Σε έναν ιδανικό κόσμο η τελευταία πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης θα οδηγούσε σε συμφωνία με τους δανειστές, καθώς έχει καλυφθεί μεγάλο έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών τονίζει σε έκθεσή της η Bank of America, όμως, θεωρεί ότι υπάρχουν ακόμη μεγάλες προκλήσεις στις συζητήσεις.
Ο λογαριασμός για τα δημοσιονομικά οφέλη από ορισμένα μέτρα μπορεί να είναι λίγο φιλόδοξος, σύμφωνα με την ίδια, όμως, η ελληνική κυβέρνηση προτείνει μέτρα που ανταποκρίνονται στους στόχους των Ευρωπαίων.
«Ανησυχούσαμε για τις πιθανότητες μιας συμφωνίας γιατί οι δύο πλευρές ήταν πολύ μακριά. Η ελληνική πλευρά μας εξέπληξε μετακινούμενη πολύ κοντά στην ευρωπαϊκή πρόταση, τουλάχιστον όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους» γράφουν στην έκθεση με ημερομηνία 23 Ιουνίου.
Σε έναν ιδανικό κόσμο θα υπήρχε μια τεχνική συμφωνία την Τετάρτη στο Eurogroup, μια πολιτική συμφωνία την Πέμπτη, έγκριση στα εθνικά κοινοβούλια το Σαββατοκύριακο και μια εκταμίευση που θα επιτρέπει την έγκαιρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, υποστηρίζουν οι αναλυτές του διεθνούς οίκου.
Ωστόσο οι ίδιοι προειδοποιούν για σημαντικά εμπόδια για την επίτευξη συμφωνίας όπως το αν αυτή θα εγκριθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο και αν θα πετύχει η Ελλάδα λύση για το θέμα του χρέους.
Επιπλέον, οι θεσμοί έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θα εκταμιεύσουν χρήματα πριν εγκρίνει τα μέτρα το ελληνικό κοινοβούλιο και εφαρμόσει τις προαπαιτούμενες δράσεις. Η ψηφοφορία στην ελληνική βουλή μπορεί να γίνει μόνο στις αρχές Ιουλίου, ώστε να υπάρχει χρόνος για την σύνταξη της αντίστοιχης νομοθεσίας και να γίνει μια τριήμερη συζήτηση μεταξύ των βουλευτών. Αλλά η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί και από ευρωπαϊκά κοινοβούλια και άλλες κυβερνήσεις.
Ως εκ τούτου, είναι δύσκολο να λάβει η Ελλάδα χρηματοδότηση πριν από τις 30 Ιουνίου, όταν και πρέπει να πληρωθεί το ΔΝΤ.