Της Αργυρώς Μαυρούλη
Έγγραφη δέσμευση για την υιοθέτηση μέτρων που θα προωθούν περαιτέρω την ευελιξία στην αγορά εργασίας ζήτησε χθες από την κυβέρνηση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ανοίγοντας άλλο ένα μέτωπο ενόψει της δύσκολης διαπραγμάτευσης. Την ίδια στιγμή μεγάλο αγκάθι στο ασφαλιστικό παραμένουν οι επικουρικές συντάξεις με το Ταμείο να απαιτεί περικοπές ύψους 700 εκατ. ευρώ εδώ και τώρα.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Εnikonomia.gr, με έγγραφό του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει να δεσμευτεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ότι θα επανεξετάσει το καθεστώς των εργασιακών σχέσεων στη χώρα, επιμένοντας σε απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, παρά το γεγονός ότι το ζήτημα αυτό αφορά την επόμενη αξιολόγηση. Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας επισημαίνουν ότι η επανεξέταση της νομοθεσίας θα γίνει μέσω της 9μελούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και οι αλλαγές θα θεσμοθετηθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με όσα προβλέπει το Μνημόνιο η κυβέρνηση οφείλει να επανεξετάσει το σύνολο της εργατικής νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένων των ομαδικών απολύσεων, της συλλογικής δράσης (σ.σ. συνδικαλιστικό νόμο) και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, λαμβανομένων υπόψη των βέλτιστων πρακτικών σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο. Ακόμη στη συμφωνία επισημαίνεται ότι «μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επανεξέτασης, οι αρχές θα ευθυγραμμίσουν τα πλαίσια για τις ομαδικές απολύσεις, τη συλλογική δράση και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις με τις βέλτιστες πρακτικές στην ΕΕ». Η διαδικασία αυτή θα έπρεπε να είχε δρομολογηθεί από τον Οκτώβριο, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε αφού δεν έχει κλείσει ούτε το μέτωπο του ασφαλιστικού.
Και σε αυτό ούτε χθες σημειώθηκε πρόοδος αφού οι δανειστές στο μέτωπο των επικουρικών συντάξεων δεν αποδέχονται την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5 μονάδα, με αποτέλεσμα οι μειώσεις που προτείνει η κυβέρνηση να μην είναι αρκετές. Μάλιστα το ΔΝΤ ζητά την άμεση εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.
Από την πλευρά της η ηγεσία του υπουργείου εμφανίζεται αμετακίνητη επιμένοντας ότι το έλλειμμα που υπάρχει στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης είναι αδύνατο να καλυφθεί μόνο από περικοπές, προτείνοντας τον συνδυασμό τους με τη χρήση του αποθεματικού του ταμείου και την αύξηση των εισφορών.
Αλλαγές αναμένεται να υπάρξουν και στην κλίμακα των συντελεστών αναπλήρωσης των νέων συντάξεων με τους δανειστές να ζητούν χαμηλότερα ενδιάμεσα ποσοστά, παρά το γεγονός ότι έχει συμφωνηθεί η κλίμακα να ξεκινά από 0.77 για 15 χρόνια ασφάλισης και να φτάνει το 2.00 για περισσότερα από 40 χρόνια.
Βέβαιες θεωρούνται οι αλλαγές στο καθεστώς καταβολής συντάξεων χηρείας μετά τις απαιτήσεις των δανειστών να την λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι με την συμπλήρωση του 57ου έτους της ηλικίας τους.
Αναλυτικά ζητούν οι επιζώντες σύζυγοι να δικαιούνται σύνταξη σε περίπτωση θανάτου συνταξιούχου ή ασφαλισμένου, εφόσον είναι από 57 ετών και άνω. Οι νεότεροι, θα λαμβάνουν τη σύνταξη χηρείας μόνο για 3 έτη, ενώ σε περίπτωση ύπαρξης ανήλικων τέκνων η σύνταξη χηρείας θα καταβάλλεται μέχρι την ενηλικίωση των παιδιών ή σε περίπτωση σπουδών με τη συμπλήρωση του 24ου έτους ηλικίας τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι όποιες παρεμβάσεις θα αφορούν τις συντάξεις για θανάτους που θα επέλθουν μετά την ψήφιση του σχετικού σχεδίου νόμου.
Κρίσιμη αναμένεται να είναι η επόμενη συνάντηση του υπουργού Εργασίας με το κουαρτέτο το Σάββατο.