Αντωνοπούλου: Παρεμβάσεις για 46.000 νέους

«Το πιο σημαντικό για εμάς είναι να υποστηρίξουμε τους νέους, και αυτούς που έχουν υψηλά προσόντα, και αυτούς που έχουν τη διάθεση να εμπλακούν σε επιχειρηματικά σχέδια, αλλά και αυτούς που έχουν χαμηλά προσόντα, ώστε να μπορέσουν να μείνουν στη χώρα και να βρουν δουλειά που δεν πληρώνει 400 ευρώ τον μήνα», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείo 104,9 FM”.

«Κοιτώντας τον πληθυσμό από 18-29 ετών έχουμε ένα σύνολο ανέργων στη χώρα 200.000-220.000, δηλαδή το ποσοστό ανεργίας όταν ήλθαμε στην κυβέρνηση ήταν στο 55%, ενώ σήμερα έχει πάει στο 45%» είπε, διευκρινίζοντας ότι «από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου έχουμε ήδη προγραμματίσει μία σειρά από παρεμβάσεις που αφορούν 46.000 νέους, πιάνει σχεδόν το 25% των ανέργων που είναι νέοι».

Η αν. υπουργός υπογράμμισε πως πρόκειται για συγκεκριμένα προγράμματα υποστηρικτικά, διότι «όταν μιλάμε για τοποθέτηση νέων θα πρέπει να κάνουμε μία πολύ προσεκτική ανάλυση για το τι χρειάζονται οι νέοι σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά τους». Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως «βγαίνουν προγράμματα για 15.000 νέους σε θέσεις αιχμής της οικονομίας (logistics, εξωστρεφές εμπόριο, στον κλάδο της λογισμικής για την πληροφορική) εξειδικευμένη κατάρτιση 8.000 ατόμων στον τουρισμό, ο οποίος αναπτύσσεται. Όμως αυτό που βλέπουμε είναι ότι έχουμε προσλήψεις στα επαγγέλματα χαμηλών προσόντων βγάζουμε πρόγραμμα κατάρτισης για 1.000 άτομα προγραμματιστές, όπου θα έχουμε τον ιδιωτικό τομέα να τους προσλάβει χωρίς να χρειάζονται υποστήριξη μισθολογική επειδή θα είναι εξειδικευμένοι».

«Με μία σειρά άλλων προγραμμάτων που έχουμε βγάλει για την επιχειρηματικότητα, τη μαθητεία, συνεχίζουμε εντατικά αυτά τα προγράμματα για τους νέους», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τους δείκτες της ανεργίας στο σύνολο του πληθυσμού επισήμανε: «Η ανεργία μέχρι τα τέλη του 2018 θα έχει πέσει σίγουρα κάτω από το ψυχολογικό όριο του 20%. Είμαστε πολύ κοντά στο να πέσει κάτω από το ένα εκατομμύριο ο πληθυσμός των ανέργων. Όταν ήλθαμε ήταν 1.250.000 και τώρα έχει πάει στο 1.030.000».

Διευκρίνισε, δε, ότι είναι οι δείκτες της οικονομίας που επιτρέπουν την αισιοδοξία. «Βλέπουμε όλους τους δείκτες της οικονομίας και αυτό που λέμε είναι ότι θα έχουμε φέτος ανάπτυξη της οικονομίας στο 2%. Έχοντας ένα 2%, όταν τα προηγούμενα χρόνια που είχαμε στασιμότητα και μπορέσαμε και μειώσαμε την ανεργία κατά 4% σε τόσο δύσκολες συνθήκες, το κάναμε γιατί ακούσαμε την αγορά εργασίας. Δεν υπήρχε ούτε μία θέση που να χρειάζεται και εμείς να μην προετοιμάσαμε το ανθρώπινο δυναμικό, για να μπορέσει να βρει δουλειά», τόνισε.

Αναφερόμενη στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, με αφορμή και τη χθεσινή συνάντηση που είχε με την Περιφερειακή Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας ανέφερε: «Το χωρίς κόμμα και χωρίς χρώμα στην αρχή δεν ήταν αποδεκτό και δεν είχε χτιστεί η εμπιστοσύνη. Με τον προγραμματισμό που έγινε, ο οποίος δεν είχε κανένα πελατειακό χαρακτηριστικό για την κεντρική κυβέρνηση, δώσαμε εργαλεία στους δήμους, ώστε αυτοί να μπορούν να υλοποιούν· 450 εκατ. έχουμε μεταφέρει στην τοπική αυτοδιοίκηση αποκλειστικά για τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας. Και τους πόρους μεταφέραμε, αλλά τους δώσαμε εργαλεία για να κάνουν καλά τη δουλειά τους».

Κληθείσα να σχολιάσει την ανακοίνωση της Eldorado περί αναστολής των εργασιών της στην Ελλάδα είπε: «Ο πρωθυπουργός είπε πως δεν μπορεί να αυξηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, να μειωθεί η ανεργία, αν δεν δραστηριοποιηθεί ο ιδιωτικός τομέας.

Όμως, ο πρωθυπουργός επίσης είπε ότι οι επενδύσεις πρέπει να κινούνται μέσα σε νόμιμα πλαίσια, να έχουν ένα αποτύπωμα περιβαλλοντικό, που να μη χρεώνουμε σήμερα τις επόμενες γενιές. Αυτό που συμβαίνει -άποψή μου- είναι ένα σήμα επιτάχυνσης των διαπραγματεύσεων και της τελικής απόφασης και των τελικών αποτελεσμάτων που θα έχουμε. Υπάρχει μία πίεση από τον επενδυτικό τομέα αυτή τη στιγμή να σπρώξει τις διαδικασίες, ώστε να ολοκληρωθούν πιο γρήγορα».


Exit mobile version