Μιλώντας στο ευρωπαϊκό περιφερειακό συνέδριο του YPO (Young Presidents Organization) για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης, ο επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε ότι “εξωτερικές απειλές και εσωτερικός κατακερματισμός καθιστούν την Ένωσή μας πιο εύθραυστη από ποτέ.Σχετικά με την ασφάλεια, και δεδομένης της αύξησης των τρομοκρατικών απειλών παγκοσμίως, είναι ανάγκη να ενισχύσουμε τη συνεργασία, την ανταλλαγή πληροφοριών και την μεταξύ μας εμπιστοσύνη, εντός και εκτός Ευρώπης”.
“Μετά το δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία, η ΕΕ βιώνει μια «υπαρξιακή κρίση». Το Brexit είναι το σύμπτωμα μιας πολύ μεγαλύτερης κρίσης. Μιας κρίσης, που θέτει σε αμφιβολία τις θεμελιώδεις αρχές πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η ΕΕ: κυρίως τον ανθρωπισμό, τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, και στην ίδια την αξία της ζωής. Για το λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως το εκτελεστικό σώμα της Ένωσης, καλείται, καλούμαστε, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις αυτές με επιτυχία”, υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος.
Αναφερόμενος στην ηγεσία της Ευρώπης ο Επίτροπος μετανάστευσης είπε: “Θα ήθελα να σας θυμίσω ότι η αλληλεγγύη και η υπευθυνότητα δεν είναι μόνο ηθικές αξίες, αλλά νομικά δεσμευτικές αρχές, ρητά διατυπωμένες στα ιδρυτικά κείμενα της Ένωσης. Αυτό πρέπει να έχουν κατά νου κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες. Δεν υπάρχει αλληλεγγύη και υπευθυνότητα «a la carte».Η «εθνική προσέγγιση», ανεξαρτήτως αν έχει τις ρίζες της στην ενστικτώδη επιθυμία για διατήρηση της οικονομικής και πολιτικής κυριαρχίας, ή σε ένα επικίνδυνο μίγμα λαϊκισμού και εθνικισμού, λειτουργεί διαλυτικά για την αλληλεγγύη, που είναι το θεμέλιο της Ένωσής μας”.
Τέλος, μιλώντας για τις προοπτικές της Ευρώπης ο κ. Αβραμόπουλος υποστήριξε ότι “η Ευρώπη βρίσκεται σε σταυροδρόμι σήμερα. Είτε θα βγούμε περισσότερο δυνατοί, περισσότερο ανθεκτικοί και ενωμένοι από την οικονομική κρίση, την άνοδο του λαϊκισμού, τη μεταναστευτική κρίση και την κρίση ασφάλειας, ή θα οπισθοχωρήσουμε και θα κατακερματιστούμε ακόμα περισσότερο. Είναι προφανές ότι όλοι είμαστε προσηλωμένοι και αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο. Για εκείνους που βρίσκονται πίσω από τα τείχη των κρατών-εθνών, τους απαντάμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για μια Ευρώπη που ασχολείται με τα μεγάλα ζητήματα που απαιτούν κοινή αντιμετώπιση. Η Ευρώπη δεν μπορεί αποκτήσει ομοσπονδιακό σύστημα, τουλάχιστον προς το παρόν. Το κράτος-έθνος είναι ακόμα ισχυρό. Αλλά αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε ένας είδος «λειτουργικής ομοσπονδίας»”.