Του Τάσου Δασόπουλου
Μέτρα που αν εφαρμόζονταν από την αρχή του χρόνου θα έφταναν τα 5 δις ευρώ με περικοπές 2 δις σε ασφαλιστικό, μεγάλες αυξήσεις σε ΦΠΑ, απαιτήσεις για νέες απολύσεις και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ περιλάμβανε τελικά η πρόταση των θεσμών που παρουσίασε στον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Ωστόσο παρά τα κύματα της απαισιοδοξίας μετά το τέλος της χθεσινής συνάντησης στις Βρυξέλλες λίγοι εντόπισαν μια σειρά υποχωρήσεων σε δημοσιονομικό ασφαλιστικό και εργασιακό από το Ευρωπαίους δανειστές μας.
Η πρώτη συνέπεια ήταν η «απενεργοποίηση» του ΔΝΤ από την διαπραγμάτευση. Ο ένας από τους τρείς πιστωτές μας δήλωσε από την πενταμερή του Βερολίνου ότι θα παραμείνει επόπτης αλλά δεν μπορεί να εκταμιεύσει χρήματα πριν εκπληρωθούν όλου οι όροι που είχαν τεθεί για το ελληνικό πρόγραμμα.
Η ισχυρή βούληση της Γερμανίδας Καγκελάριου αλλά και των ΗΠΑ για την επίτευξη συμφωνίας και μάλιστα το ταχύτερο δυνατό οδήγησε σε άλλες τρείς βασικές υποχωρήσεις:
1. Στο δημοσιονομικό οι δανειστές υποχώρησαν στην αναθεώρηση προς τα κάτω του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2015 στο 1,5% του ΑΕΠ από το 3% του ΑΕΠ που ήταν ο επίσημος στόχος στο μνημονίου Μαζί ήρθαν και απαιτήσεις για νέα μέτρα ύψους 3 δις ευρώ με δεδομένο ότι χωρίς μέτρα η Ελλάδα αναμένεται να έχει πρωτογενές έλλειμμα περίπου 0,75% του ΑΕΠ. Το 2016 η πρόταση προβλέπει στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3% του ΑΕΠ και το 2017 στο 3,5% του ΑΕΠ έναντι των αρχικών στόχων για σταθερά πρωτογενή πλεόνασμα στο 4,5% του ΑΕΠ από το 2016 και μετά.
2. Στο φορολογικό πακέτο το πιο σημαντικό θέμα είναι η αλλαγή του καθεστώτος του ΦΠΑ. Στο θέμα αυτό η πρόταση των δανειστών θέλει δύο συντελεστές ένα στο 23% και ένα στο 11% και επιπλέον έσοδα ύψους 1% του ΑΕΠ δηλαδή περίπου 1,9 δις ευρώ με τα α τιμολόγια των ΔΕΚΟ μαζί και της ΔΕΗ να μετατάσσονται στο 23% Η ελληνική πρόταση επιμένει στην πρόταση των τριών συντελεστών (22% 11% και 6%) η οποία αναμένεται να φέρει πρόσθετα έσοδα 900 εκ ευρώ με εφαρμογή από τον Οκτώβριο.
3. Στο κρίσιμο θέμα του ασφαλιστικού οι θεσμοί υποχωρούν την υποχρεωτική εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος με την προϋπόθεση ότι θα βρεθούν ισοδύναμα μέτρα για την κάλυψη του κόστους. Συνεχίσουν να ζητούν επίσης μείωση των δαπανών του ασφαλιστικού κατά 0,5% του ΑΕΠ (περίπου 1 δις ευρώ) ο 2015 και 1% του ΑΕΠ (περίπου 2 δις ευρώ) το 2016. Στις περικοπές περιλαμβάνονται και η κατάργηση του ΕΚΑΣ προς όλους.
4. Στα εργασιακά η πρόταση των δανειστών υποχωρεί στην νομοθέτηση των ομαδικών απολύσεων και συζητά την επαναφορά νέου τύπου συλλογικών συμβάσεων. ΟΙ θεσμοί δεν συζητούν αύξηση του κατώτερου μισθού.
Συμφωνία υπάρχει για την διατήρηση του ΕΝΦΙΑ για το 2015 στα επίπεδα του 2014, την κατάργηση της έκπτωσης του 30% για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα πάνω από 30000 ευρώ και το πάγωμα των νομοσχεδίων που καταργούν μέτρα του μνημονίου.
Πλήρης διαφωνία
Πλήρη αντίθεση μεταξύ Ελλάδας και δανειστών στις προτάσεις υπάρχει στο θέμα του δημοσίου με την πρόταση των θεσμών να θέλει συνέχιση της κινητικότητας και των απολύσεων και πλήρη διακοπή των επαναπροσλήψεων του νόμου Καντούγκαλου και νέο μισθολόγιο για το δημόσιο.
Η Κυβέρνηση αρνείται την επανεκκίνηση μέτρων που αφορούν κινητικότητα και απολύσεις
Στην αγορά ενέργειας οι δανειστές ζητούν την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και της «μικρής ΔΕΗ».
Η ελληνική πλευρά δεν θέλει ούτε αν ακούσει για αποκρατικοποιήσεις στην ενέργεια.
Στις αποκρατικοποιήσεις όπου οι θεσμοί ζητούν την διατήρηση του στόχους για έσοδα 18 δις ευρώ μέχρι και το τέλος του 2020.
Η Ελλάδα δεσμεύεται στην δική της πρόταση μόνο για τα μισά από αυτά τα χρήματα δηλαδή περίπου 8-9 δις ευρώ.