Από τους πλειστηριασμούς, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών, θα απέχουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2017 οι συμβολαιογράφοι,οι οποίοι ζητούν να αλλάξει το πλαίσιο διεξαγωγής τους.
Την απόφαση έλαβε με οριακή πλειοψηφία η έκτακτη γενική συνέλευσης του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών -Πειραιώς- Αιγαίου και Δωδεκανήσου,
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η απόφαση ελήφθη στις 5 Νοεμβρίου με ψήφους 134 υπέρ και 132 κατά, στην διάρκεια της γενικής συνέλευσης.
Συγκεκριμένα, η γενική συνέλευση αποφάσισε τα παρακάτω:
«Ομόφωνα: α) Για την ασφάλεια των συμβολαιογράφων είναι ανάγκη να αυστηροποιηθεί το νομικό πλαίσιο και η ποινική αντιμετώπιση όσων επιτίθενται και προπηλακίζουν συναδέλφους κατά τη διενέργεια των πλειστηριασμών ή στα γραφεία τους.
β) Για την καλύτερη εποπτεία των πλειστηριασμού και προς διευκόλυνση του υπαλλήλου του πλειστηριασμού και των λοιπών παραγόντων της διαδικασίας, ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός να διεξάγεται μια μέρα την εβδομάδα και σε μία βάρδια.
Κατά πλειοψηφία: Για αλλαγή του πλαισίου διενέργειας των πλειστηριασμών, με σκοπό τη διασφάλιση της νομιμότητας και τον ρόλο του συμβολαιογράφου ως εγγυητή της:
1) Πλειστηριασμοί με τη φυσική παρουσία του συμβολαιογράφου: να διενεργούνται μόνο εντός αίθουσας Ειρηνοδικείου και η διαδικασία να ολοκληρώνεται έως τις 15.00, μμ, δηλαδή εντός του ωραρίου συζήτησης των υποθέσεων από τους ειρηνοδίκες. Η μεταβολή αυτή θα γίνει η αρχή για να αντιληφθούν οι πολίτες ότι ο συμβολαιογράφος είναι και ενεργεί ως όργανο της εκτέλεσης, ισότιμα με το δικαστή και προστατεύεται από την πολιτεία με τα ίδια μέσα.
2) Οι πλειστηριασμοί με ηλεκτρονικό τρόπο να διενεργούνται:
α) Στον ίδιο τόπο, δηλαδή σε αίθουσα Ειρηνοδικείου.
β) Μία ημέρα την εβδομάδα και όχι διαζευκτικά Τετάρτη ή Πέμπτη ή Παρασκευή.
γ) Επί δίωρο (όχι έξι ώρες, σε περίπτωση που ο επισπεύδων επιλέξει τη διενέργεια το πρωί ή τέσσερις ώρες σε περίπτωση που ο επισπεύδων επιλέξει τη διενέργεια το απόγευμα) με άμεση εποπτεία και διεύθυνση της διαδικασίας από τον συμβολαιογράφο.
3) Τροποποίηση της διάταξης της ΥΑ 41756/30-5-17, με την οποία ορίζεται ότι η «ταυτοποίηση» των υποψηφίων πλειοδοτών/φυσικών, γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω των στοιχείων του TAXIS.
Ο έλεγχος της ταυτότητας των φυσικών/ νομικών προσώπων πλειοδοτών που διαθέτουν ΑΦΜ στην Ελλάδα, πρέπει να γίνεται με αυτοπρόσωπη παρουσία των ιδίων ή αντίστοιχα των εντολοδόχων τους, ενώπιον του συμβολαιογράφου, με την σύνταξη σχετικής πράξης και να ακολουθεί η έγκριση της εγγραφής τους στο ΗΛΣΥΠΛΕΙΣ.
4) Η πλατφόρμα ηλεκτρονικής διενέργειας των πλειστηριασμών να τεθεί υπό την εποπτεία, τον έλεγχο και την ευθύνη του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο και θα εγγυάται την εύρυθμη λειτουργία του και θα ευθύνεται απέναντι στους τρίτους για τυχόν αστοχίες-αρρυθμίες στη λειτουργία του, καλύπτοντας και το ανεύθυνο του συμβολαιογράφου γι΄ αυτές.
5) Κατάργηση του άρθρου 98Α του ΚΣ.
6) Σύγκληση των ΔΣ των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων της χώρας σε κοινή συνεδρίαση, ανοιχτή στα μέλη του σώματος, προκειμένου η συμβολαιογραφία να καταλήξει σε κοινές θέσεις για τα παραπάνω ζητήματα και για όσα άλλα τυχόν τεθούν από τη σημερινή συνέλευση ή έχουν από τις υπόλοιπες ΓΣ. Η συνεδρίαση αυτή πρέπει να πραγματοποιηθεί άμεσα και πάντως πριν την υπογραφή οποιασδήποτε σύμβασης για απευθείας ανάθεση της λειτουργίας της ΗΛΣΥΠΛΕΙΣ στην εταιρεία newsphone. Η σύμβαση αυτή, εφόσον προκριθεί, στη συνέχεια και πριν την υπογραφή της, θα πρέπει να συζητηθεί και να αποφασιστεί σε νέα γενική συνέλευση.
8) Λήψη από την πολιτεία των απαραίτητων πρωτοβουλιών και μέτρων για την προστασία των δανειοληπτών, με στόχο την ομαλοποίηση και τη διασφάλιση συνθηκών νομιμότητας διενέργειας των πλειστηριασμών
Και με ψήφους 134 υπέρ και 132 κατά, αποφασίστηκε αποχή από την διενέργεια πλειστηριασμού μέχρι 31-12-2017, με τα παραπάνω αιτήματα και έναρξη διαλόγου με το υπουργείο Δικαιοσύνης και τους εκπροσώπους των κομμάτων του κοινοβουλευτικού τόξου.