Ανοίγει η βεντάλια των εργασιακών

Αποφασισμένοι να επαναφέρουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης όλα τα ακανθώδη ζητήματα που αφορούν την αγορά εργασίας, όπως η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου αλλά και η κατάργηση των τριετιών είναι οι δανειστές, ζητώντας από την κυβέρνηση έως το τέλος του έτους να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση των αλλαγών, σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές που ισχύουν σε όλες ευρωπαϊκές χώρες.  

Ρεπορτάζ Αργυρώ Μαυρούλη

Χθες, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας και των θεσμών, σε τεχνικό επίπεδο, με αποκλειστικό αντικείμενο τα εργασιακά, και συμφωνήθηκε η διαβούλευση να ξεκινήσει άμεσα. Στην πρώτη αυτή συνάντηση, τέθηκε το πλαίσιο της διαβούλευσης, με τους δανειστές να επιμένουν πως το κείμενο της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής που κυρώθηκε και από το ελληνικό κοινοβούλιο περιλαμβάνει την αυστηρή  επανεξέταση  και τον εκσυγχρονισμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων, των εργατικών κινητοποιήσεων και των ομαδικών απολύσεων με βάση τη βέλτιστη  πρακτική που εφαρμόζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα οι δανειστές επανήλθαν σε μια απαίτηση του παρελθόντος όπως η κατάργηση των τριετιών στους μισθούς, που θα παραμείνουν  “παγωμένες” έως ότου η ανεργία πέσει κάτω από το 10%.  Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι δανειστές αντιδρούν έντονα στο νόμο με τον οποίο δόθηκε παράταση στη μετενέργια των συλλογικών συμβάσεων καθώς το θεωρούν μονομερή ενέργεια.

Στο  πλαίσιο αυτής της ευελιξίας οι δανειστές φαίνεται ότι προκρίνουν την υιοθέτηση ευέλικτων μορφών απασχόλησης όπως η “μικροεργασία” (mini job) στην οποία προβλέπονται πολύ χαμηλές αμοιβές,  χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, τα «συμβόλαια μηδενικών ωρών» (zero hours contracts) που αντιστοιχεί σε δουλειά όσο, όταν κι όποτε θέλει ο εργοδότης,  και διάφορες παραλλαγές αυτών, όπως “συμβόλαια λίγων ωρών (low hour contracts) ή “συμβόλαια …με το τηλέφωνο” (on call contracts) κ.ά.

Όπως είχε αποκαλύψει η «Realnews», ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος σχετικά με την εμπλοκή διεθνών οργανισμών προκρίνει να εφαρμοστούν οι βέλτιστες πρακτικές, με βάση και τις εκθέσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Κοινωνικών Δικαιωμάτων, η οποία επιβλέπει την εφαρμογή του Κοινωνικού Χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ οι δανειστές προτείνουν την εμπλοκή του ΟΟΣΑ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. 


 

Exit mobile version