Μπακογιάννης: Δίνουμε τη μάχη της διοίκησης για την αναβάθμιση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

Δύο σημαντικά “πακέτα” έργων που θα αναβαθμίσουν το επίπεδο των υποδομών, θα διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης, Κώστας Μπακογιάννης. Το πρώτο, αφορά τέσσερα μεγάλα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των κατολισθήσεων και τον εκσυγχρονισμό του οδικού δικτύου, που περιλαμβάνουν παρεμβάσεις για τη δημιουργία συνθηκών ασφαλούς διέλευσης και κυκλοφορίας σε συγκεκριμένα σημεία της Στερεάς Ελλάδας. To δεύτερο, προϋπολογισμού 5,9 εκατ. ευρώ στοχεύει στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της εξωστρέφειας, αλλά και στην προαγωγή της υγείας και πρόνοιας.

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την εγκατάλειψη δεκαετιών και να προχωρήσουμε στον εκσυγχρονισμό των δρόμων που καθημερινά χρησιμοποιούν οι πολίτες και οι επισκέπτες μας», σημείωσε μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Μπακογιάννης. Όπως εξήγησε τα έργα αυτά αφορούν στη συντήρηση και βελτίωση τμημάτων της Νέας Εθνικής Οδού Ιτέας-Αντιρρίου, στην Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας, παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των κατολισθήσεων στον οδικό άξονα Αταλάντης-Καλαποδίου στην Φθιώτιδα, εκτέλεση εργασιών για την αποκατάσταση ζημιών, λόγω κατολισθήσεων στην Εθνική Οδό Λαμίας- Καρπενησίου και συντήρηση και βελτίωση του οδοστρώματος, κατασκευή τάφρων, τοποθέτηση πινακίδων, διαγράμμιση και κατασκευή αγωγού ομβρίων υδάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας.

Παράλληλα, ο κ. Μπακογιάννης υπογράμμισε ότι «έχουμε και την ένταξη τριών σημαντικών έργων που υλοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είναι έργα στα οποία συμμετέχει η Περιφέρειά μας. Αυτά εντάσσονται στη συνολική προσπάθεια που κάνουμε για την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων χρηματοδότησης και διεκδίκηση της ενίσχυσης του προϋπολογισμού μας. Είναι η πρώτη φορά που πετυχαίνουμε στην Περιφέρειά μας τέτοιες εντάξεις έργων που φτάνουν τα 5,9 εκατομμύρια ευρώ».

Τα έργα αυτά, όπως δήλωσε, αποσκοπούν στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της εξωστρέφειας αλλά και την υγεία-πρόνοια. Ειδικότερα, αφορούν καινοτόμες πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανικές συστάδες στην περιοχή της Μεσογείου, συμμαχία Περιφερειακών Δημιουργικών Κλάδων – Από τις Ευρωπαϊκές οδηγίες στις βέλτιστες πολιτικές Περιφερειών στον τομέα της Πολιτιστικής και Δημιουργικής Βιομηχανίας με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και ισχυροποίηση φροντίδας με βάση την κοινότητα, προς ελάττωση ανισοτήτων στην υγεία και βελτίωση της ενσωμάτωσης μειονεκτούντων προσφύγων και μεταναστών στις τοπικές κοινότητες.

«Η διαφορά μεταξύ των δυο πακέτων των έργων», τόνισε ο κ. Μπακογιάννης, «έχει να κάνει με το εξής: το πρώτο πακέτο των τεσσάρων έργων είναι έργα του προγράμματος των Δημοσίων Επενδύσεων, τα οποία χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους, ενώ το δεύτερο πακέτο των τριών έργων αναφέρεται σε προγράμματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι χρήματα τα οποία διεκδικήσαμε απευθείας από τις Βρυξέλλες».

Ερωτηθείς για το ποια περιοχή της Στερεάς Ελλάδας αντιμετωπίζει ενδεχομένως τα περισσότερα προβλήματα είπε χαρακτηριστικά: « Κάθε δήμος αντιμετωπίζει τις δικές του προκλήσεις κι έχει τα δικά του προβλήματα. Μου είναι δύσκολο να διακρίνω ανάμεσα στις ανάγκες των δήμων μας. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κάποιες υπερτοπικές προτεραιτότητες, όπως για παράδειγμα η παράκαμψη της Χαλκίδας στην Εύβοια. Αυτό το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και γίνεται αυτή τη στιγμή μια διαπραγμάτευση μεταξύ του αρμόδιου υπουργείου και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κι ελπίζουμε να το δημοπρατήσουμε έχοντας διασφαλίσει την αναγκαία χρηματοδότηση το πρώτο εξάμηνο του 2017».

Αναφορικά με το θέμα της υποχρηματοδότησης της Περιφέρειας στο πλαίσιο ΕΣΠΑ 2014-2020, ο κ. Μπακογιάννης υπογραμμίζει ότι έχει ολοκληρωθεί για πρώτη φορά μελέτη, η οποία «εμπεριστατωμένα αποδεικνύει το μέγεθος της αδικίας που υφίσταται η Περιφέρεια μας».

«Επειδή», είπε, «έχουμε τη βιομηχανική συγκέντρωση του Σχηματαρίου και των Οινοφύτων εμφανιζόμαστε, εξίσου, πλούσιοι με το Λουξεμβούργο. Βεβαίως, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική κι όπως αντανακλάται στα πολύ υψηλά επίπεδα ανεργίας, φτώχειας, κοινωνικού αποκλεισμού. Σε αυτήν την κατεύθυνση, λοιπόν, και με «όπλο» αυτήν την μελέτη, είχα μια σειρά από συναντήσεις με υψηλά υφιστάμενους αξιωματούχους της Ε.Ε. μεταξύ των οποίων και τρεις Επιτρόπους. Η καθ’ ύλιν αρμόδια Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου, για πρώτη φορά αναγνώρισε την αναντιστοιχία μεταξύ των διαθέσιμων πόρων και των αναγκών της Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τη συνέδεσε ευθέως με την ύπαρξη βιομηχανικής συγκέντρωσης στην περιοχή που προανέφερα».

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει να διαχειριστεί επιπλέον πόρους του ΕΣΠΑ που αγγίζει το 1 δισ. ευρώ. Όλοι μαζί στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας πέρα από κόμματα κι ιδεολογίες και σκοπιμότητες, δίνουμε την μάχη της διοίκησης για να μπορέσουμε έστω και σε ένα βαθμό να αποκαταστήσουμε την πολύ μεγάλη αδικία».


Exit mobile version