Αβραμόπουλος: Ξεκινάει άμεσα η έκτακτη χρηματοδότηση για την Ελλάδα

Την ικανοποίησή του για την άμεση κινητοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης για το διορισμό της Αρχής που θα διαχειρίζεται τα προβλεπόμενα από την Ε.Ε. κονδύλια για τους πρόσφυγες και μετανάστες, εξέφρασε σήμερα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος εξήγησε ότι η σχετική ενημέρωση για τη σύσταση της Διαχειριστικής Αρχής, έγινε από την ελληνική κυβέρνηση σήμερα. Ανέφερε συγχρόνως ότι «η Ελλάδα ζήτησε έκτακτη χρηματοδότηση για την κάλυψη άμεσων αναγκών» και υποσχέθηκε ότι «η χρηματοδότηση ξεκινάει άμεσα».

Με αφορμή την παρουσίαση της έκθεσης της ευρωβουλευτή των Πρασίνων Σκα Κέλερ, για την «πρόταση του Συμβουλίου για τη θέσπιση προσωρινών μέτρων διεθνούς προστασίας για την Ιταλία και Ελλάδα» που θα τεθεί σε ψηφοφορία αύριο, o Επίτροπος υπογράμμισε ότι κατά την αυριανή προβλεπόμενη συζήτηση στην Ολομέλεια, η Κομισιόν πρόκειται να παρουσιάσει και ένα νέο πακέτο για το μεταναστευτικό.

Μέσω του νέου πακέτου εκτιμάται ότι θα επιδιωχθεί η σημαντική αύξηση του αριθμού των προσφύγων για μετεγκατάσταση, κάτι που θα δώσει ανάσα σε χώρες σαν την Ελλάδα και την Ιταλία. Με το νέο πακέτο αναμένεται επίσης, να δοθούν συγκεκριμένα στοιχεία για τη λειτουργία του «Μηχανισμού Έκτακτης Αντιμετώπισης».

Σε σχέση με την Ελλάδα, πως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Επίτροπος αναφέρθηκε στην επίσκεψή του μαζί με τον Α’ αντιπρόεδρο κ. Τίμερμανς στην Κω, όπου συνάντησε τις τοπικές αρχές.

«Μεταφέραμε μήνυμα στήριξης και αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, αυτές τις δύσκολες ώρες» είπε.

Πρόσθεσε ότι η Κομισιόν «επισπεύδει το να τεθεί άμεσα σε λειτουργία το «hotspot» στον Πειραιά, απ’ όπου θα μπορούν να μετακινούνται με ταχύτητα οι εμπειρογνώμονες προς τα νησιά που είναι οι βασικές πύλες εισόδου και όπου εγκαθίστανται χώροι υποδοχής».

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ανέφερε επίσης, ότι κατά τις τελευταίες ώρες η Ελλάδα έχει ζητήσει την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

«Με την ευκαιρία, θέλω να σας υπογραμμίσω» πρόσθεσε, «ότι το μεγάλο και σημαντικό αυτό ζήτημα είναι πρωτόγνωρο και ίσως αποτελεί τη μεγαλύτερη κρίση από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Όμως, η Ευρώπη δεν έμεινε απαθής. Από την πρώτη στιγμή, αναλάβαμε δεσμεύσεις και σε χρόνο ρεκόρ για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, η Επιτροπή ολοκλήρωσε την δουλειά της και κατέθεσε την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Μετανάστευση. Εναπόκειται πλέον στα κράτη – μέλη να την εφαρμόσουν».

Στην ευθύνη των κρατών – μελών και την ολιγωρία του Συμβουλίου αναφέρθηκε και η εισηγήτρια Σκα Κέλερ: «Για το Συμβούλιο έχω να πω ότι είναι όνειδος το ότι δεν μπορούν να συμφωνήσουν για την μετεγκατάσταση 40.000 προσφύγων και μιλούν για 23.000, τη στιγμή που στην Ελλάδα φθάνουν 20.000 πρόσφυγες κάθε εβδομάδα» είπε και υπογράμμισε:

«Ζητούμε άμεσα τη δεσμευτική κατανομή 40.000 προσφύγων θεωρώντας την ως μια απλή αρχή. Θέλουμε, παράλληλα, να λαμβάνονται υπ’ όψιν τα δικαιώματά τους και να μην στέλνονται σαν πακέτα δεξιά και αριστερά χωρίς να τους ζητάται τι επιθυμούν και τι είναι καλύτερο για αυτούς», κατέληξε η ευρωβουλευτής.

 

Exit mobile version