“Για πολλοστή φορά η ΝΔ παραπληροφορεί την κοινή γνώμη σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία”, αναφέρει το υπουργείο Εργασίας σε ανακοίνωσή του, με την οποία απαντά στη δήλωση του τομεάρχη εργασίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιάννη Βρούτση, για δημιουργία ληξιπρόθεσμων οφειλών 3,48 δισ. ευρώ στα ταμεία στο τελευταίο έτος.
«Μέσα σε ένα έτος οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία αυξήθηκαν κατά 3,48 δισ. ευρώ και οι νέοι οφειλέτες κατά 205.756. Η ανερμάτιστη πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί σε συνεχή διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και τους ασφαλισμένους σε τραγικά αδιέξοδα», επεσήμανε ο κ. Βρούτσης.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας
“Για πολλοστή φορά η ΝΔ παραπληροφορεί την κοινή γνώμη σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Η αξιωματική αντιπολίτευση, αντί να απολογείται για την κατάσταση διάλυσης στην οποία παρέδωσε το ασφαλιστικό σύστημα, διαστρεβλώνει διαρκώς την πραγματικότητα. Σήμερα ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ συνεχίζει την πρακτική αυτή, συγχέοντας σκόπιμα το έτος δημιουργίας των οφειλών με την σταδιακή τους μεταβίβαση στο Κ.Ε.Α.Ο.
Προς αποκατάσταση της αλήθειας, επαναλαμβάνουμε:
– Από το σύνολο των 1.422.629 οφειλετών στα ασφαλιστικά ταμεία, το 96,2% έγιναν οφειλέτες για πρώτη φορά έως το 2014.
– Από τις οφειλές ύψους 3,48 δις ευρώ, που η ΝΔ υποστηρίζει ότι δημιουργήθηκαν το τελευταίο έτος, το 72% αφορά οφειλές που δημιουργήθηκαν έως το 2014 και διαβιβάστηκαν το 2018 από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης προς το Κ.Ε.Α.Ο.
– Οι “κυβερνητικές αστοχίες” για τις οποίες κάνει λόγο η αξιωματική αντιπολίτευση, είναι η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, που είχε ως αποτέλεσμα πάνω από το 90% των ελευθέρων επαγγελματιών να πληρώνει μικρότερες εισφορές απ’ ό,τι με το προηγούμενο σύστημα, καθώς οι εισφορές υπολογίζονται πλέον με βάση τα πραγματικά τους εισοδήματα και όχι επί αυθαίρετων ασφαλιστικών κλάσεων.
– Είναι αυτός ακριβώς ο τρόπος υπολογισμού των εισφορών που θα εφαρμοστεί και στη ρύθμιση για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, με το κούρεμα βασικής οφειλής και προσαυξήσεων να οδηγεί σε μείωση της οφειλής κατά 65% μεσοσταθμικά, ανακουφίζοντας πάνω από 1,3 εκατ. ασφαλισμένους. Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος για τον οποίο ο κ. Βρούτσης, σε ένα διάλειμμα από τα fake news, ομολογεί ότι αναμένει τη ρύθμιση με ανυπομονησία”.
Η δήλωση του κ. Βρούτση
«Τα στοιχεία της 1ης τριμηνιαίας έκθεσης προόδου εργασιών του ΚΕΑΟ έτους 2019, αποκαλύπτουν ότι η πορεία των ληξιπροθέσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία είναι δραματική. Η ρύθμιση των 120 δόσεων, που προαναγγέλλεται εδώ και 8 μήνες, είναι αναγκαία και επιβεβλημένη όσο ποτέ.
Ι. Συγκεκριμένα, ο εξοντωτικός συνδυασμός υψηλών εισφορών, φόρων, ασθενικής ανάπτυξης καθώς και των αχρείαστων υπερπλεονασμάτων, οδήγησαν εκατομμύρια πολίτες και επιχειρήσεις σε αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεών τους, με αποτέλεσμα σήμερα 1.422.629 συμπολίτες μας να έχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις -προς τα ασφαλιστικά ταμεία- συνολικού ύψους 35,36 δισ. ευρώ! Την ίδια στιγμή, μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2019, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν κατά 572 εκατ. ευρώ και οι νέοι οφειλέτες κατά 15.568. Επιπλέον, συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2018, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν αυξηθεί κατά 3,48 δισ. ευρώ και οι οφειλέτες κατά 205.756.
ΙΙ. Από την άλλη πλευρά, η πολυδιαφημισμένη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ρύθμιση των 100 δόσεων (Ν.4321/2015) έχει επίσης αποτύχει παταγωδώς, καθώς από τους 118.557 οφειλέτες που εντάχθηκαν το 2015 με σύνολο οφειλών 3,85 δισ. ευρώ, οι 52.906 με ποσό 2,3 δισ. ευρώ (60%) απώλεσαν την ρύθμιση και μόλις 8.808 με ποσό 182 εκατ. ευρώ (4,7%) την ολοκλήρωσαν μέχρι 31/03/2019.
Επιβεβαιώνεται, λοιπόν, μέσα από τα στοιχεία του ΚΕΑΟ, ότι οι κυβερνητικές αστοχίες, η υπερφορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, οι υψηλές εισφορές και τα αχρείαστα υπερπλεονάσματα έχουν οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες εργοδότες, ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες σε αδιέξοδο.
Η δραματική αυτή κατάσταση, απαιτεί την άμεση εφαρμογή μιας διαφορετικής πολιτικής που πρωτίστως θα στοχεύει σε υψηλά επίπεδα ανάπτυξης, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη μείωση των εξοντωτικών ασφαλιστικών εισφορών και φόρων, τη διευκόλυνση της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τους συνεπείς, και την αυστηρή αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών».