Άτακτη υποχώρηση με βαρύ τίμημα ώστε να επιτευχθεί συμφωνία

Έτοιμοι να κάνει την τελική υποχώρηση και στο εργασιακό για να κλείσει τουλάχιστον την τεχνική συμφωνία εμφανίζεται η Κυβέρνηση αφού οι επαφές των τελευταίων ημερών με τους δανειστές δείχνουν ότι αν δεν κλείσει το θέμα μέχρι και τις 7 Απριλίου πλέον κανείς δεν θα μπορεί να ορίσει νέο χρονικό ορόσημο.

«Η συμφωνία θα κλείσει νωρίτερα από ότι νομίζετε» διαβεβαίωσε χθες στην Βουλή ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας σε όσους ήταν παρόντες στην εκδήλωση στην εκδήλωση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής .

Θεωρητικά τις τελευταίες ημέρες το μόνο που αναγνωρίζονταν ως σοβαρό πρόβλημα από την ελληνική πλευρά λόγω και του διαβήματος του Πρωθυπουργού στην Ρώμη θεωρούνταν το εργασιακό.

Τις ημέρες των επαφών στο Βρυξέλλες η ελληνική πλευρά είχε ρίξει την πρόταση να πάψει να ζητά συλλογικές διαπραγματεύσεις με στόχο να γλυτώσει επώδυνες αλλαγές στις ομαδικές απολύσεις. Συνάντησε όμως την πλήρη αντίθεση των δανειστών και κυρίως του ΔΝΤ γεγονός που οδήγησε τον πρωθυπουργό στην επιστολή σε Τούσκ και Γιούνκερ.

Χθες όμως ανώτερη πηγή του υπουργείου οικονομικών τόνιζε ότι πλέον υπάρχει μόνο «ένα μικρό πρόβλημα με το εργασιακό» και μετά πάμε ολοταχώς για τεχνική συμφωνία σε επίπεδο θεσμών την μεθεπόμενη Παρασκευή.

Προέβλεπε μάλιστα ότι να λυθεί και αυτό το μικρό πρόβλημα τότε θα πρέπει να περιμένουμε την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα για να κλείσει στο σύνολό του το τεχνικό σκέλος πριν φτάσει η ώρα των εγκρίσεων σε επίπεδο υπουργών.

Όλα αυτά επιβεβαιώνουν ότι έχει πια κλειδώσει η μείωση του αφορολόγητου από το 2019 και η περικοπή των συντάξεων από το 2020 καθώς και ένα πακέτο αντισταθμιστικών μέτρων το οποίο η ελληνική πλευρά θέλει να εφαρμόσει μαζί με τα υφεσιακά μέτρα που θα έρθουν από το 2019.

Η ίδια πηγή εμφανίστηκε μάλιστα και αισιόδοξη ότι ακόμη και το νέο μνημόνιο που θα πρέπει να υπογράψουμε με το ΔΝΤ όταν το Ταμείο θα είναι πιο εύκολο με τον ESM αφού οι άνθρωποι του Ταμείου δεν είναι τόσο φορμαλιστές όσο οι ευρωπαίοι.

Με βαρύ τίμημα

Αν και μένει να φανεί στην πράξη το πως λύθηκε το μεγάλο πρόβλημα που υπήρχε μέχρι και την περασμένη Παρασκευή μέχρι το ασφαλιστικό αν λάβει κανείς υπόψιν του και την τοποθέτηση της υπουργού εργασίας κ. Έφης Αχτσιόγλου στην χθεσινή του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής υπήρξε υποχώρηση και στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων.

Το ενδεχόμενο υποχώρησης από την περίφημη κόκκινη γραμμή περί επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε κλαδικό επίπεδο είχε πέσει στο τραπέζι και στις διαπραγματεύσεις της προηγούμενης εβδομάδας στις Βρυξέλλες ωστόσο αποσύρθηκε προς στιγμή αφού δεν υπήρχε αντίστοιχη υποχώρηση από την πλευρά των θεσμών για τις ομαδικές απολύσεις.

Υπό την πίεση όμως ενός νέου ναυαγίου συμπληρώθηκε και αυτό στο πακέτο των μέτρων μαζί με τα 3,6 δις ευρώ που θα φέρουν την διετία 2019 -2020 η περικοπή του αφορολόγητου και νέα περικοπή στις συντάξεις.

Πάντως η πολύμηνη διαπραγμάτευση μέχρι και την πλήρη υποχώρηση σε όλα τα θέματα τις τελευταίες ημέρες έχει ήδη γράψει έναν εκτεταμένο λογαριασμό από ζημιές.

Με βάση την τοποθέτηση τόσο του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννη Στουρνάρα όσο και του διευθυντή του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής κ Παναγιώτη Λιαρκόβα το πρώτο τρίμηνο του χρόνου θα συνεχίσει την ύφεση της οικονομίας που καταγράφηκε για το σύνολο 2016.

Παρά την συνέχιση των κεφαλαιακών ελέγχων οι εμπορικές τράπεζες έχουν χάσει καταθέσεις 2,4 δις ευρώ ποσό που αναμένεται να αυξηθεί στο 3,5 δις ευρώ με τα στοιχεία του Μαρτίου ενώ αυξάνουν την έκθεσή τους στον ELA φέρνοντας ξανά στο προσκήνιο το ενδεχόμενο νέας ανακεφαλαιοποίησης.


Exit mobile version