Tις θέσεις του για την ελληνική κρίση αλλά και την ανάπτυξη στην Ελλάδα που διατύπωσε στο Europe Business Sumit ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών Γιανης Βαρουφάκης ανήρτησε σήμερα στο προσωπικό του Blog.
O Έλληνας υπουργός κάνει εκτανείς αναφορές στις ελληνικές παθογένειες και αναριωτιέται γιατί δεν έχει βγει ακόμα λευκός καπνός για συμωνία ανάμεσα στην Ελληνική πλευρά και τους δανειτές ,αφού η κυβέρνηση και τα θεσμικά όργανα συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό στα ακόλουθα :.
- Το δημόσιο χρέος πρέπει να αντιμετωπιστεί και να αναδιαρθρωθεί
- Το Φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα πρέπει να βελτιωθεί και οι φορολογικές αρχές πρέπει να απελευθερωθεί από την πολιτική και την εταιρική επιρροή.
- Το συνταξιοδοτικό σύστημα νοσεί.
- Η αγορά εργασίας έχει πληγεί από την κρίση και είναι βαθιά κατακερματισμένη, με την αύξηση της παραγωγικότητας σε αδιέξοδο.
- Η δημόσια διοίκηση είναι σε επείγουσα ανάγκη εκσυγχρονισμού, και οι δημόσιοι πόροι πρέπει να χρησιμοποιούνται πιο αποτελεσματικά.
- Συντριπτικα εμπόδια εμποδίζουν το σχηματισμό των νέων επιχειρήσεων και εμποδίζουν την επιχειρηματικότητα.
- Η ανισότητα έχει φτάσει σε εξωφρενικό επίπεδο, εμποδίζοντας την κοινωνία από τη συνένωση πίσω από τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
- Ολιγαρχικά συμφέροντα , λειτουργούν ως τροχοπέδη για την ανάπτυξη
Στα συμπεράσματα της ομιλίας του αναφέρει: ” Έτσι, η ερώτησή μου είναι: Τι πιστεύετε κυρίες και κύριοι είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης; Τι θα βοηθήσει την Ευρώπη να εδραιώσει στο μέλλον;
Μια ελληνική και ευρωπαϊκή αδυναμία να εφαρμόσει αυτό το σχέδιο, που οδηγεί όλους μας σε ενα δυστοπικο, ανεξερεύνητο έδαφος; Ή η επιτυχής εφαρμογή του σχέδιου μας; Αφήνω σε εσάς να αποφασίσετε.
Από την πλευρά μου, θα τελειώσω με αυτό που θεωρώ ότι είναι το τρίπτυχο των επικίνδυνων μύθων που βάζει την Ευρωζώνη, και βεβαίως την Ελλάδα σε μεγάλο κίνδυνο:
-Μια ελληνική έξοδος από την Ευρωζώνη μπορεί να είναι καλό για την ευρωζώνη, ακόμα και για την Ελλάδα
Η Ελλάδα δεν έχει κάνει αρκετά κατά τα τελευταία πέντε χρόνια και επιμένουν τα άλλα έθνη, να πληρώσει για την ασωτία της
Η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν διαπραγματεύτηκε καλή τη πίστει, δεν έχει κατατεθεί καμία σοβαρή προτάσεις προς τα θεσμικά όργανα, και δεν έχει κανένα αξιόπιστο σχέδιο για να βοηθήσει την ελληνική οικονομία να σταθεί στα δικά της πόδια του εντός της ευρωζώνης.
Η ιδέα ότι η Ελλάδα δεν έχει κάνει αρκετά για να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της είναι μη-νόημα.
Όπως είδαμε καμία οικονομία δεν έχει ενοποιηθεί περισσότερο σε καιρό ειρήνης κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων αιώνων.
Επιπλέον, η Ελλάδα έχει πρωτογενές πλεόνασμα και η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί σε ένα φρένο στο έλλειμμα που θα διασφαλίζει ότι δεν θα γλιστρήσει πίσω σε ένα πρωτογενές έλλειμμα. Έτσι, ο ισχυρισμός ότι η ελληνική πολιτεία απαιτεί τα δάνεια για να πληρώσει για μισθούς και συντάξεις του είναι απλά λάθος.
-Η ελληνική κυβέρνηση έχει ταχθεί από τουλάχιστον από τη 20η Φεβουαρίου 2015 υπέρ της συμφωνίας του Eurogroup για την άμεση εφαρμογή μιας σειράς σημαντικών μεταρρυθμίσεων. Είμαι στην ευχάριστη θέση να επιβεβαιώσω ότι μεγάλη πρόοδος έχει γίνει τώρα εδώ στις Βρυξέλλες, στο θέμα αυτό.
-Καθορίζεται ένα σχέδιο για τις επενδύσεις με βάση κοινωνικο-οικονομικές μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ελευθερία, τη δικαιοσύνη, την κοινή ευημερία και την ιδέα ότι η δημοκρατία μπορεί να μετατρέψει ένα φαύλο σε ένα ενάρετο κύκλο.
Εάν επιτύχουμε μαζί σε αυτό το έργο, μια διαφορετική διαδικασία μπορεί να εξελιχθεί, με την Ελλάδα να είναι ο προάγγελος των καλών πραγμάτων για να έρθει σε όλη την Ευρώπη.