Του Τάσου Δασόπουλου
Ασανσέρ μεταξύ της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας και των θεσμών έχουν γίνει τις τελευταίες μέρες οι νέοι συντελεστές του ΦΠΑ με τα σενάρια και τις φήμες να οργιάζουν.
Η ομάδα του προέδρου του ΣΟΕ κ. Γιώργου Χουλιαράκη πρότεινε στους θεσμούς ένα βασικό σενάριο ΦΠΑ το οποίο προβλέπει την κατάργηση του υπερμειωμένου συντελεστή (6,5%) και την θέσπιση ενός συστήματος με δύο συντελεστές με τον μεγάλο να φτάνει το 15% και το χαμηλό στο 7,5%.
Με βάση το σενάριο τα τρόφιμα τα φάρμακα και άλλα καταναλωτικά αγαθά ευρείας κατανάλωσης θα παραμείνουν στα χαμηλό συντελεστή.
Η πρώτη απάντηση των θεσμών είναι η οριζόντια μείωση του ΦΠΑ από του σημερινούς συντελεστές (τον υψηλό του 23% το χαμηλό του 13% και τον υπερμειωμένο του 6,5%) θα έχει ένα πρόσθετο κόστος περίπου 2 δις ευρώ που θα πρέπει να καλυφθεί με νέα μέτρα.
Τόνισαν επίσης ότι θα πρέπει κάθε μεγάλη ομάδα αγαθών που θα μετατάσσεται στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ θα πρέπει να ισοσκελιστεί με την αύξηση του υψηλού συντελεστή κατά μια μονάδα.
Αν η Ελλάδα θέλει να καταργήσει τον υπερμειωμένο συντελεστή και να επιτύχει ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα οι συντελεστές δεν θα πρέπει να μειωθούν κάτω από το 17-18% (ο υψηλός) και στο 8 -9% (ο χαμηλός) και μάλιστα υπό την προϋπόθεση να μην υπαχθούν όλα τα τρόφιμα στον χαμηλό συντελεστή.
Από την Τετάρτη των βράδυ οι συντελεστές του ΦΠΑ αυξομειώνονται ανάλογα με τις ομάδες που προστίθενται ή αφαιρούνται στην λίστα κάτω από το μικρό και το μεγάλο συντελεστή.
Μέχρι και χθες το βράδυ η ελληνική ομάδα είχε συγκλίνει σε ένα υψηλό συντελεστή κοντά στο 17% χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να αλλάξει είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω.
Μεγάλο μέρος των συζητήσεων αναλώνεται τις τελευταίες ημέρες και στο δημοσιονομικό κενό του 2015 αλλά και τις ανάγκες των επομένων δύο ετών.
Εκεί η θεσμοί κάνουν την πρόβλεψη ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί πρόσθετα μέτρα 3,5- 4 δις ευρώ ώστε να αποφύγει το πρωτογενές έλλειμμα άνω του 1% του προβλέπουν για το 2015 και να παρουσιάσει πλεόνασμα 0,5-0,6% του ΑΕΠ που θέτουν ως στόχο για φέτος.
Μάλιστα θεωρούν υπερβολικά αισιόδοξο το πακέτο των μέτρων που έχει υποβάλλει η ελληνική πλευρά το οποίο αναμένεται να έχει απόδοση 6,1 δις ευρώ στους 6,5 μήνες που αναμένεται μέχρι να ολοκληρωθεί το έτος.
Ο υπουργός οικονομικών κ. Γιάννης Βαρουφάκης μιλώντας χθες στο European Business Summit.
Όπου ήταν κεντρικός ομιλητής δήλωσε σίγουρος για την επίτευξη μιας συμφωνίας όχι όμως την Δευτέρα και έδωσε ένα αρδό περίγραμμα των σημείων στα οποία η ελληνική πλευρά επιδιώκει να έχει συμφωνία. Συγκεκριμένα:
1. Μία συμφωνία για τα δημοσιονομικά 2015-2020. Με άλλα λόγια ένα μεσοπρόθεμσο δημοσιονομικό πλαίσιο με ρεαλιστικούς δημοσιονομικούς στόχους ειδικά σε ότι αφορά το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος.
2. Ιδιωτικοποιήσεις που θα βοηθήσουν και την ανάπτυξη. Ο υπουργός ανέπτυξε την θεωρία της σύνδεσης των συμμετοχών του δημοσίου σε αποκρατικοποιημένες δημόσιες επιχειρήσεις με μια δεξαμενή εγγυήσεων που θα αντλεί χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ.
3. Φορολογική εξουσία στην Τοπική αυτοδιοίκητη.
4. Την δημιουργία πλήρως ανεξάρτητης Υπηρεσίας Τελών και Φόρων στην θέση του ΓΓΔΕ.
5. Παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό μέσω του περιορισμού των πρόωρων συντάξεων, και της ενοποίηση Ταμείων.
Μετά τον Ιούνιο το χρέος
Μετά τον Ιούνιο ο υπουργός Οικονομικών έθεσε ως προτεραιότητα την διευθέτηση του χρέους ταυτιζόμενος με την λογική της συμφωνίας της 28ης Νοεμβρίου του 2012 με κάποιες «καινοτομίες».
Ο κ. Βαρουφάκης ανακοίνωσε τρείς παρεμβάσεις για το χρέος:
1. Το κούρεμα των διμερών δανείων ύψους 50,7 δις ευρώ πήρε η Ελλάδα το 2010 απευθείας από τα άλλα κράτη μέλη του Ευρώ.
2. Την επέκταση αποπληρωμής των δανείων ύψους 141,5 δις ευρώ που λάβει η χώρα από τον EFSF/ESM με παράλληλη παρέμβαση στα επιτόκια της (είτε μείωση είτε μετατροπή τους από κυμαινόμενα σε σταθερά).
3. Την ανταλλαγή των ομολόγων ονομαστικής α ξίας 27 δις ευρώ που έχει σ το χαρτοφυλάκιο της η ΕΚΤ με «αιώνια» ομόλογα (Perpetual Bonds). Παράλληλα βέβαια επανέλαβε και την ιδέα του για ένα αναπτυξιακό πακέτο με σημείο αναφοράς την ΕΤΕπ.