Βαρουφάκης: Λιγότερο δημοκρατική η EE από την Κομμουνιστική Κίνα

Νέο χτύπημα Βαρουφάκη με άρθρο στο Project Syndicate με το οποίο κατηγορεί την Ευρωζώνη για έλλειμμα δημοκρατίας χειρότερο από τις μεγαλύτερες αντιδημοκρατικές χώρες στον κόσμο.

Συγκρίνοντας την αντίδραση της Κίνας στην πρόσφατη νομισματική κρίση με αυτή της Ευρώπης μάλιστα την χαρακτηρίζει «ως πρότυπο ταχύτητας και αποτελεσματικότητας».

«Πράγματι, το πρώτο Ελληνικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης και ο τρόπος που οι ηγέτες της ΕΕ έχουν προσκολληθεί σε αυτό πέντε χρόνια τώρα, παρά τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το πρόγραμμα δεν μπορεί ενδεχομένως να πετύχει, είναι σύμπτωμα μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής αποτυχίας διακυβέρνησης με βαθιές ιστορικές ρίζες» αναφέρει ο τέως Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης υπογραμμίζοντας ότι « το πρόγραμμα αυτό είναι ακριβώς μια άλλη ενσάρκωση της ρόδινης πολιτική αδράνεια της Ευρώπης».

«Τα τελευταία πέντε χρόνια οικονομικής πολιτικής στην ευρωζώνη είναι μια αξιόλογη κωμωδία σφαλμάτων. Ο κατάλογος των λαθών πολιτικής είναι σχεδόν ατελείωτος: αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Ιούλιο του 2008 και ξανά τον Απρίλιο του 2011, στην συνέχεια επιβάλλει τη σκληρότερη λιτότητα στις οικονομίες αντιμετωπίζοντας τη χειρότερη ύφεση, με μια τραπεζική ένωση που δεν έχει κατάλληλο σύστημα ασφάλισης των καταθέσεων» αναφέρει  ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Στην συνέχεια ο τέως υπουργός οικονομικών συγκρίνει τον τρόπο διακυβέρνησης της Κίνας με αυτόν την Ευρωζώνης σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «Η ευρωζώνη διέπεται από το επισήμως ανεπίσημο Eurogroup, το οποίο αποτελείται από τους υπουργούς οικονομικών των κρατών μελών καθώς και εκπροσώπους της ΕΚΤ και, όταν μιλάμε για ‘οικονομικά προγράμματα στα οποία εμπλέκεται’ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο»

«Μόλις πρόσφατα, ως αποτέλεσμα των εντατικών διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές της, αποκαλύφθηκε στους πολίτες της Ευρώπης ότι η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, η ευρωζώνη, διοικείται από έναν οργανισμό που δεν έχει γραπτούς κανόνες και διαδικασίες, κάνει συζητήσεις για κρίσιμα ζητήματα “με εμπιστευτικούς όρους” (και χωρίς να καταγράφονται πρακτικά), και δεν είναι υποχρεωμένη να απαντήσει σε κανένα εκλεγμένο όργανο, ούτε καν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» σημειώνει στην συνέχεια.

«Θα ήταν λάθος να σκεφτούμε την αντιπαράθεση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και το Eurogroup ως μια σύγκρουση μεταξύ αριστεράς στην Ελλάδα και τη συντηρητική Ευρώπη. Η δική μας ‘Άνοιξη της Αθήνας’ ήταν κάτι πιο βαθύ: το δικαίωμα μιας μικρής ευρωπαϊκής χώρας να αμφισβητήσει μια αποτυχημένη πολιτική που καταστρέφει τις προοπτικές μιας γενιάς (ή δύο), όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και αλλού στην Ευρώπη».

Ο ίδιος υποστηρίζει πως τα τελευταία πέντε χρόνια οικονομικής πολιτικής στην ευρωζώνη αποτέλεσαν μια σημαντική «κωμωδία» λαθών. Συγκεκριμένα η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια το 2008 και το 2011, επιβλήθηκε πολύ σκληρή λιτότητα σε οικονομίες με μεγάλα προβλήματα, ενώ ως λάθος ο κ. Βαρουφάκης υπογραμμίζει το ότι «αυταρχικές συνθήκες επέτρεψαν εσωτερικές υποτιμήσεις».

Εναπόκειται σε εκείνους από εμάς που επιθυμούν να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα της Ευρώπης καταλήγει ο Γιανης Βαρουφάκης, να εργαστούν προς την κατεύθυνση περαιτέρω πολιτικοποίησης της ευρωζώνης ως ένα πρώτο βήμα προς τον εκδημοκρατισμό της. Μετά από όλα, η Ευρώπη δεν αξίζει μια κυβέρνηση που είναι τουλάχιστον περισσότερο υπόλογη από εκείνη της κομμουνιστικής Κίνας;

 

Exit mobile version