Στην κατακόρυφη αύξηση στις αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά αναφέρθηκε ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή των Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Καμπουράκη.
«Προετοιμασίες για πιθανές περαιτέρω αυξήσεις των ροών προφανώς γίνονται και τα μέτρα μας παίρνουμε . Απλώς πρέπει να καταλαβαίνουμε όλοι ότι το προσφυγικό πρόβλημα είναι πρόβλημα που υπάρχει και δεν πρόκειται αύριο να λήξει. Βλέπετε τι γίνεται στη Συρία, όπου αντί να πηγαίνουμε για μια ύφεση πάμε για μια όξυνση. Αυτό αντικειμενικά μπορεί να εκτιμήσει κανείς ότι θα έχει επιπτώσεις και στη δική μας πλευρά σε σχέση με τις ροές» είπε ο κ. Μπαλάφας.
«Προσπαθούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση στα νησιά όσο γίνεται, να μεταφέρουμε κόσμο από τις κατηγορίες που μπορούμε. Εν πάση περιπτώσει παίρνουμε όλα τα δυνατά μέτρα για να μειώσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις. Αλλά με κλειστά τα βόρεια σύνορά μας από το 2016 , η χωρητικότητα της χώρας μας δεν είναι απεριόριστη. Θα πρέπει να καταλάβουν οι ευρωπαίοι εταίροι ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό. Διότι όταν υπάρχει ένα πρόβλημα καυτό, εκρηκτικό, αυτό θα διαχυθεί και στην Ευρώπη, θέλουν δεν θέλουν, μην κοροϊδευόμαστε. Καλό είναι λοιπόν να διαχυθεί διατεταγμένα και συλλογικά και με μια κατανομή αναλογική παρά να έχουμε τις απαγορεύσεις . Αυτή η τυφλή αντιμεταναστευτική πολιτική τροφοδοτεί την ξενοφοβία και τον ρατσισμό με πιο πρόσφατα συμπεράσματα τα εκλογικά αποτελέσματα στην Ουγγαρία» πρόσθεσε.
Ερωτηθείς εάν και πόσο έχουν αυξηθεί οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας, τόνισε:
«Είναι γεγονός ότι μετά τη Σύνοδο της Βάρνας είχαμε μια απότομη αύξηση, τώρα αυτές τις ημέρες είναι αυξημένες οι αφίξεις αλλά όχι υπερβολικά, είναι στα άνω συνήθη όρια. Αλλά δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει. Αυτό είναι το πρόβλημα με το προσφυγικό».
«Είναι απρόβλεπτες οι καταστάσεις και επηρεάζονται από πάρα πολλούς παράγοντες. Για παράδειγμα μια διάσταση είναι ότι ενώ οι Ευρωπαίοι υποσχέθηκαν στον Ερντογάν 3 δισ. για να κρατάει και να διαχειρίζεται τα 3,5 εκατ. προσφύγων που έχει στην Τουρκία και περιμένει τη δεύτερη δόση δεν τα βρίσκουν οι Ευρωπαίοι μεταξύ τους αν το κονδύλι θα διατεθεί από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. ή από τα κράτη-μέλη. Πιθανότατα αντίδραση σε αυτό είναι και η ιστορία με τις ροές», εκτίμησε ο υφυπουργός.
Ερωτηθείς εάν ανησυχεί, είπε: «Προφανώς. Ανησυχία και προετοιμασία υπάρχει στο μέτρο του δυνατού και νομοθετικές παρεμβάσεις υπάρχουν για να επιταχυνθούν κάποιες διαδικασίες. Αλλά είναι μια δουλειά που θέλει συνεχή διαχείριση. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις στο προσφυγικό-μεταναστευτικό».
Ακούστε το ηχητικό