Σκληρή κόντρα Βερολίνου – ΔΝΤ για ελληνικό χρέος και πλεονάσματα

H Ελλάδα έχει ήδη συμφωνήσει για την εκ των προτέρων ψήφιση μέτρων ύψους 3,6 δις ευρώ για την διετία 2019 -2020 αλλά φαίνεται ότι οι δανειστές της συνεχίζουν να διαφωνούν και για τα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και την λύση για το χρέος.

Ο Γερμανός υπουργός οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε ο οποίος πιέζεται από το ΔΝΤ για γενναία λύση για το χρέος και μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά την επίσημη παραδοχή του ΔΝΤ ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 ήταν 3,3% του ΑΕΠ και όχι 0,1% του ΑΕΠ που προέβλεπε το ταμείο τον Οκτώβριο δεν έχασε την ευκαιρία.

Ξεχνώντας την πρόβλεψη για το 2018 όταν το ταμείο επιμένει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ εξέφρασε… αισιοδοξία για το ξεπέρασμα της ελληνικής οικονομικής κρίσης, και τόνισε: “Ατυχώς για το ΔΝΤ τα τελευταία δύο χρόνια οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι πιο ρεαλιστικές. Οι οικονομολόγοι κάποιες φορές πρέπει να αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα”.

Στην λογική Σόϊμπλε κινήθηκε και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας κ. Κλάους Ρέγκλινγκ ο οποίος αναφερόμενος στο δεύτερο σημαντικό θέμα για την Ελλάδα την ελάφρυνση του χρέους εξέφρασε μια θέση το λιγότερο «διφορούμενη». Είπε ότι δεν μπορούμε από τώρα να ξέρουμε αν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο αφού η περίοδος μέχρι και την εξόφληση του είναι μέχρι και το 2060. Για τον λόγο αυτό είναι δύσκολο να υπολογιστούν με ακρίβεια ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας .

Από την απέναντι πλευρά η επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε και χθες ότι έχει γίνει πρόοδος σε ότι αφορά το πακέτο των μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα και ότι τώρα θα πρέπει να συζητηθεί η ελάφρυνση του χρέους και η μείωση των δημοσιονομικών στόχων μετά το τέλος του προγράμματος . Είπε ότι για τα χρόνια μετά το τέλος του προγράμματος θα πρέπει να είναι «λογικά».

Τεράστιο πλεόνασμα

Στο μεταξύ σήμερα θα έχουμε τα πρώτα επίσημα στοιχεία για το περίφημο πια πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016 από την ΕΛΣΤΑΤ που θα φτάνει το 3,9% του ΑΕΠ ( 6,8 δις ευρώ ) το οποίο θα ήταν 4,2% του ΑΕΠ αν δεν έχει δοθεί το βοήθημα στους συνταξιούχους το περασμένο Δεκέμβριο Σε κάθε περίπτωση το γεγονός ότι ξεπερνά το στόχο του προγράμματος ( 0,5% του ΑΕΠ ) κατά επτά φορές είναι από μόνο του εντυπωσιακό. . Από ότι φαίνεται όμως το ΔΝΤ δέχεται με ένα υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο όμως είναι μικρότερο κατά 0,5% του ΑΕΠ αμφισβητώντας κάποιους από τους υπολογισμούς που έκανε η Ελλάδα.

Κρίσιμες συναντήσεις

Στο κρίσιμο αυτό στάδιο μπαίνει την συζήτηση που έχει ανοίξει και η ελληνική αποστολή στην οποία συμμετέχει ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος ο αναπληρωτής υπουργός κ. Γιώργος Χουλιαράκης και ο υπουργός οικονομίας και ανάπτυξης κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου. Η ατζέντα των συναντήσεων ανοίγει σήμερα το απόγευμα με την κ. Λαγκάρντ και συνεχίζεται με συναντήσεις με τον πρόεδρο του Eurogroup κ. Γερούν Νταϊσελμπλούμ το υπουργό οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε και τον Γάλλο ΥΠΟΙΚ κ. Μισέλ Σαπέν.

Το Σάββατο η ελληνική αποστολή θα συναντηθεί υφυπουργό οικονομικών των ΗΠΑ κ Αντυ Μπάουκολ τον επίτροπο Μοσχοβισί και τον Πώλ Τόμσεν.


Exit mobile version