Να υλοποιήσει το ριζοσπαστικό της πρόγραμμα καλεί την κυβέρνηση Τσίπρα η Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αφού απορρίπτει τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, διατυπώνει τις επιφυλάξεις της για τις μεταρρυθμίσεις που πρόκειται να υποβληθούν στους Ευρωπαίους εταίρους.
Σε κείμενο που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο, iskra.gr, αφού υπογραμμίζεται ότι το δίλημμα των νεοαποικιοκρατών της ΕΕ προς την Ελλάδα είναι «υποταγή ή ασφυξία», επισημαίνεται ότι «το δίλημμα που θέτει το ευρωπαϊκό κατεστημένο «Υποταγή και αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις ή οικονομική ασφυξία» ασφαλώς και θα απορριφθεί από την κυβέρνηση».
«Το Ευρωενωσιακό κατεστημένο εκμεταλλευόμενο το πρόβλημα ρευστότητας της χώρας που το ίδιο προκάλεσε, ανοίγει ένα νέο κύκλο πιέσεων και εκβιασμών, που ξεκίνησε λίγες μόνο ώρες μετά την οκταμερή συνάντηση, ζητώντας «γη και ύδωρ» από την κυβέρνηση, προκειμένου να απασφαλίσει κάποιες χαραμάδες χρηματοδότησης.
Από την κυβέρνηση ζητείται, όχι μόνο να εγκαταλείψει το ριζοσπαστικό της πρόγραμμα το οποίο ενέκρινε με την ψήφο του ο ελληνικός λαός, αλλά να παρουσιάσει ένα πακέτο αντιλαϊκών «μεταρρυθμίσεων», ανάλογες με τις μνημονιακές που περιέχονταν στο περιβόητο e-mail Χαρδούβελη και θα περιλαμβάνει ακόμη και νέους φόρους, ξεπούλημα κρίσιμων τομέων της εθνικής οικονομίας όπως λιμάνια, αεροδρόμια κ.ά.
Ουσιαστικά επιδιώκουν να υποχρεώσουν και τη νέα κυβέρνηση να μπει στο «μαντρί» των εφαρμοζόμενων νεοφιλελεύθερων πολιτικών της λιτότητας και της εξαθλίωσης, έτσι ώστε να δοθεί η ευκαιρία να εξαπολύσουν νέα επίθεση και στους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης που είδαν με αισιοδοξία την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση» αναφέρει το κείμενο.
Και συνεχίζει:
«Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυρία Μέρκελ, αμέσως μετά την οκταμερή, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων έκανε αναφορά σε έγγραφο της 10ης Ιανουαρίου που συντάχθηκε κατά τη διάρκεια της 5ης αξιολόγησης και καταγράφει τι έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα και τι απομένει να γίνει στον τομέα των μεταρρυθμίσεων.
Στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει προς τους εταίρους της η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να αντικαταστήσει μεμονωμένες μεταρρυθμίσεις με άλλες (πχ για τις συντάξεις ή τη φορολογία) αρκεί να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα, είπε – για πρώτη φορά τόσο ξεκάθαρα- φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα την Ιρλανδία που είχε ζητήσει αντικατάσταση κάποιων μέτρων.
Το αν έχουν ισοδύναμο αποτέλεσμα θα το κρίνει το Eurogroup, πρόσθεσε.
Τη σκυτάλη πήρε και ο επικεφαλής της ΚΟ των Σοσιαλδημοκρατών, Τόμας Όπερμαν ο οποίος σε συνέντευξή του στο Spiegel, δήλωσε ότι «Ο κ. Τσίπρας ανέλαβε να υποβάλει μια πλήρη λίστα συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων.
Περιμένω να παρουσιάσει αυτή την λίστα στις συνομιλίες με την καγκελάριο Μέρκελ τη Δευτέρα.
Θέλω επιτέλους να ξέρω εάν η Ελλάδα είναι έτοιμη για πραγματικές μεταρρυθμίσεις ή όχι».
Από την άλλη πλευρά σχετικά με το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, επισήμανε ότι «θα ήταν μια καταστροφή για την Ευρώπη, το μεγαλύτερο πλήγμα που θα είχε να αντιμετωπίσει η ΕΕ στην ιστορία της».
Το δίλημμα που θέτει το ευρωπαϊκό κατεστημένο «Υποταγή και αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις ή οικονομική ασφυξία» ασφαλως και θα απορριφθεί από την κυβέρνηση» αναφέρει το κείμενο.
«Το στοίχημα για την κυβέρνηση αυτή τη στιγμή είναι να αντισταθεί και να αποκρούσει τους «νεοαποικιακού» τύπου εκβιασμούς των νεοφιλελεύθερων κύκλων της γερμανικής ΕΕ.
Να εφαρμόσει αταλάντευτα το ριζοσπαστικό της πρόγραμμα, σύμφωνα και με την πρόσφατη λαϊκή προσταγή, σε ρήξη με το εγχώριο κατεστημένο και σε πλήρη αντίθεση με την ευρωπαϊκή αντίδραση, αντλώντας ρευστότητα τόσο από την ελληνική πλουτοκρατία όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Κι αυτό, όχι μόνο επειδή ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να αντέξει άλλα βάρη, αλλά γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος προκειμένου να σταθούμε όρθιοι, να υπάρξει σταδιακή διέξοδος από την κρίση και για να ξεκινήσει η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και η οικονομική της ανόρθωση» καταλήγει το δημοσίευμα.