Quantcast
Αντιπαραθέσεις στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα ολοκληρώνονται οι εργασίες - enikonomia.gr
share

Αντιπαραθέσεις στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα ολοκληρώνονται οι εργασίες

δημοσιεύτηκε:

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

 

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να επιχείρησε να καθησυχάσει το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, επιμένοντας στις «κόκκινες γραμμές» και υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε παράλογες απαιτήσεις των εταίρων της, από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ όμως, δεν έλειψε η κριτική των στελεχών.

Αντίθετα, υπήρξαν ακόμα και φωνές υπέρ της ρήξης και της εξόδου από την ευρωζώνη, με τα «σπουδαία» πάντως να αναμένονται σήμερα, οπότε και θα μιλήσουν επιφανή στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, όπως ο επικεφαλής της Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Δημήτρης Στρατούλης, κυρίως όμως θα ακολουθήσει η ψηφοφορία επί του σχεδίου απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής.

Δικό της κείμενο συμβολής αναμένεται να καταθέσει εν είδει τροπολογίας η Αριστερή Πλατφόρμα, χωρίς πάντως να έχει ακόμα αποφασιστεί κατά πόσον θα τεθεί σε ψηφοφορία από τα στελέχη της τάσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο εσωτερικό του, θα ζητά η όποια απόφαση ληφθεί να έχει συμβατότητα με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και να μην ‘ταπεινώνει’ την Αριστερά, ενώ θα έχει αναφορές σε εναλλακτικές επιλογές ρήξης.

Ενδεικτικά είναι όσα είπε χθες ο βουλευτής του κόμματος που πρόσκειται στην Αριστερή Πλατφόρμα, Θανάσης Πετράκος, ζητώντας «να προετοιμάσουμε τον λαό και να τον ενημερώσουμε για τις εναλλακτικές λύσεις που έχουμε» και επιμένοντας πως «δεν είναι καταστροφή η ρήξη και η έξοδος από το ευρώ».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι «για μας δεν υφίσταται ούτε “πάση θυσία στο ευρώ”, ούτε “πάση θυσία συμφωνία”», καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ να προετοιμαστεί για…πόλεμο. Χαρακτήρισε λάθος την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και κάλεσε την κυβέρνηση να μη μπει στη λογική των ισοδυνάμων, υποστηρίζοντας πως αυτή η κυβέρνηση μπορεί να υπογράψει μόνο μία συμφωνία συμβατή με το πρόγραμμά της.

Στην πρότασή του για καθυστέρηση πληρωμών επέμεινε από την πλευρά του ο Γιάννης Μηλιός, που επιτιθέμενος στο οικονομικό επιτελείο, πρόσθεσε : «Κάποιοι είπαν ότι δόθηκαν προφορικές υποσχέσεις για εξασφάλιση ρευστότητας. Αυτά δεν συμβαίνουν ούτε στα καφενεία». Χαρακτηρίζοντας οποιαδήποτε διαπραγμάτευση ως σύγκρουση, υποστήριξε ότι ο αντίπαλος πρέπει να φοβάται, ενώ απαντώντας σε όσα γράφτηκαν για τον ίδιο περί κριτικής που ασκεί από πικρία, σχολίασε ότι «πάντα χρειάζεται μια νέα Αυριανή και ένας νέος αυριανισμος, αλλά όχι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ»…

«Δεν πρέπει να υπογράψουμε μια συμφωνία που δεν είναι συμβατή με το πρόγραμμά μας και με τις δεσμεύσεις μας και δεν πρέπει να πληρώσουμε αν δεν εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση», είπε, επιμένοντας ότι η καθυστέρηση πληρωμών δεν είναι πιστωτικό γεγονός απέναντι σε θεσμικούς δανειστές. Πρότεινε μάλιστα την αθέτηση πληρωμών στο πλαίσιο της ζώνης του ευρώ, αν χρειαστεί, υποστηρίζοντας ότι η αλλαγή νομίσματος σε μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα θα προκαλούσε σημαντική μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών.

Κατά της ρήξης, αλλά και συνειδητοποιημένος ότι η κυβέρνηση παλεύει πλέον για τη λιγότερο επώδυνη συμφωνία εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος. «Η μάχη της διαπραγμάτευσης χάθηκε στις 20 Φεβρουαρίου», είπε, υποστηρίζοντας ότι «είμαστε εγκλωβισμένοι σε μία επαχθή συμφωνία».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν τίθεται θέμα διλήμματος μεταξύ ρήξης ή συμφωνίας, αφού «η ρήξη οδηγεί σε εθνική τραγωδία», όπως είπε, τονίζοντας όμως ότι «ο έντιμος συμβιβασμός είναι ανέφικτος» και ότι «πάμε για την κατά το δυνατόν λιγότερο επώδυνη συμφωνία». Αναφερόμενος εμμέσως στο ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να επιδιώξει περαιτέρω εντολή…

Στον αντίποδα, να καταθέσουν δικό τους πρόγραμμα όσοι μιλούν για ρήξη ζήτησε ο Στέλιος Παππάς. Σημειώνοντας ότι η συνολική ρήξη σημαίνει χρεοκοπία, ο ίδιος τάχθηκε υπέρ των πολλών μικρών ρήξεων.

Στο μεταξύ, τις δικές τους αντιρρήσεις κατέθεσαν δέκα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων τρεις βουλευτές. «Η πιο βαθιά κόκκινη γραμμή είναι μία Αριστερά που δεν θα είναι κεντροαριστερά…», λένε, υποστηρίζοντας ότι «η αναγέννηση της χώρας απαιτεί απεγκλωβισμό από τις μνημονιακές και κεντροαριστερές φόρμουλες». Στη δήλωση που υπογράφουν οι Δ.Κοδέλας, Ελένη Σωτηρίου, Β.Χατζηλάμπρου, Ρ.Ρινάλντι, Γ.Θεοδωρόπουλος, Μ.Μαντάς, Μ.Μούστος, Άβα Μπουλούμπαση, Ν.Ταυρής και Ερ.Φινάλης, γίνεται λόγος για μία συστηματική προσπάθεια το τελευταίο διάστημα να περάσει μία συμφωνία ‘μνημονιακής κοπής με νέα οδυνηρά μέτρα», καθώς και για σχέδιο που κυκλοφορεί περί αλλαγής της σύνθεσης της κυβέρνησης μετά την ψήφιση της συμφωνίας.

Δείτε εδώ ολόκληρη τη δήλωση

Πηγή: real.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.