Η Telegraph σε σημερινό της δημοσίευμα αναφέρεται στην μεγάλη αύξηση που σημείωσαν οι πωλήσεις καινούριων και εισαγόμενων αυτοκινήτων στην Ελλάδα με τίτλο: «Η πραγματική ένδειξη πως η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει χειροτερέψει» και μάλιστα η αιτία της αύξησης αποδίδεται στην αβεβαιότητα των καταναλωτών στην Ελλάδα όσον αφορά στις καταθέσεις τους και είχε δημοσιεύσει το Enikonomia στις 4 Απριλίου.
Μάλιστα αναφέρει χαρακτηριστικά πως όλοι οι Ελληνες αγοράζουν αυτοκίνητα! Ο αρθρογράφος της Telegraph επισημαίνει πως η αύξηση των πωλήσεων αυτοκινήτων στην Ελλάδα σε ποσοστό 47% αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα τραπεζικού πανικού καθώς οι άνθρωποι που ζουν σε μια χώρα που πλήττεται από χρηματοπιστωτική αναταραχή ανησυχούν για την ασφάλεια των χρημάτων τους. Μέσα λοιπόν σε ένα κλίμα αβεβαιότητας οι καταθέτες υπό τον φόβο ενός ενδεχόμενου ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων ή «κουρέματος» των καταθέσεων αποφασίσουν να αγοράσουν αυτοκίνητο.
Η Telegraph επισημαίνει επίσης πως τον Δεκέμβριο που εξαγγέλθηκαν οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα οι πωλήσεις αυτοκινήτων αυξήθηκαν 70% ενώ από τότε οι καταθέσεις έχουν συρρικνωθεί σε ποσοστό 15%. Πάντως επισημαίνεται στο άρθρο πως οι άνθρωποι που αγοράζουν αυτοκίνητα δεν είναι πλούσιοι και δεν έχουν τόσο υψηλές καταθέσεις ώστε να τις «φυγαδεύσουν» στο εξωτερικό.
Ενα παρόμοιο φαινόμενο παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κατάρρευσης της Ρωσίας στα τέλη του περασμένου έτους καθώς η συντριβή του ρουβλίου είχε ως αποτέλεσμα πολλοί Ρώσοι να σπεύσουν να αγοράσουν αυτοκίνητα.
Επίσης στην Κύπρο κατά την διάρκεια της τραπεζικής κρίσης το 2013 οι πωλήσεις αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά σχεδόν 1/3 μέσα σε 10 μήνες καθώς πολλοί Κύπριοι φοβούμενοι μη χάσουν τις καταθέσεις τους αγόρασαν αυτοκίνητα.
Πάντως η τραγική ειρωνία στα δεινά της Ελλάδας αποτελεί το γεγονός πως παρά το γεγονός πως η γερμανική βιομηχανία αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες κατέρρευσης των ελληνικών τραπεζών οι ‘Ελληνες καταναλωτές αγοράζουν γερμανικά αυτοκίνητα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη μάρκα καταλήγει το άρθρο της Telegraph…
Γιώργος Κ. Ανδρής