Θετικό προβλέπεται το momentum για τις εταιρείες Τηλεπικοινωνιών της Ευρώπης, τα έσοδα των οποίων εκτιμάται ότι θα κινηθούν ανοδικά σε ποσοστό 1% – 2% τους επόμενους 12 έως 18 μήνες. Οι εκτιμήσεις ανήκουν στη Moody’s, η οποία προβλέπει πιο σταθερές επιδόσεις για τα ευρωπαϊκά telecoms και με αυτό το δεδομένο αλλάζει την πρόβλεψή της για τους παρόχους στην Ευρώπη από “αρνητική” σε “σταθερή”.
Η εταιρεία σε σχετικό report (Telecommunications Service Providers-EMEA: Revenue Growth Rings in Change of Outlook to Stable) εξηγεί ότι εδράζει τη θετική της πρόβλεψη σε δύο παράγοντες: στη διογκούμενη ζήτηση για ευρυζωνικές υπηρεσίες και στη διάθεση των καταναλωτών να πληρώσουν γι’ αυτές.
Μπορεί, στην Ελλάδα, η εικόνα να μην είναι εξίσου αισιόδοξη για την πορεία των εσόδων των παρόχων, αλλά, όπως σχολιάζουν οι αναλυτές της Moody’s, στην Ευρώπη το κλίμα αλλάζει προς το θετικότερο συνολικά. “Η αύξηση της ζήτησης για ευρυζωνικές υπηρεσίες, η βελτίωση της αγοραστικής ικανότητας των καταναλωτών και η αλλαγή στάσης, με στροφή από τον “ανταγωνισμό των τιμών” στον “ανταγωνισμό της ποιότητας των υπηρεσιών”, θα επιτρέψουν στους Ευρωπαίους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να διευρύνουν τα έσοδά τους το 2016”, εξηγεί ο Carlos Winzer, αναλυτής της, που υπογράφει τη συγκεκριμένη έκθεση της Moody’s.
Ήδη, πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν αρχίσει να παρέχουν πιο premium “πακέτα” υπηρεσιών, χρεώνοντας τους καταναλωτές για τη χρήση τους, γεγονός το οποίο λειτουργεί, ήδη, ευεργετικά για τα έσοδά τους. Η έκθεση αναφέρει το παράδειγμα της Telefónica S.A στην Ισπανία, σημειώνοντας ότι η εταιρεία ανακοίνωσε πρόσφατα αύξηση του μέσου μηνιαίου εσόδου ανά πελάτη (ARPU) στα €71,80 το 2ο τρίμηνο του 2015 από €68,80 το 1ο τρίμηνο του έτους. Και για τη Γερμανία, η Moody’s προβλέπει θετικό ARPU για την Deutsche Telekom AG, κυρίως, μετά από την κίνηση της εταιρείας να αυξήσει τις προσφερόμενες ταχύτητες στους premium πελάτες της.
Διεθνής εικόνα
Στο ίδιο report, η Moody’s εκτιμά ότι η πορεία των τηλεπικοινωνιακών παρόχων θα είναι σταθερή στις αγορές της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Τουρκίας, ενώ, αντίθετα, προβλέπει πίεση στα έσοδα εταιρειών σε χώρες, όπως το Κουβέιτ, το Ομάν, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Αρνητική είναι η εκτίμηση της Moody’s και για τους τρεις τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, που δραστηριοποιούνται στην αγορά της Ρωσίας, εξαιτίας της οικονομικής αστάθειας στη χώρα.
Εξαγορών συνέχεια
Η Moody’s προβλέπει ότι το κύμα των συγχωνεύσεων και εξαγορών στον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών θα συνεχιστεί. Μάλιστα, ως οι πιο πιθανές χώρες για την πραγματοποίηση συγχωνεύσεων και εξαγορών στον κλάδο, θεωρούνται η Γαλλία, η Ιταλία, η Δανία, η Πολωνία, η Σουηδία και η Ισπανία.
Όπως σχολιάζει, πάντως, οι επόμενες κινήσεις στην κατεύθυνση των εξαγορών και των συγχωνεύσεων θα περιοριστούν, κυρίως, σε εγχειρήματα, που θα στοχεύουν στη σύγκλιση σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, με στόχο την παροχή πληρέστερων “πακέτων” υπηρεσιών στον τελικό καταναλωτή.