Απόσυρση της ρύθμισης για τις μικρές ζυθοποιίες ζητούν αντιπολίτευση και ΑΝΕΛ

Την απόσυρση της ρύθμισης για τις μικρές ζυθοποιίες ζήτησαν από την κυβέρνηση, τόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΝΔ-Δημοκρατική Συμπαράταξη), όσο και οι ΑΝΕΛ. Στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα έντονη κριτική ασκήθηκε και για το θέμα της αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.

Την απόσυρση του άρθρου 52 για την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στις μικρές ζυθοποιίες ζήτησε, κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Σκρέκας.

Ο κ. Σκρέκας, ζήτησε επίσης την απόσυρση του άρθρου που αυξάνει από τα 66 στα 200 ευρώ τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης του αγροτικού πετρελαίου, ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του στη δημιουργία του Ειδικού Ταμείου Ενεργειακής Απόδοσης, για το οποίο είπε ότι, «αποτελεί νέα δημόσια δομή που επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο».

Πρότεινε τέλος να υπάρξει προσθήκη στο άρθρο 41 του σχεδίου νόμου η οποία να προβλέπει τις μεταγραφές παιδιών τριτέκνων πολυτέκνων που φοιτούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση καθ’ υπέρβαση του υπάρχοντος ορίου .

Απαντώντας στον κ. Σκρέκα, ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης, ανέφερε ότι το συγκεκριμένο άρθρο, αποτυπώνει τη διάθεση της κυβέρνησης , να υπάρξει μια διακριτή δομή ώστε να γίνουν πράξη αυτά που περιέχονται στην συγκεκριμένη οδηγία περί ενεργειακής απόδοσης, και πρόσθεσε ότι η ρύθμιση αυτή είναι απόλυτα προσαρμοσμένη στα δεδομένα του εθνικού σχεδίου για την αξιοποίηση των αποθεμάτων των υδρογονανθράκων.

Την απόσυρση της ρύθμισης για τη φορολόγηση των μικρών ζυθοποιών, ζήτησε και ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Μανιάτης.

 «Αρνούμαι να πιστέψω ότι υπάρχει ελληνική κυβέρνηση που στραγγαλίζει τις 30 περίπου μικρές ελληνικές επιχειρήσεις και παίζει το παιχνίδι των μεγάλων επιχειρήσεων» είπε ο κ. Μανιάτης, που τάχθηκε και κατά της ρύθμισης για τη φορολόγηση του αγροτικού πετρελαίου, για την οποία είπε ότι «καθιστά ανύπαρκτη τη δυνατότητα επιβίωσης των Ελλήνων αγροτών».

Ο κ. Μανιάτης εξέφρασε την αντίθεση του κόμματός του και για τη σύσταση του Ειδικού Ταμείου για την Εξοικονόμηση Ενέργειας, και υποστήριξε ότι αρκεί το ήδη υπάρχον Πράσινο Ταμείο.

Αντιλαϊκό και ωφέλιμο μόνο για το κεφάλαιο για την κερδοφορία του χαρακτήρισε το νομοσχέδιο η ειδική αγορητής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου.

Η κ. Μανωλάκου είπε επίσης ότι το σχέδιο νόμου προβλέπει μειώσεις των συντάξεων σε ασφαλισμένους που θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την 1η Σεπτεμβρίου, και τις επεκτείνει σε όλους όσους λαμβάνουν σύνταξη από το δημόσιο ακόμη και σε εργαζόμενους με γενικές παθήσεις.

Αναφερόμενη τέλος στις ρυθμίσεις για τα θέματα ενέργειας, είπε ότι «συνεχίζεται το σχέδιο για την απρόσκοπτη είσοδο ξένων επιχειρηματικών ομίλων στην ενέργεια».

Τροπολογία για την επαναφορά της απαλλαγής της εκπαίδευσης από τον ΦΠΑ, θα καταθέσει το Ποτάμι, κατά την συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα στην Ολομέλεια, όπως ανέφερε κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή ο ειδικός αγορητής του κόμματος Σπύρος Λυκούδης.

Για να μην υπάρξει δημοσιονομικό κενό, το Ποτάμι προτείνει τα απαιτούμενα ποσά μπορούν να προκύψουν από μια πολύ μικρή αύξηση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καπνικά είδη, από ελαφρά περικοπή στην τακτική κρατική επιχορήγηση των ασφαλιστικών ταμείων του ΟΤΕ και της ΔΕΗ, και από μια ελαφρά αύξηση της συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στα ακαθάριστα έσοδα των τυχερών παιγνίων.

Την απόσυρση της διάταξης που αφορά στην φορολόγηση της ελληνικής μπύρας, ζήτησε, και ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης, «ώστε να μπορέσουν να σταθούν όρθιες οι ελληνικές επιχειρήσεις και να μην καλυφθεί και ο χώρος αυτός από τις μεγάλες πολυεθνικές».

Την ίδρυση αυτοκινητοδρομίου στην έκταση των 640 στρεμμάτων, λιμενοβιομηχανικής ζώνης Κερατσινίου-Δραπετσώνας, που παραχωρούνται με το σχέδιο νόμου στον Δήμο Κερατσινίου, προκειμένου να υπάρξουν ανταποδοτικά οφέλη, ζήτησε ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Καράς.

 

 

Exit mobile version