Σημαντική χαρακτήρισε τη Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι τη Δευτέρα για το προσφυγικό ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επισημαίνοντας πως τα κράτη μέλη της ΕΕ καταβάλλουν κοινές προσπάθειες για τη βελτίωση της συνεργασίας με τις αφρικανικές χώρες ώστε να σταματήσει η απώλεια ζωών στη Μεσόγειο.
Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Passauer Neue Presse, ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη Λιβύη επισημαίνοντας πως προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης και η βελτίωση των συνθηκών στις χώρες προέλευσης.
«Πρέπει εκεί να παρέχονται ευκαιρίες για μια καλύτερη ζωή, ώστε να επιστρέφουν οι παράτυποι μετανάστες οικειοθελώς. Σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες που χρήζουν διεθνούς προστασίας, πρέπει να δημιουργήσουμε νόμιμες οδούς προς την Ευρώπη. Αυτό είναι το στοίχημα της Συνόδου του Παρισιού και συνδέεται άμεσα με τις κοινές προσπάθειες της Ε.Ε.» είπε ο Έλληνας Επίτροπος προσθέτοντας πως πρέπει να υπάρξει ένας διαχωρισμός σε ό,τι αφορά τους εσωτερικούς ελέγχους στην Ευρώπη, μεταξύ εκείνων που σχετίζονται με τις παράτυπες μεταναστευτικές ροές και όσων έχουν να κάνουν με λόγους ασφαλείας.
«Η κατάσταση στη διαδρομή των δυτικών Βαλκανίων δεν είναι ίδια σε σχέση με πριν δύο χρόνια. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι συνοριακοί έλεγχοι για άλλους λόγους δεν είναι απαραίτητοι και αναφέρομαι κυρίως στην απειλή της τρομοκρατίας. Η ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών είναι προτεραιότητά μας. Η Επιτροπή εξετάζει προτάσεις σχετικά με το πως μπορεί να προσαρμοστεί το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο στις εξελισσόμενες μακροπρόθεσμες προκλήσεις για την ασφάλεια. Συζητώ τακτικά με τους υπουργούς Εσωτερικών για τη βελτίωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας προς όφελος των Ευρωπαίων πολιτών» είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στην άρνηση αρκετών κρατών- μελών να συμμετάσχουν στην ανακατανομή των προσφύγων ο κ . Αβραμόπουλος είπε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, πως έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες επί παραβάσει για αυτά τα κράτη μέλη. «Η υποχρέωση τους δεν είναι μόνο ηθική αλλά είναι και νομική. Η Επιτροπή θα χρησιμοποιήσει τα νομικά μέσα που έχει στη διάθεσή της προκειμένου όλα τα κράτη μέλη να τηρήσουν τις αποφάσεις που έχουμε λάβει από κοινού» ήταν το μήνυμα του Επιτρόπου.