Της Αργυρούς Μαυρούλη
Με τη δέσμευση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ότι δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις προσέρχεται στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος την Πέμπτη.
Το σχέδιο της κυβέρνησης στηρίζεται στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά δυο μονάδες για τα επόμενα τρία χρόνια, αλλά τη μείωση των επικουρικών συντάξεων, εφάπαξ και μερισμάτων, προκειμένου να μειωθεί η συνταξιοδοτική δαπάνη κατά 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα ο κ. Κατρούγκαλος θα προτείνει την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1 μονάδα για τις κύριες συντάξεις για να εισπραχθούν το χρόνο 300 εκατ. ευρώ και την αύξηση κατά 1 μονάδα των εισφορών για τις επικουρικές συντάξεις, 0,5 για τους εργοδότες και 0,5 για τους εργαζόμενους.
Η αύξηση των εισφορών θα συνδεθεί με την αύξηση της εισπραξιμότητας του συστήματος, δηλαδή όσο μειώνονται οι οφειλές εισφορών προς τα ταμεία, τόσο θα μειώνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν εργοδότες- εργαζόμενοι.
Παράλληλα, όσον αφορά τις επικουρικές συντάξεις, η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος θα αντικατασταθεί από έναν «κανόνα βιωσιμότητας» στον οποίο συνυπολογίζει εκτός από τα έσοδα – έξοδα και τις προσόδους περιουσίας του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), προκειμένου να προχωρήσει μεν σε μειώσεις, που θα είναι όμως “στοχευμένες”, δεν θα είναι οριζόντιες και θα ξεκινούν από τις συντάξεις άνω των 150 ευρώ.
Όπως είχε αποκαλύψει η «Realnews», η κυβέρνηση προτείνει πέρα από την αύξηση των εισφορών και τη μείωση του ποσού που καταβάλλεται για συντάξεις και τη χρήση των αποθεματικών του ταμείου κατά 200 εκατ. ευρώ ετησίως.
Όσον αφορά τους μελλοντικούς συνταξιούχους, η κυβέρνηση ζητά να καταβάλλεται εθνική σύνταξη σε όλους τους συνταξιούχους χωρίς εισοδηματικά κριτήρια με 15 έτη ασφάλισης και τη δημιουργία κλίμακας αναπλήρωσης συντάξεων που θα φτάνει και το 70%. Την ίδια στιγμή οι δανειστές επιμένουν στη θεσμοθέτηση εισοδηματικών κριτηρίων, αλλά και στην καθιέρωση κλίμακας αναπλήρωσης των συντάξεων που δεν θα ξεπερνά το 50%.
Η διαπραγμάτευση αναμένεται να κορυφωθεί από τις αρχές του επόμενου έτους, καθώς το ασφαλιστικό νομοσχέδιο εκτιμάται ότι θα κατατεθεί στη Βουλή, πιθανότατα μετά τις 15 Ιανουαρίου 2016.
Χθες, ο κ. Κατρούγκαλος συναντήθηκε με τον στις Βρυξέλλες, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, με βασικό θέμα στην ατζέντα τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και στην αγορά εργασίας.
Μάλιστα, ο Γάλλος επίτροπος μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Τwiter χαρακτήρισε τη συνάντηση «εποικοδομητική».
Σύμφωνα με πληροφορίες, απέφυγε να τοποθετηθεί στις συγκεκριμένες προτάσεις που του παρουσίασε ο Έλληνας υπουργός Εργασίας, καθώς αυτές αναμένεται να αποτελέσουν σημείο διαπραγμάτευσης με τους επικεφαλής των θεσμών.