Τριάντα τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη ανακάλυψη του κοιτάσματος πετρελαίου στο δυτικό Κατάκολο από την τότε κρατική εταιρεία ΔΕΠ-ΕΚΥ, αλλά χωρίς την αξιοποίησή του, ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες για την εκμετάλλευσή του από την ελληνική επιχείρηση Energean Oil & Gas.
Το 1982 το Δημόσιο είχε υπολογίσει τα απολήψιμα βαρέλια σε 3 εκατομμύρια.
Από το 2014 -όταν η Energean που διαχειρίζεται το κοίτασμα του Πρίνου κέρδισε τον διαγωνισμό για το συγκεκριμένο οικόπεδο- μέχρι σήμερα οι έρευνες που έκανε η εταιρεία έδειξαν την ύπαρξη κοιτάσματος με ποσότητες που ισοδυναμούν με 35-40 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου. Οι ποσότητες που είναι δυνατόν να αντληθούν ανέρχονται, σύμφωνα με το Έθνος, σε περίπου 10 εκατ. βαρέλια (30%) του συνόλου. Δηλαδή υπερδιπλάσιες σε σχέση με τις εκτιμήσεις στις αρχές της δεκαετίας του ’80.
Σήμερα η τεχνολογία προχώρησε και οι επιχειρήσεις αναλαμβάνουν μεγαλύτερα ρίσκα. Ετσι, μετά και την έκδοση της άδειας εκμετάλλευσης από την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Energean Oil & Gas «δρομολογεί μια επένδυση της τάξης των 50 εκατ. δολαρίων και η οποία θα δώσει δεκάδες θέσεις εργασίας στην τοπική κοινωνία, θέτοντας τα θεμέλια της δημιουργίας ενός νέου αναπτυξιακού πόλου γενικότερα για την περιοχή της Ηλείας», όπως ανακοίνωσε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μαθιός Ρήγας.
Οριζόντια γεώτρηση
Ο κ. Ρήγας, μιλώντας χθες από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου, ανακοίνωσε την έναρξη της εκμετάλλευσης περιοχής έκτασης 60 τ.χλμ. σε σύνολο 545 τ.χλμ. του οικοπέδου παραχώρησης.
Το ενδιαφέρον της επένδυσης είναι πως αν και το διαπιστωμένο κοίτασμα είναι στη θάλασσα στο δυτικό Κατάκολο, εντούτοις η γεώτρηση θα γίνει από τη στεριά. Πρόκειται για «οριζόντια γεώτρηση», η οποία θα πραγματοποιηθεί από τη στεριά προς τη θάλασσα και θα προχωρήσει σε μήκος περίπου 4,5 χλμ. κάτω από τον πυθμένα, φτάνοντας το κοίτασμα σε βάθος περίπου 2,5 χλμ. Την προηγμένη αυτή τεχνολογία η Energean Oil & Gas την έχει ήδη χρησιμοποιήσει τόσο στον Πρίνο όσο και στο θέρετρο της El Gouna της Αιγύπτου. Το πρώτο γεωτρύπανο θα πέσει το 2018, καθώς απαιτούνται η υποβολή και η έγκριση του ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης και της μελέτης περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων. η εταιρεία εμφανίζεται βέβαιη πως το δ. Κατάκολο θα είναι το τρίτο στην ιστορία κοίτασμα υδρογονανθράκων στη χώρα (μετά τον Πρίνο και την Καβάλα) και το πρώτο στη Δ. Ελλάδα.