Πιθανή θεωρείται ακόμη και συνολική συμφωνία μέχρι και το Eurogroup της Δευτέρας, αφού εκτός από τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης, ΔΝΤ και Βερολίνο έχουν συγκλίνει περισσότερο από ό,τι δείχνουν και στο θέμα του χρέους που θα είναι θέμα συζήτησης και στο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Δευτέρας.
Το Ταμείο έχει υποχωρήσει ακόμη και από την αρχική του απαίτηση για τον κόφτη χρέους που είναι το βασικό μακροχρόνιο μέτρο για την ελάφρυνση του χρέους.
Δηλαδή την εγγύηση που ζητούσε από τους Ευρωπαίους δανειστές της Ελλάδας για ένα μηχανισμό, ο οποίος θα σταθεροποιούσε το επιτόκιο αποπληρωμής των ευρωπαϊκών δανείων σε ένα εκ των προτέρων συμφωνημένο εύρος τιμών.
Η θέση του τώρα είναι ότι μπορεί να γίνονται επιμέρους παρεμβάσεις σταθεροποίησης όταν και εάν η Ελλάδα το χρειαστεί.
Σε ό,τι αφορά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει η λύση να ακολουθήσει την πρόταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, η οποία έχει εγκριθεί ένα χρόνο πριν, στις 25 Μαΐου του 2016.
Να χρησιμοποιηθούν, δηλαδή, τα κέρδη των ομολόγων που διακρατούν οι Κεντρικές Τράπεζες (ANFA, SNPs), αλλά και το υπόλοιπο των 19 δισ. ευρώ από το δάνειο των 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαισοποίηση των τραπεζών που έγινε το 2015 για την εξαγορά του χρέους ύψους 12 δισ. ευρώ της Ελλάδας προς το ΔΝΤ, αλλά και την εξομάλυνση των κορφών στις πληρωμές τοκοχρεολυσίων για τα δάνεια από ESM και EFSF από το 2022 και μετά και να εξασφαλίσει την βιωσιμότητα του χρέους μέχρι και το 2030.
Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα απομειώσουν το ύψος του χρέους κατά 20% του ΑΕΠ μέχρι και το τέλος του 2060, και μαζί με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που βρίσκονται σε εφαρμογή από τον περασμένο Φεβρουάριο η Ελλάδα θα έχει συνολική ελάφρυνση του χρέους κατά 40% του ΑΕΠ.
Το υπόλοιπο του δανείου της χρηματοδότησης από τον ESM θα διατεθεί, μάλλον, ως κεφάλαιο για την προληπτική πιστωτική γραμμή προς την Ελλάδα μετά το τέλος του προγράμματος.
Το θέμα του χρέους συζητήθηκε και χθες κατά την συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης (EWG).
Αξιολόγηση και δόση
Σε κείμενο που έχει στείλει ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Γερούν Νταισελμπλούμ στους υπουργούς Oικονομικών της Ευρωζώνης κατά τη συνεδρίαση της ερχόμενης Δευτέρας, οι ελληνικές αρχές και οι θεσμοί έχουν συμφωνήσει για το πακέτο πολιτικής της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά και ένα πακέτο μέτρων και πολιτικών μέχρι και το τέλος του ελληνικού προγράμματος.
Στη βάση αυτή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ενημερώσει το συμβούλιο των υπουργών για την έκθεση συμμόρφωσης της Ελλάδας στα 140 προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης, τα οποία, όπως επισημαίνεται, θα έχουν υλοποιηθεί σε ένα πολύ μεγάλο μέρος τους μέχρι και τις 22 Μαΐου.
Κατά τη συνεδρίαση, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα εισηγηθεί για το ύψος και τον χρόνο εκταμίευσης της δόσης που θα πρέπει να πάρει η Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.