Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της εστίασης – Τι πρέπει γνωρίζετε για τα μέτρα που θα ισχύουν

Πρεμιέρα κάνει τη Δευτέρα 3 Μαΐου η εστίασηέπειτα από έξι μήνες “λουκέτου”. Οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις σε εστιατόρια και καφέ-μπαρ, προκειμένου αύριο, να είναι όλα έτοιμα και να υποδεχθούν τους πρώτους πελάτες στους εξωτερικούς χώρους, με αυστηρούς κανόνες και μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό. Oι περισσότεροι ανυπομονούν για την πρώτη έξοδό τους και έχουν ήδη κάνει κρατήσεις για τραπέζι. Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, προβλέπεται η “λειτουργία μόνο των επιχειρήσεων που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και παρέχουν υπηρεσίες εστίασης υπό τις εξής προϋποθέσεις: α) αποκλειστικό σε ανοιχτό υπαίθριο χώρο β) μη αναπαραγωγής μουσικής”.

Υγειονομικοί όροι:
-Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια
-Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι
-Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής
-Μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι
-Τήρηση αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής των Παραρτημάτων 3 έως 6, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας
-Χρήση μπαρ με τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί και απόσταση 1,5 μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό
-Δυνατότητα λειτουργίας από τις 5:00 έως τις 22:45
Τα παραπάνω ισχύουν και για τη λειτουργία των εστιατορίων, αναψυκτηρίων και καφέ των ξενοδοχείων, που βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο.
Κατ’ εξαίρεση λειτουργούν και τα εστιατόρια, αναψυκτήρια, καφέ σε εσωτερικούς χώρους ξενοδοχείων, τα οποία εξυπηρετούν μόνο τους διαμένοντες σε αυτά και υπό την προϋπόθεση ότι λαμβάνονται μέτρα αποφυγής συνωστισμού και τηρούνται οι αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής. Επιπλέον, ορίζονται τα εξής:
α) Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό, καθώς και από τους διαμένοντες κατά την αναμονή.
β) Mέχρι έξι (6) άτομα ανά τραπέζι.
γ) Πληρότητα 50% της δυναμικότητας όπως ορίζεται στην περ. 2δ’ της παρ. Α του άρθρου 14 της υπό στοιχεία Υ1γ/Γ.Π/οικ.47829/23.3.2017 απόφασης του Υπουργού Υγείας (Β’ 2161) επί της συνολικής εσωτερικής ωφέλιμης επιφάνειας (ΩΕ/1,3 τ.μ).
δ) Πληρότητα 40% της δυναμικότητας όπως ορίζεται στην περ. 2δ’ της παρ. Α του άρθρου 14 της υπό στοιχεία Υ1γ/Γ.Π/οικ.47829/23.3.2017 απόφασης του Υπουργού Υγείας επί της συνολικής εξωτερικής ωφέλιμης επιφάνειας (ΩΕ/0,70 τ.μ).
ε) Απαγόρευση ζωντανής μουσικής.
στ) Απαγόρευση πραγματοποίησης εκδηλώσεων/συναθροίσεων/ δεξιώσεων.
Σημειώνεται ότι oι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και καθ’ οδόν εξυπηρέτησης (drive-through) επιτρέπονται και μετά τις 22:45 που κατεβάζουν ρολά τα μαγαζιά, χωρίς πάντως την παραμονή πελατών στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων αυτών.
Τέλος, τα καταστήματα με άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός στοών, εμπορικών κέντρων, υπεραστικών σταθμών και αεροδρομίων θα λειτουργήσουν μόνο με τις υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) και διανομής προϊόντων (delivery).

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΦΕΚ ΕΔΩ

Καββαθάς: Μετ’ εμποδίων και προβλημάτων ανοίγει η εστίαση

Προβλήματα με τη διανομή των self test στον κλάδο εστίασης, ανέφερε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς. «Δεν υπάρχουν τα ΑΜΚΑ τους στο πληροφοριακό σύστημα παρ’ όλο που είναι εργαζόμενοι που ήταν σε αναστολή εργασίας και επανέρχονται στις δουλειές τους από τη Δευτέρα του Πάσχα».
Ο κ. Καββαθάς επεσήμανε ότι οι φαρμακευτικοί σύλλογοι δεν κάνουν διάθεση self test Σαββατοκύριακο και αργίες και αυτό επιτείνει το πρόβλημα. «Η δωρεάν διανομή περιορίζεται από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Κατά συνέπεια για τον κλάδο της εστίασης είναι οξύτατο το πρόβλημα καθώς ξεκινάει από τη Δευτέρα του Πάσχα την εκ νέου λειτουργία της” όπως είπε και πρόσθεσε ότι το 20% των καταστημάτων εστίασης στη χώρα δεν έχει εξωτερικό χώρο που σημαίνει ότι εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να λειτουργήσει. Επιπλέον, πολλές επιχειρήσεις δεν θα ανοίξουν λόγων των συγκεκριμένων ημερομηνιών που επανεκκινείται η εστίαση αλλά και των προβλημάτων εστίασης που έχει ο κλάδος, όταν 5 στις 10 επιχειρήσεις έχουν μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα.
Μέχρι το τέλος Μαΐου θα είναι δύσκολα για τον κλάδο που έχει να εργαστεί 6 μήνες. Δεν έχει υπολογιστεί στην οικονομική βοήθεια το 4μηνο του 2021. Το πιο μικρό κατάστημα έχει ανελαστικές δαπάνες της τάξεως των 2-3 χιλιάδων ευρώ. […] Γι’ αυτό και τη Δευτέρα δεν ξεκινάμε με τους καλύτερους οιωνούς» και συμπλήρωσε ότι το επόμενο διάστημα θα ήταν καλό να απελευθερωθεί ο κλάδος -τουλάχιστον- στο ωράριο λειτουργίας «για να είναι βιώσιμες οι επιχειρήσεις». Ο κ. Καββαθάς δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους εμβολιασμούς γιατί αυτοί θα επιτρέψουν και την ανάκαμψη της οικονομίας.

Πηγή: enikos.gr


Exit mobile version