Υποχωρούν τα ασιατικά χρηματιστήρια υπό το βάρος των αδυναμιών στην Κίνα, ενώ η ενίσχυση του γεν έναντι του δολαρίου ασκεί πιέσεις στις ιαπωνικές μετοχές.
Στη Σαγκάη, ο δείκτης Shanghai Composite καταγράφει απώλειες 1,38% και στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί 0,31%.
Ο MSCI Asia-Pacific παραμένει στα χαμηλά τριών ετών. Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei κινείται χαμηλότερα κατά 1,63% στις 17.567 μονάδες και ο ευρύτερος Topix σημειώνει απώλειες 1,27% στις 1.427 μονάδες. Το δολάριο υποχωρούσε έως και τα 118,86 γιεν, ασκώντας πιέσεις στις μετοχές του εξαγωγικού κλάδου.
Τα στοιχεία για το ΑΕΠ β’ τριμήνου στην Ιαπωνία, έδειξαν ότι η ιαπωνική οικονομία επιβραδύνθηκε κατά 1,2% σε ετήσια βάση, επιβεβαιώνοντας την πρώτη επιβράδυνση σε διάστημα τριών τριμήνων, αν και το μέγεθος της υποχώρησης του ΑΕΠ, ήταν χαμηλότερο από το α’ τρίμηνο.
Στις υπόλοιπες ασιατικές αγορές, ο δείκτης Sensex στην Ινδία καταγράφει ήπια κέρδη 0,22%, ο δείκτης Kospi στη Ν. Κορέα υποχωρεί 0,63% και ο SET στην Ταϋλάνδη χάνει 0,8%.
Τα στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο στην Κίνα τον Αύγουστο έδειξαν περαιτέρω επιβράδυνση τόσο στις εισαγωγές όσο και στις εξαγωγές.
China Trade Balance (Aug): USD 60.24 Bln (exp USD 48.00 Bln prev USD 43.03 Bln)
— Live Squawk (@livesquawk) September 8, 2015
Στις ανησυχίες των επενδυτών για την οικονομική σταθερότητα και τις εκροές κεφαλαίων από την Κίνα, προστέθηκαν χτες τα στοιχεία για τα ξένα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρα που υποχώρησαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα των 94 δισ. δολαρίων τον Αύγουστο, στην προσπάθεια της Κεντρικής Τράπεζας να σταθεροποιήσει το γουαν, αφού είχε προχωρήσει σε υποτίμηση του νομίσματος. Αναλυτές της Nomura εκτιμούσαν τα συναλλαγματικά διαθέσιμα να βρίσκονται κοντά στα 129 δισ. δολάρια.
Σε αντίθεση με το Πεκίνο που στήριξε το γουαν, με τα συναλλαγματικά του αποθέματα, άλλες ασιατικές αναδυόμενες οικονομίες δεν φαίνονται να είναι τόσο τυχερές.
Το ρινγκιντ της Μαλαισίας κατέγραψε νέο χαμηλό 17 ετών έναντι του δολαρίου, ενώ η ρουπία της Ινδονησίας υποχώρησε στα 14.500 δολάρια, επίπεδα που δεν είχε να βρεθεί από την Ασιατική κρίση. Και τα δύο νομίσματα βρίσκονται κάτω από ισχυρές πιέσεις τον τελευταίο καιρό καθώς τόσο η Μαλαισία όσο και η Ινδονησία έχουν περιορισμένα συναλλαγματικά αποθέματα για να στηρίξουν τα νομίσματα τους.
Στην Κίνα οι εξαγωγές τον Αύγουστο σημείωσαν πτώση 5,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, από πτώση 8,3% που είχε σημειωθεί τον Ιούλιο. Εδώ να επισημανθεί ότι στις αρχές Αύγουστο, το Πεκίνο αποφάσισε να υποτιμήσει το γουαν έναντι του δολαρίου κατά 2%, γεγονός που δικαιολογεί τα καλύτερα στοιχεία του Αυγούστου. Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων έκαναν λόγο για υποχώρηση των εξαγωγών κατά 6,6% σε ετήσια βάση.
Χτες οι αγορές στις ΗΠΑ ήταν κλειστές οπότε τα στοιχεία από την Κίνα θα είναι ο κύριος καταλύτης κατεύθυνσης της αγορά, λένε αναλυτές.
Πηγή: enikos.gr