Μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο θα ανακοινώσει η κυβέρνηση υπό το βάρος της εκτόξευσης των τιμών στο φυσικό αέριο και το ρεύμα.
Σημειώνεται ότι τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών ζήτησαν από τους δήμους περισσότερο από 10% εξοικονόμηση ενέργειας και μάλιστα συστήνουν στους ΟΤΑ να περιορίσουν τον χριστουγεννιάτικο φωτισμό και τον δημόσιο φωτισμό εκεί όπου δεν χρειάζεται. Επίσης, η σύσταση αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας από γυμναστήρια, κολυμβητήρια και κτιριακές υποδομές.
Στόχος είναι η εξοικονόμηση ενέργειας και από τον φωτισμό των Χριστουγέννων, να γίνουν δηλ. περικοπές στον ηλεκτροφωτισμό των εορτών.
«Ας μην ανάψουμε φέτος όλα τα λαμπιόνια ώστε να μείνουν χρήματα για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων» φέρεται να είναι η κεντρική γραμμή της κυβέρνησης προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Εκτός από τον περιορισμό του διακοσμητικού φωτισμού, μια άλλη λύση θα ήταν πολλά από τα λαμπιόνια να αντικατασταθούν με άλλα που «καίνε» λιγότερο, τουλάχιστον σε όσους Δήμους δεν έχουν προμηθευτεί τέτοια οι αρμόδιοι.
Παράλληλα σε συνάντηση που θα έχει η ΚΕΔΕ με εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών θα ανακοινωθεί το ποσοστό επιπλέον επιχορήγησης των δήμων, ώστε να κρατήσουν ζεστά τον χειμώνα τα σχολεία είτε συνδέονται στο δίκτυο φυσικού αερίου, είτε χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης.
Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου μιλώντας στο enikos.gr τόνισε ότι «πρέπει λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης να δούμε τι θα κάνουμε και αυτό δεν είναι μόνο θέμα χρημάτων αλλά και αναγκαιότητας να διαφυλαχθεί η ενεργειακή επάρκεια. Προς το παρόν οι περισσότεροι δήμοι έχουν προχωρήσει στον περιορισμό ή το σβήσιμο του διακοσμητικού φωτισμού. Ακόμα είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για τα Χριστούγεννα, όμως, κοιτάμε όσο μπορούμε να κάνουμε οικονομία τώρα και ο φωτισμός που θα μπει τις γιορτές θα σβήνει νωρίτερα ή θα χρησιμοποιηθούν λαμπάκια λιγότερο ενεργοβόρα».
Σε ερώτηση για τον Μύλο των Ξωτικών ο κ. Παπαστεργίου είπε ότι «είναι και θέμα τοπικής οικονομίας οι χειμερινές και χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις και όπως δεν σκέφτηκε κανείς να σβήσει τα φώτα σε μπαρ και καταστήματα σε Μύκονο και Σαντορίνη, έτσι δεν μπορούν να υπάρχουν σκοτεινά Χριστούγεννα και σε άλλες περιοχές. Θα κοιτάξουμε όμως, να γίνει οικονομία και εξοικονόμηση ενέργειας».
Σκυλακάκης στον Realfm 97,8: Θα δοθούν κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας και υποκατάσταση του φυσικού αερίου
«Θα προχωρούμε βήμα προς βήμα στην βοήθεια που θα δίνουμε διότι δεν μπορείς να δεσμευτείς μακροχρόνια όταν δεν ξέρεις τι θα σου συμβεί» είπε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στον Realfm 97,8 και τους Νίκο Χατζηνικολάου και Αντώνη Δελλατόλα για την ενεργειακή κρίση.
«Το ερώτημα δεν είναι αν υπάρχουν λεφτά στο ταμείο αλλά πόσο θα μας καταφάει από αυτά τα λεφτά το φυσικό αέριο που με το μανιπουλάρισμα της αγοράς που γίνεται από πλευράς Ρωσίας, ακραίο και ανοιχτό πια, είναι σαφές ότι είναι εργαλείο οικονομικού πολέμου. Είναι μια τεράστια αβεβαιότητα για τον κρατικό προϋπολογισμό»
«Η κατανάλωση πέρσι, υποθέτω ότι από εδώ και πέρα θα είναι σημαντικά μικρότερη, ήταν 70 εκατομμύρια μεγαβατώρες. Πριν από την κρίση ήταν κάτω από 20 ευρώ το κόστος του φυσικού αερίου. Τώρα λοιπόν με τα 200 κάτι ευρώ η μεγαβατώρα πάμε στα 14 δισ. αν κρατήσει για έναν χρόνο αυτό το πράγμα. Η διαφορά από το 1,5 στα 14 είναι απευθείας μείωση του ΑΕΠ εάν δεν αλλάξουμε κάτι» περιέγραψε.
«Θα στραφούμε κυρίως στην δημιουργία κινήτρων για αλλαγή συμπεριφοράς με τρόπο που να μετριάζει το κόστος και στους καταναλωτές και για την οικονομία. Όταν το αέριο κοστίζει 200 και είναι με διαφορά το ακριβότερο καύσιμο από οτιδήποτε άλλο, είναι προφανές ότι πρέπει να δούμε εάν δεν μπει κάποιο πλαφόν από την ΕΕ, κάπως πρέπει να δώσουμε κίνητρα για να μειώσουμε τη χρήση αερίου και να έχουμε και τους πόρους να βοηθήσουμε και αυτούς που δεν μπορούν να μειώσουν τη χρήση» συμπλήρωσε.
«Δεν θα μπω στο τι θα πει ο Πρωθυπουργός το Σάββατο στην ΔΕΘ. Αυτό που μπορώ να πω ότι η στροφή που θα κάνουμε σε αυτή την φάση είναι ότι μαζί με την ενίσχυση των νοικοκυριών και των μικρών επιχειρήσεων που είναι αναγκαία και γίνεται σε όλη την Ευρώπη και πρέπει να έχει τους πόρους για να έχει συνέχεια, θα προσθέσουμε κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας και για υποκατάσταση του φυσικού αερίου όσο γίνεται» είπε ο κ. Σκυλακάκης.
Σταϊκούρας: Θα υπερβούν τα 10 δισ. τα μέτρα στήριξης
Τη διαβεβαίωση ότι τα μέτρα στήριξης των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων κόντρα στην ενεργειακή κρίση θα υπερβούν σημαντικά τα 10 δισ. ευρώ, έναντι των αρχικών εκτιμήσεων για 8,5 δισ. ευρώ, έδωσε εκ νέου το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ-3, επισημαίνοντας ότι οι προγραμματισμένες παρεμβάσεις μέχρι το τέλος του 2022 ξεπερνούν σημαντικά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και αποτελούν το μεγαλύτερο σχετικό πακέτο (στην ΕΕ), σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κομισιόν και οίκων αξιολόγησης.
Ο κ. Σταϊκούρας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο και νέων μειώσεων φόρων, αν υπάρχουν τα περιθώρια: «έχουμε ήδη δει σημαντικές μειώσεις φόρων κι εφόσον υπάρχουν τα περιθώρια, θα δούμε (αν υπάρχει δυνατότητα για περαιτέρω μειώσεις). Σας προϊδεάζω ότι μία εξ αυτών (των φορολογικών ελαφρύνσεων) θα είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, ύψους, αθροιστικά, περίπου 450 εκατ. ευρώ», επιβεβαίωσε.
Κληθείς να απαντήσει με ένα «ναι» ή ένα «όχι» στο αν θα δοθούν κίνητρα για την επιστροφή στη θέρμανση με πετρέλαιο, ο υπουργός είπε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει “ναι” ή “όχι”, όλα αξιολογούνται. Θα υπάρξουν ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και εξειδίκευση αυτών». Ο κ. Σταϊκούρας δεν προέβη σε αποκαλύψεις σχετικά με τις παρεμβάσεις στήριξης που σχεδιάζει η κυβέρνηση, ούτε σε σχέση με το αν τα νέα μέτρα στήριξης για την ηλεκτροδότηση για το φυσικό αέριο θέρμανσης θα έχουν ρήτρα εξοικονόμησης ενέργειας.
Για το πλαφόν στο φυσικό αέριο σημείωσε ότι πρόκειται για μια σημαντική λύση, την οποία η κυβέρνηση επιδιώκει για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ για τον πληθωρισμό και αν αυτός θα επιμείνει εκτίμησε ότι είναι ένα πρόβλημα που θα κρατήσει πανευρωπαϊκά και παγκοσμίως περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις, η εξέλιξη του οποίου συνεκτιμάται από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία χτίζει γραμμές άμυνας.
Για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο και την πιθανότητα αντικινήτρων
«Είναι γεγονός ότι η άσκηση (για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο) έχει ξεκινήσει να υλοποιείται, και δεν έχει προσδοκώμενα αποτελέσματα στα πρώτα στάδιά της. Θα υπάρξει ένταση των προσπαθειών, ώστε όλοι να συμβάλουν στο δημόσιο, για να μπορέσουμε πρώτα από όλα να οριοθετήσουμε και να ορίσουμε υπεύθυνους και μετά να κάνουμε εξοικονομήσεις. Αν από κάποιο στάδιο (και μετά) δεν υπάρχουν συγκεκριμένα απτά αποτελέσματα μείωσης κατανάλωσης στο Δημόσιο, τότε υπάρχουν και εναλλακτικές λύσεις, που ο αρμόδιος υπουργός (σ.σ. ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης) έχει μοιραστεί μαζί σας. Στα επόμενα στάδια θα πρέπει να τα αξιολογήσουμε αυτά (τα αντικίνητρα)» σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας, ερωτηθείς αν θα εφαρμοστούν τα αντικίνητρα σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι για την εξοικονόμηση στο Δημόσιο.
Πρόσθεσε πως «κλείνει η άσκηση για το πόσο δημοσιονομικό χώρο έχουμε», εν αναμονή και των αυριανών ανακοινώσεων για το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου του έτους. «Στη συνέχεια θα κάνουμε εκτιμήσεις, έχουμε ήδη κάνει προφανώς, για το πώς θα εξελιχθεί το κόστος του ρεύματος στο επόμενο χρονικό διάστημα, και ακολούθως, με προτεραιότητα το ρεύμα, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, προσπαθούμε να δούμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε για να τα ενισχύσουμε» είπε.
Για το αίτημα πολλών πλευρών περί μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα και την κριτική ότι τα επιδόματα για την ενέργεια αποτελούν χρήματα των φορολογουμένων, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε: «Η μείωση ΕΦΚ στα καύσιμα θα έχει σημαντικό δημοσιονομικό αντίκτυπο, κάτι που σημαίνει ότι θα έπρεπε να βρούμε δημοσιονομικά ισοδύναμα, πιθανώς με άλλες αυξήσεις φόρων. Όμως, ΕΦΚ πληρώνουμε όσοι χρησιμοποιούμε αυτοκίνητα πέρα και πάνω από εισοδηματικά κριτήρια. Παίρνουμε λοιπόν τα αυξημένα συνολικά έσοδα από την κατανάλωση στα καύσιμα, ΕΦΚ, συν ΦΠΑ, έσοδα που τα δημιουργεί όλη η κοινωνία, και τα επιστρέφουμε στο σύνολό τους στοχευμένα στα νοικοκυριά που έχουν ανάγκη. Τα “Fuel 1” και 2 και η επιστροφή του ΕΦΚ στους αγρότες υπερβαίνουν τα 500 εκατ. ευρώ και όλα επεστράφησαν στην κοινωνία, αλλά με κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια (…) Άρα έχουμε ταυτόχρονα και οικονομική αποτελεσματικότητα και κοινωνική ανταποδοτικότητα» πρόσθεσε.
Ο υπουργός επισήμανε ακόμα ότι η κυβέρνηση μείωσε φόρους κατά μόνιμο τρόπο, ότι το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών κάθε χρόνο είναι συνολικά αυξημένο κατά 4 δισ. ευρώ, η ανεργία μειώθηκε κατά 5% και ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε δύο φορές, με αποτέλεσμα 600.000 άνθρωποι να αμείβονται πλέον καλύτερα. Πρόσθεσε ότι οι επενδύσεις πραγματοποίησαν ιστορικό ρεκόρ το πρώτο εξάμηνο του 2022, οι εξαγωγές υπερδιπλασιάστηκαν και οι τζίροι των επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 35% στο πρώτο εξάμηνο του 2022, σε σχέση με πέρυσι, ενώ ο τουρισμός έχει καλύψει το 95% εσόδων του 2021.