Aντωνοπούλου: Ένας στους τρεις ανέργους βρίσκει δουλειά μετά από πρόγραμμα κατάρτισης

Επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε περιφερειακές δομές που θα διαδραματίσουν τον επιτελικό ρόλο που απαιτείται για την παραγωγική ανασυγκρότηση, την αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας», επισήμανε η Αν. Υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, από το βήμα του 9ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Όπως ανέφερε η Αν. Υπουργός «κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη μείωση της ανεργίας τα τελευταία τρία χρόνια, από το 26% στο 20%, ωστόσο είναι γεγονός ότι η υποχώρηση της ανεργίας δεν είναι το ίδιο αισθητή σε όλες τις περιφέρειες της χώρας και για αυτόν το λόγο προχωρούμε στη σύσταση περιφερειακών συμβουλίων για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού. Πρόκειται για επιτροπές στις οποίες θα συμμετέχουν η τοπική αυτοδιοίκηση, οι παραγωγικοί και οι συλλογικοί φορείς, τα Πανεπιστήμια, τα Τεχνολογικά Ιδρύματα και οι κοινωνικοί εταίροι».

«Οι περιφερειακές επιτροπές», συνέχισε η κ. Αντωνοπούλου, «θα έχουν καθοριστικό ρόλο στο σχεδιασμό των πολιτικών απασχόλησης, καθώς με βάση τις τοπικές ανάγκες της αγοράς εργασίας, όπως προκύπτουν από το Μηχανισμό Διάγνωσης και τα επενδυτικά σχέδια που προωθεί σε περιφερειακό επίπεδο το Υπουργείο Ανάπτυξης, θα προωθούνται προγράμματα που θα περιλαμβάνουν εγγυημένη απασχόληση. Με άλλα λόγια, επιδιώκουμε να υπάρξει σε περιφερειακό επίπεδο μία διαλειτουργικότητα ανάμεσα στο ανθρώπινο δυναμικό και τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς».

Όπως τόνισε η Αν. Υπουργός «ο μηχανισμός Διάγνωσης αναγκών της αγοράς εργασίας, που για πρώτη φορά πλέον διαθέτει η χώρα, «ακούει» την αγορά σε επίπεδο Περιφέρειας και Δήμου, καταγράφει τάσεις, προοπτικές και ανάγκες, βάσει των οποίων σχεδιάζονται τα προγράμματα απασχόλησης και επαγγελματικής κατάρτισης. Με τη στοχευμένη επαγγελματική κατάρτιση καταφέραμε ένας στους τρεις καταρτιζόμενους ανέργους να βρίσκει δουλειά μετά το τέλος της κατάρτισης».

«Η περιφερειακή διάσταση δε διατρέχει μόνο τις πολιτικές απασχόλησης που εφαρμόζουμε, αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα και της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας οικονομίας», κατέληξε η κ. Αντωνοπούλου, λέγοντας ότι «το επόμενο χρονικό διάστημα στη Δυτική Ελλάδα, στις περιφερειακές ενότητες της Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας, θα δημιουργηθούν συνολικά επτά Κέντρα Υποστήριξης για ενημέρωση και υποστήριξη όσων ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο πεδίο της Κοινωνικής Οικονομίας».


Exit mobile version