Απάντηση σχετικά με την καταπολέμηση αδικημάτων που θίγουν τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO), έδωσε η Κομισιόν, δια της επιτρόπου Βέρας Γιούροβα, αρμόδιας για θέματα Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων, σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη.
Στην απάντησή της η κ. Γιούροβα αναφέρει ότι «ο κανονισμός για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) είναι δεσμευτικός και ισχύει άμεσα σε όλα τα συμμετέχοντα κράτη-μέλη της ΕΕ» και προσθέτει ότι «περιέχει ειδικές διατάξεις σχετικά με τη συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και των κρατών-μελών που δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν σε αυτό το στάδιο».
Η μεταφορά της σχετικής οδηγίας (2017/1371) στο εσωτερικό δίκαιο των κρατών, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις 6 Ιουλίου 2019, ανάφερε η επίτροπος, απαντώντας στην επισήμανση του κ. Παπαδημούλη ότι ότι Μ. Βρετανία, Ιρλανδία, Δανία, Σουηδία, Ουγγαρία, Μάλτα και Ολλανδία αρνήθηκαν να συνεργαστούν με την EPPO.
Οσον αφορά τα κονδύλια που προβλέπονται «και από ποιες πηγές, για τη στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών στα κράτη-μέλη, που θα συνεργάζονται με την EPPO», η επίτροπος απάντησε ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα διαθέτει δικό της προϋπολογισμό, χρηματοδοτούμενο από τον γενικό προϋπολογισμό της ΕΕ», ωστόσο είπε πως «τα κράτη-μέλη θα εξακολουθήσουν να είναι υπεύθυνα για τη χρηματοδότηση των αρμόδιων εθνικών αρχών, όπως και τώρα».
Τέλος, Στο ερώτημα του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την πρόβλεψη μέτρων προστασίας των πληροφοριοδοτών δημοσίου συμφέροντος, η επίτροπος απάντησε, μεταξύ άλλων, ότι η Επιτροπή αξιολογεί την ανάγκη, τη νομική σκοπιμότητα και το πεδίο εφαρμογής της ανάληψης οριζόντιων ή περαιτέρω τομεακών δράσεων».
Πηγή Πληροφοριών: ΑΠΕ