ίδια περίοδο θα οριστικοποιηθούν και οι αλλαγές στα εργασιακά.
Το μνημόνιο φέρνει τη σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συντάξεων έως το τέλος του 2021, ενώ δεν θίγονται όσοι υπέβαλαν αίτηση για πρόωρη συνταξιοδότηση (στα 15 έτη) μέχρι το τέλος Ιουνίου 2015.
Αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης σταδιακά μέχρι το 2021 στα 67 έτη, ακόμη και για τα βαρέα και ανθυγιεινά. Εισάγονται εισοδηματικά κριτήρια στην καταβολή της κατώτατης σύνταξης.
Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ για το 20% των δικαιούχων μέσα στο 2016. Μείωση 10% στις συντάξεις γήρατος μέχρι να συμπληρωθούν τα νέα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.
Τέλος, από την 1 Σεπτεμβρίου 2015 όλα τα ταμεία θα ενσωματωθούν στο ήδη ελλειμματικό ΕΤΕΑ, γεγονός που θα οδηγήσει σε νέα μείωση επικουρικών συντάξεων.
Πηγή: Realnews