Ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Να μην εκλάβει η Άγκυρα τον στρατηγικό διάλογο ΗΠΑ – Ελλάδας ως εχθρική ενέργεια

Oυάσιγκτον, του Θανάση Κ.Τσίτσα

Μήνυμα στην Άγκυρα να μην εκλάβει τον στρατηγικό διάλογο μεταξύ ΗΠΑ-Ελλάδας που ξεκινά σήμερα στην αμερικανική πρωτεύουσα ως «εχθρική ενέργεια» και εις βάρος της, έστειλε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι οι ΗΠΑ έχουν στην άσκηση της πολιτικής τους στην ευρύτερη περιοχή την Ελλάδα ως «σχέδιο Α» και όχι ως ένα σχέδιο Β και απόρροια των τεταμένων αμερικανοτουρκικών σχέσεων.

Η παραπάνω επισήμανση έγινε κατά την διάρκεια ενημέρωσης Ελλήνων ανταποκριτών παραμονή της έναρξης του στρατηγικού διαλόγου στην Ουάσιγκτον όπου η αμερικανική διπλωματία θέλησε να δώσει ένα περίγραμμα για το παρόν και το μέλλον των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

Ο ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος έσπευσε να τονίσει ότι «δεν θα πρέπει να εκλάβει η Τουρκία τον διάλογο ως εχθρική ενέργεια εις βάρος της. Σίγουρα δεν είναι αυτή η πρόθεσή μας. Το γεγονός ότι ενισχύουμε την συνεργασία μας με έναν από τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ δεν πρέπει ποτέ να σημαίνει ότι μειώνουμε την συνεργασία μας με κάποιον άλλο σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ» ανέφερε χαρακτηριστικά για να διαψεύσει τις σχετικές αναλύσεις ότι ο στρατηγικός διάλογος είναι το “σχέδιο Β” των ΗΠΑ λόγω της δύστροπης στάσης της Άγκυρας και των συμμαχιών που συνάπτει εσχάτως με Ρωσία και Ιράν. «Δεν θεωρούμε την Ελλάδα μέρος ενός σχεδίου Β. Η Ελλάδα ανήκει στο “σχέδιο Α” και έχει αυτοτελή αξία” επέμεινε ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να συνεχίσει: “ Έχουμε στρατηγικό διάλογο με την Κίνα, με το Ηνωμένο Βασίλειο , με την Ιταλία και με μερικές άλλες χώρες αλλά πρόκειται για ένα ποικιλόμορφο σύνολο χωρών με τις οποίες ο στρατηγικός διάλογος υπάρχει για διαφορετικούς λόγους και επιτυγχάνει διαφορετικά αποτελέσματα. Άποψή μας είναι ότι αυτός ο στρατηγικός διάλογος με την Ελλάδα είναι πολύ σημαντικός”.

Για τον ίδιο αξιωματούχο η έναρξη του στρατηγικού διαλόγου είναι “μια πολύ σημαντική στιγμή στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και θα έχουμε μια ευκαιρία που δεν είχαμε για αρκετό καιρό προκειμένου να αναβαθμίσουμε αυτήν την σχέση. Δεν νομίζω ότι θα έθετα τον διάλογο αυτό στο πλαίσιο αμοιβαίων παραχωρήσεων (δούναι και λαβείν). Αυτό που ψάχνουμε είναι τομείς στους οποίους βλέπουμε αμοιβαίο όφελος. Για παράδειγμα, τον τελευταίο χρόνο έχουμε δει αύξηση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτοί οι διάλογοι ενδέχεται να είναι περισσότερο λόγια, παρά πράξεις. Σε αυτήν την περίπτωση, έχουμε την ικανοποίηση να πούμε ότι προηγήθηκε ένας χρόνος με πράξεις και από τις δυο πλευρές” υπογράμμισε.

Η αμερικανική πλευρά θεωρεί ότι μετά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο ,το Μέγαρο Μαξίμου, προχώρησε σε μια σειρά σημαντικών πράξεων που απέδειξαν ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να ανακτήσει τον ρόλο που της αρμόζει. Οι ενέργειες αυτές αφορούν:

-Πρώτον, την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος οικονομικής διάσωσης.

– Δεύτερον, την Συμφωνία των Πρεσπών που ειδικότερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και επέδειξε σθένος με τους χειρισμούς που οδήγησαν στην Συμφωνία των Πρεσπών. “Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας έδειξε απίστευτη ηγετική δεινότητα και θάρρος στον τρόπο με τον οποίο οδήγησε στη Συμφωνία των Πρεσπών” είπε ο Αμερικανός διπλωμάτης. “Η Συμφωνία παραμένει αμφιλεγόμενη αλλά ακριβώς επειδή είναι αμφιλεγόμενη και ασχολείται με διαχρονικά ζητήματα, του αξίζει τρομερή αναγνώριση. Έτσι, συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τις δύο πλευρές κατά την εφαρμογή της Συμφωνίας” τόνισε χαρακτηριστικά ο ανώτατος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ερωτηθείς από το real.gr για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό για πρώτη φορά προχθές να μην ψηφίσει την Συμφωνία λόγω της ρητορικής Ζάεφ στο θέμα της μακεδονικής γλώσσας απάντησε: “Δεν θέλουμε να κάνουμε υποθετικά σενάρια. Η αίσθησή μας είναι ότι έχουμε δείξει ξεκάθαρα την υποστήριξή μας και συνεχίζουμε να έχουμε εμπιστοσύνη στην ηγετική ικανότητα του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα».

– Τρίτον, το γεγονός ότι οι ΗΠΑ ήταν η τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης που αντικατοπτρίζει όχι μόνο την αλλαγή από μεριάς της Ελλάδας αλλά και την αλλαγή της φύσεως και της σημασίας των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

Επίσης, ο Αμερικανός αξιωματούχος επισήμανε οι ενέργειες στις οποίες προχώρησε η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να αξιώσει την ανεξαρτησία και την αυτοκυριαρχία του ελληνικού έθνους που ήταν σημαντικές και θα συνεχίσουμε να τις υποστηρίζουμε.

– Πρώτον, την απόφαση της Ελλάδας να απελάσει Ρώσους διπλωμάτες εμπλεκόμενους σε ενέργειες στις οποίες δεν θα έπρεπε να είχαν εμπλακεί.

– Δεύτερον, την διαδικασία στην οποία βρίσκονται η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να εξετάσουν εναλλακτικές για ενεργειακή επέκταση μέσω διαφορετικών διόδων και πηγών είναι ένα αυξανόμενης σημασίας θέμα και αν η Ελλάδα λάβει τις σωστές αποφάσεις, μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στο να διαβεβαιώσει ότι η Ευρώπη, οι νατοϊκοί σύμμαχοι και η υπόλοιπη περιοχή δεν θα συνεχίσουν να εξαρτώνται από εχθρικές δυνάμεις.

Στις 4μ.μ. η συνάντηση Πομπέο – Κατρούγκαλου – Ποια είναι η ατζέντα του Στρατηγικού Διαλόγου

Οι εργασίες του Στρατηγικού Διαλόγου θα ξεκινήσουν σήμερα το πρωί στις 10.00 π.μ και θα επικεντρωθουν σε έξι τομείς: Περιφερειακή πολιτική και οικονομία, Άμυνα και Ασφάλεια, Κράτος Δικαίου και καταπολέμηση της τρομοκρατίας, Εμπόριο-Επενδύσεις και Καινοτομία, Ενεργειακή συνεργασία και Επαφές των πολιτών. Στις 4 μ.μ θα υπάρξει συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο με τον Αναπλ. υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο. Θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις των δύο πλευρών στις οποίες θα διατυπώνονται περισσότερες λεπτομέρειες για τις συζητήσεις που διεξήχθησαν. Νωρίς το πρωί της Πέμπτης, έχει προγραμματιστεί να προηγηθεί συνάντηση με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού Προέδρου, Τζόν Μπόλτον.

Αύριο Παρασκευή, ο Γιώργος Κατρούγκαλος θα παρακαθίσει σε πρόγευμα εργασίας με φορείς της επιχειρηματικότητας, με αντικείμενο συζήτησης την προσέλκυση επενδύσεων σε τομείς όπως η ενέργεια, η ψηφιακή τεχνολογία, οι νεοφυείς επιχειρήσεις και η καινοτομία ενώ θα μιλήσει σε κλειστή εκδήλωση και στο think tank American Enterprise Institute.

Τι είναι ο Στρατηγικός Διάλογος

Ο στρατηγικός διάλογος είναι μια διαδικασία στενότερης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε μια σειρά θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος και αποτελεί μια εξέλιξη ιστορικής σημασίας που αναδεικνύει το άριστο επίπεδο των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων, αλλά και το εύρος των προοπτικών που ανοίγονται για την περαιτέρω εμβάθυνσή τους. Για τις ΗΠΑ, ο Στρατηγικός Διάλογος ,αποτελεί μια διαδικασία ενίσχυσης της συνεργασίας τους με χώρες οι οποίες έχουν ειδικό γεωστρατηγικό βάρος και παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα αμερικανικά συμφέροντα.

Στην ατζέντα περιλαμβάνονται οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Μεσογείου, με έμφαση στο ρόλο της Ελλάδας και στις ελληνικές πρωτοβουλίες που πάρθηκαν με σκοπό την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας (με Κύπρο, Ισραήλ, Αίγυπτο, Ιορδανία, Παλαιστίνη, αλλά και με Βουλγαρία, Σερβία, Αλβανία, πΓΔΜ, Αρμενία, Γεωργία).

Στον Στρατηγικό Διάλογο θα συζητηθεί η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, οι προοπτικές και ο ρόλος της χώρας μας στην προώθηση της συνεργασίας και της σταθερότητας. Αντικείμενο των συζητήσεων θα αποτελέσουν επίσης θέματα επενδύσεων, ανάπτυξης υποδομών και δικτύων, καθώς και οικονομικής συνεργασίας στην περιοχή των Βαλκανίων. Από ελληνικής πλευράς, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και στο ζήτημα της διαχείρισης των προσφυγικών / μεταναστευτικών ροών, επί του οποίου θα διερευνηθούν περαιτέρω οι δυνατότητες συνεργασίας με τις ΗΠΑ.

Ο Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδας-ΗΠΑ θα συμπεριλάβει επιπλέον ζητήματα ασφάλειας και άμυνας με αναφορές στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στα θέματα αντιμετώπισης διεθνούς τρομοκρατίας και δικτύων λαθρεμπορίου, ασφάλειας συνόρων, αλλά και η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ στον αμυντικό τομέα.

Σημαντικό κομματι των συνομιλιών θα έχουν ζητήματα ενίσχυσης της ελληνο-αμερικανικής συνεργασίας σε θέματα εμπορίου, εξαγωγών και επενδύσεων, ιδίως μετά την εξαιρετικά θετική δυναμική που δημιούργησε η φετινή Διεθνής Έκθεσης Θεσσαλονίκης, με τις ΗΠΑ ως τιμώμενη χώρα, όπως υπογραμμίζουν.

Επίσης, θα συζητηθούν οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας και τα βήματα που έχει πραγματοποιήσει η χώρα μας για την ενίσχυση της περιφερειακής ενεργειακής διασυνδεσιμότητας (τερματικοί σταθμοί υγροποίησης φυσικού αερίου σε Ρεβυθούσα και Αλεξανδρούπολη, αγωγοί Trans-Atlantic Pipeline-TAP, Greece-Bulgaria Interconnector – IGB και EastMed Pipeline).

Στην αμερικανική αντιπροσωπεία, που ηγείται ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, θα συμμετέχουν στελέχη από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το Υπουργείο Άμυνας, το Υπουργείο Ενέργειας, το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας ενώ θα εκπροσωπηθεί ο Λευκός Οίκος.Η αμερικανική διπλωματία θέλησε να υπογραμμίσει το γεγονός οτι Υπουργός Εξωτερικών συνήθως δεν κάνει συνάντηση με Αναπληρωτή Υπουργό. “Αυτό το γεγονός απο μόνο του”, για την αμερικανική πλευρά , “είναι πολύ σημαντικό” και καταδεικνύει την επιθυμία της Ουάσιγκτον για την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας.

Στην ελληνική αντιπροσωπεία θα συμμετάσχουν, εκτός του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στάθης Γιαννακίδης, ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Λευτέρης Κρέτσος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Μπράχος, ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μιχάλης Βερροιόπουλος, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.


Πηγή: Real.gr

Exit mobile version