Τον δρόμο για τα μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ που ζητεί το ΔΝΤ ανοίγει η επιστολή Τσακαλώτου όπου, μεταξύ άλλων, υιοθετεί εκτός από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τον μεσοπρόθεσμο στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% επιβεβαιώνοντας τον Πολ Τόμσεν.
Ο υπουργός Οικονομικών δεν δέχθηκε ποτέ ότι το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων έχει τελειώσει . Μάλιστα έκανε και την πρόταση για πλεονάσματα στο 2,5% του ΑΕΠ και το 1% που απομένει μέχρι και την επίτευξη του στόχου του προγράμματος , να διατίθεται σε τομείς που μπορούν να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας χωρίς να έχει ιδιαίτερη ανταπόκριση από τους υπόλοιπους υπουργούς Οικονομικών.
Στην επιστολή, όμως, που έστειλε επιχειρώντας να δώσει ένα τέλος στη Χριστουγεννιάτικη κρίση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, κάνει ένα βήμα πίσω και υιοθετεί απολύτως τον στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα.
Στο τέλος της επιστολής τονίζει ότι «οι ελληνικές αρχές αναγνωρίζουν πλήρως ότι τα ανακοινωθέντα του Eurogroup στις 25 Μαΐου και στις 5 Δεκεμβρίου βασίζονται στη διαρκή αφοσίωση στις δεσμεύσεις του Μνημονίου».
Στην φράση αυτή ο υπουργός Οικονομικών αποδέχεται γενικά τα ανακοινωθέντα και της 25ης Μαΐου όταν ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά τα μέτρα για το χρέος αλλά και της 5ης Δεκεμβρίου όπου αποφασίστηκε η ενεργοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Μόνο που η κοινή θέση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης μετά την σύνοδο στις αρχές του μήνα περιείχε και το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων. Σχεδόν στην αρχή του κειμένου η κοινή θέση του συμβουλίου ανέφερε ότι « το Eurogroup επανέλαβε ότι ο στόχος για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ που θα πρέπει να επιτευχθεί το 2018 θα πρέπει να διατηρηθεί σε μεσοπρόθεσμη βάση».
Στην τακτική του ενημέρωση ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Τζέρι Ράις,την Πέμπτη, πριν από τα Χριστούγεννα, επανέλαβε την πάγια θέση του Ταμείου για το θέμα. «Για εμάς ο εφικτός στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα στο ελληνικό πρόγραμμα είναι το 1,5% του ΑΕΠ. Αν όμως η ελληνική κυβέρνηση και οι ευρωπαίοι δανειστές της επιμείνουν σε ένα υψηλό πρωτογενή στόχο , στο 3,5% του ΑΕΠ, τότε θα πρέπει να έχουμε ένα ισχυρό πακέτο μεταρρυθμίσεων για το υποστηρίξουμε».
Το ισχυρό αυτό πακέτο μεταρρυθμίσεων είναι οι γνωστές απαιτήσεις του Ταμείου. ¨Όμως η Ελλάδα θα βρεθεί και για άλλον ένα λόγο ανάμεσα στις διαφορετικές οπτικές γωνίες για το ελληνικό πρόγραμμα που έχουν η Γερμανία και οι χώρες που μπορεί να επηρεάσει και το ΔΝΤ.
Ο κ. Ράις επανέλαβε ότι το ΔΝΤ είναι σε διαπραγμάτευση για να ενταχθεί ενεργά στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά χωρίς να επικαλείται κάποια νεότερη έκθεση του Ταμείου σχετικά με την βιωσιμότητα του χρέους τόνισε ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα «δεν είναι αρκετά».Αυτό σημαίνει ότι με την αλλαγή του χρόνου η Ελλάδα θα βρεθεί και πάλι «ανάμεσα σε δύο ελέφαντες» όπως συνηθίζει να λέει και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών.