Αντιμέτωποι με κατηγορίες «προδοσίας» γερμανοί δημοσιογράφοι

Εισαγγελική έρευνα ξεκίνησε χθες η κυβέρνηση της Γερμανίας εναντίον ειδησεογραφικού ιστότοπου, μετά από δημοσιεύματά της ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να εντείνει την παρακολούθηση του διαδικτύου.

Σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, είναι η πρώτη φορά μετά από μισόν αιώνα που δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες προδοσίας, και μερικοί κατήγγειλαν την κίνηση ως επίθεση στην ελευθερία του τύπου.

Το 1962, ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Φραντς Γιόζεφ Στράους αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά από την απαγγελία ενάντια στο ειδησειογραφικό εβδομαδιαίο περιοδικό Der Spiegel της κατηγορίας για προδοσία, για ένα κεντρικό θέμα του που ισχυριζόταν ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Δυτικής Γερμανίας ήταν ανέτοιμες να την υπερασπιστούν ενάντια στον κίνδυνο του κομμουνισμού κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

«Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας έχει ξεκινήσει έρευνα για υποψία προδοσίας σε άρθρα (…) που εκδόθηκαν στο διαδικτυακό μπλογκ Netzpolitik.org», είπε εκπρόσωπος του γραφείου του ενώ πρόσθεσε ότι η κίνηση είναι αποτέλεσμα καταγγελίας σε βαθμό κακουργήματος από την υπηρεσία πληροφοριών του εσωτερικού της Γερμανίας (Γραφείο για την Προστασία του Συντάγματος, ή BfV), για άρθρα που δημοσιεύτηκαν στις 25 Φεβρουαρίου και 15 Απριλίου και αφορούν την ίδια την υπηρεσία . Το γραφείο ισχυρίζεται ότι τα άρθρα βασίζονταν σε έγγραφα που είχαν διαρρεύσει.

Η δημόσια ραδιοτηλεόραση ARD ανέφερε ότι η Netzpolitik.org ανέφερε σε άρθρο της πως η υπηρεσία έψαχνε παραπάνω χρηματοδότηση για να ενισχύσει την παρακολούθηση του διαδικτύου, και ένα άλλο για σχέδια που είχε το ίδιο γραφείο να στήσει μια ειδική μονάδα για να παρακολουθεί δίκτυα κοινωνικών υπηρεσιών, βασιζόμενα σε διαρροές.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Netzpolitik.org ειδικεύεται στην πολιτική του διαδικτύου, την προστασία δεδομένων, την ελευθερία της πληροφόρησης και θέματα σχετικά με διαδικτυακά νομικά δικαιώματα.

Σε δήλωσή τους, οι δημοσιογράφοι του ιστότοπου Αντρέ Μάιστερ και ο Μάρκους Μπέκενταλ (αρχισυντάκτης), ανέφεραν πως «το γεγονός αποτελεί επίθεση στην ελευθερία του τύπου. Δεν θα φοβηθούμε απ’ αυτό».

Την υποστήριξή του εξέφρασε και ο επικεφαλής της γερμανικής ένωσης δημοσιογράφων DJV, Μίκαελ Κόνκεν, ο οποίος χαρακτήρισε την έρευνα «μια απαράδεκτη προσπάθεια να φιμώσουν δύο δημοσιογράφους που ασκούν κριτική».

Ο Μπέκενταλ δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι N24, «Είμαι διχασμένος μεταξύ του να νιώθω ότι αυτή είναι τιμητική διάκριση και της σκέψης ότι θα μπορούσε να με οδηγήσει στη φυλακή».

Exit mobile version