«Η Ελλάδα τα πήγε πολύ καλά» στο Eurogroup για την εξασφάλιση της συμφωνίας σε ένα κείμενο που είναι «δημιουργικά αμφίσημο» ώστε να μπορεί να γίνει αποδεκτό και από τις δύο πλευρές, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης μιλώντας στους Irish Times.
«Οι καλοί συμβιβασμοί δεν ικανοποιούν πάντα όλους και αφήνουν σε όλους την αίσθηση του ανικανοποίητου. Η εντολή από το κόμμα μας όμως, την κυβέρνησή μας και τον πρωθυπουργό μου ήταν πολύ συγκεκριμένη. Να επιτευχθεί μία συμφωνία. Κατά συνέπεια, συμβιβασμός. Το ερώτημα είναι εάν έχουμε συμβιβαστεί στη βασική μας αρχή. Και η απάντηση είναι ένα μεγάλο και ωραίο όχι» είπε και συμπλήρωσε:
«Η βασική αρχή είναι διπλή. Περιλαμβάνει το μίγμα δύο ανταγωνιστικών αρχών. Η πρώτη είναι η αρχή της διατήρηση των δεσμεύσεων τις οποίες είχε ήδη υπογράψει το κράτος. Και μετά ήταν η άλλη αρχή, αυτή της δημοκρατίας, ότι είχαμε εντολή να προκαλέσουμε αυτό το πρόγραμμα. Και αυτές οι αρχές έπρεπε κάπως να γίνουν συμβατές με το Eurogroup και αυτό ήταν πρόκληση. Η εντολή μας ήταν να παλέψουμε ενάντια σε αυτό το άσπρο και μαύρο και να δημιουργήσουμε έναν τρίτο δρόμο».
«Το αποτέλεσμα είναι μικτό. Είναι ένας θρίαμβος για τη δημοκρατία και σημαίνει το τέλος της αυτόματης λιτότητας» δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης. Οι συντάκτες της εφημερίδας επισημαίνουν σε αυτό το σημείο η εφημερίδα την αλλαγή του όρου από το «τέλος της λιτότητας» για την οποία μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας τη βραδιά των εκλογών.
«Δεν πρέπει όμως, να κάνουμε πίσω επιτρέποντας στο μνημόνιο να επιστρέψει. Και πρέπει να βρούμε τρόπους να πείσουμε τους εταίρους μας και τους θεσμούς ότι ο μόνος τρόπος να πάρουν πίσω όλα τα χρήματά τους είναι εάν η Ελλάδα αναπτυχθεί» δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης.
Ερωτηθείς εάν η Ελλάδα θα μπορούσε να πετύχει περισσότερα εάν είχε ακολουθήσει πιο συμφιλιωτικό τόνο σε αυτές τις διαπραγματεύσεις όπως είχε δηλώσει ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν, απάντησε «Απολύτως όχι».
Δεν θέλησε να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Νούναν, ο οποίος τον παρομοίασε με ροκ σταρ και με ακαδημαϊκό οικονομολόγο που είναι πολύ καλός στη θεωρία, αλλά κακός στην πράξη. Δήλωσε ότι προηγούμενη εμπειρία της Ελλάδας από τις Βρυξέλλες έδειξε πως χρειαζόταν σκληρή προσέγγιση στις διαπραγματεύσεις.
«Οι προκάτοχοί μου σε αυτή τη θέση ακολούθησαν πλήρως τις πολιτικές του Eurogroup. Έκαναν τα πάντα για να στηρίξουν το μνημόνιο και την πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης και της δημοσιονομικής προσαρμογής και τις αποκαλούμενες μεταρρυθμίσεις που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα». Ήταν η απόλυτη καταστροφή. Δημιουργήθηκε ανθρωπιστική κρίση επειδή ήταν «τόσο καλοί στην πράξη», για να χρησιμοποιήσω τα λόγια του Μάικλ Νούναν. Και ελπίζω να μην είμαι τόσο καλός στην πράξη» είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.
Αναφορικά με μία άλλη κριτική που δέχθηκε από τον κ. Νούναν, ότι είναι υπερβολικά θεωρητικός, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι κατανοεί «πως οι ομόλογοί μου στο Eurogroup έρχονται σε δύσκολη θέση καθώς ένας από αυτούς επιμένει να μιλάει για μακροοικονομία. Μία από τις μεγαλύτερες ειρωνείες στο Eurogroup είναι πως δεν γίνεται μακροοικονομική συζήτηση. Βασίζονται όλα στους κανόνες, λες και οι κανόνες δίνονται από το Θεό και πως οι κανόνες μπορούν να πάνε αντίθετα στη μακροοικονομία. Εγώ επέμεινα να μιλάω για μακροοικονομία».
Ο κ. Νούναν όμως, μιλώντας σε συνέδριο στο Λονδίνο δήλωσε επίσης πως επί της αρχής συμφωνεί με την πρόταση για swap του ελληνικού χρέους με ομόλογα που έχουν ρήτρα ανάπτυξης. «Ο κ. Νούναν έχει πολύ δίκιο» δήλωσε σε αυτό το σημείο ο κ. Βαρουφάκης και συμπλήρωσε: «Χρειάζεται να αναδιαρθρώσουμε το ελληνικό χρέος. Ηπρότασή μου για ομόλογα με ρήτρα ανάπτυξης έχει έναν σκοπό: να αυξήσει το ποσό των χρημάτων που δίνουμε στους εταίρους μας ενθαρρύνοντάς τους να μας επιτρέψουμε να αναπτυχθούμε»
«Οτιδήποτε είναι καλύτερο από το να εγκλωβιζόμαστε σε μία τρύπα λιτότητας όπου βυθιζόμαστε κάθε μέρα» δήλωσε