Απάντηση έδωσε ο Αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, αναφορικά με την προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών κατά την υλοποίηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.
Παράλληλα, στην απάντησή του ο Δημ. Αβραμόπουλος υπογραμμίζει το γεγονός ότι «η Κομισιόν, σε συνεργασία με τους οργανισμούς της ΕΕ Frontex και Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο, συνεργάζεται στενά με τις ελληνικές και τις τουρκικές αρχές» ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή πραγματοποίηση όλων των επιχειρήσεων ενόψει της επανεισδοχής στην Τουρκία με «πλήρη τήρηση του Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Δικαίου».
Η Κομισιόν αποφεύγει ωστόσο να σχολιάσει το γεγονός ότι η Τουρκία ως χώρα επανεισδοχής αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και ταραχές με την ποιότητα της Δημοκρατίας της καθώς και με τον σεβασμό σε ζητήματα ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Επίσης, η Κομισιόν προχωρώντας σε έναν σύντομο απολογισμό της Συμφωνίας, σημειώνει πως «η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς παρά τη σωρεία προβλημάτων και την κρατούσα αστάθεια» και παραπέμπει στην δεύτερη έκθεση της αναφορικά με την υλοποίηση των συμφωνηθέντων.
Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, με αφορμή τις αντιδράσεις και την κριτική που είχε δεχτεί η συμφωνία άλλα και η ίδια η Τουρκία εκ μέρους των Διεθνών οργανώσεων άλλα και της Υπάτης Αρμοστείας, είχε καταθέσει ερώτηση στη Κομισιόν από την οποία ζητούσε «να εγγυηθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως πηγάζουν από τις διεθνείς Συνθήκες, για την αποφυγή μονομερών παραβιάσεων».
Ταυτόχρονα ο Δημ. Παπαδημούλης είχε επιστήσει την προσοχή στον σεβασμό του δικαιώματος πρόσβασης όλων των προσφύγων, στην διαδικασία ασύλου, ενώ ζητούσε μεταξύ άλλων λεπτομέρειες αναφορικά με τον μέχρι στιγμής απολογισμό της διαδικασίας υλοποίησης της συμφωνίας.
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, με αφορμή την απάντηση της Κομισιόν, σχολιάσε λέγοντας: «Η ΕΕ οφείλει να λάβει σοβαρά υπ όψη της τα προβλήματα που γεννά και συντηρεί η αναταραχή στην Τουρκία, καθώς και το αρνητικό της ιστορικό στον τομέα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και να εγγυηθεί την ίση και δημοκρατική μεταχείριση όλων των προσφύγων και μεταναστών.
Η ενίσχυση των δομών στην Ελλάδα και η κάλυψη των κενών σε ανθρώπινο δυναμικό, οφείλει να επιταχυνθεί ως απαραίτητη προϋπόθεση για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης».