Ο προτεινόμενος αγωγός για την ενίσχυση της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου προς τη Γερμανία κινδυνεύει να στερήσει από την Ουκρανία περισσότερα από $ 2 δις σε τέλη διέλευσης, και αντιβαίνει στο στόχο της μείωσης της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία της ΕΕ, δήλωσε σήμερα (5 Νοεμβρίου) Αμερικανός αξιωματούχος.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιδιώξει να βοηθήσει Κίεβο στον απόηχο της προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα και στοχεύει να ενισχύσει τους ενεργειακούς δεσμούς με την Ουκρανία καθώς η Ρωσία απειλεί να σταματήσει να παρέχει αέριο μέσω του Κίεβου.
«Θα πρέπει να ρωτήσει κανείς: Γιατί να υποστηρίζεις την Ουκρανία με το ένα χέρι και με το άλλο να την πνίγεις;», δήλωσε σε συνέδριο ο Υφυπουργός Ενεργειακής Διπλωματία Robin Dunnigan.
«Κόβοντας κάθε διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας θα στερούσε από αυτή $ 2,2 δισεκατομμύρια σε ετήσια έσοδα», δήλωσε ο Dunnigan.
Η EurActiv ανέφερε πριν από δύο μήνες ότι η συμφωνία των μετόχων για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream-2 βλάπτει την Ουκρανία και στρέφει την Ευρώπη προς την τροχιά της Μόσχας.
Η ρωσική Gazprom στέλνει ήδη φυσικό αέριο στη Γερμανία μέσω του αγωγού αερίου Nord Stream και ο προτεινόμενος Nord Stream-2 θα διπλασιάσει την ικανότητα σε 110 δις κυβικά μέτρα (bcm) ετησίως.
Η Gazprom στέλνει επίσης μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου προς την ΕΕ μέσω της Ουκρανίας, αλλά έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να παρακάμψει αυτή τη διαδρομή, στο πλαίσιο ενός σχεδίου για την κατασκευή ενός νέου αγωγού προς την Τουρκία.
Ενώ ΕΕ και ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία εξαιτίας της προσάρτησης της Κριμαίας και των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία, οι ενεργειακοί δεσμοί μεταξύ Μόσχας και Βρυξελλών είναι ισχυροί. Η Ρωσία παρέχει περίπου το 1/3 των ενεργειακών αναγκών της ΕΕ.
«Ο North Stream-2 απειλεί στην πραγματικότητα όχι μόνο την επιβίωση της Ουκρανίας και τους πόρους της, αλλά είναι ένας κίνδυνος στη διαφοροποίηση των καυσίμων στην Ευρώπη, ειδικά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη,» δήλωσε ο Dunnigan.
Ανησυχίες και στην Κομισιόν
Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρος Σέφκοβιτς, δήλωσε την Πέμπτη ότι συνομίλησε με τον Γερμανό αντικαγκελάριο Σίγκμαρ Γκάμπριελ για να εκφράσει τις ανησυχίες της Επιτροπής για το αν το έργο παραβιάζει τους κανόνες της ΕΕ.
«Όπως δείξαμε και στα προηγούμενα έργα όπως ο South Stream, για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι πολύ σαφές ότι τέτοια σχέδια πρέπει να σέβονται το ευρωπαϊκό δίκαιο», δήλωσε στο συνέδριο.
Ο προτεινόμενος αγωγός της Ρωσίας South Stream, που παρέκαμπτε την Ουκρανία και θα έστελνε φυσικό αέριο μέσω της Μαύρης Θάλασσας στη Βουλγαρία, ήταν σε αντίθεση με την ΕΕ και έτσι η Μόσχα πρότεινε μια νέα διαδρομή μέσω της Τουρκίας.
EurActiv με Reuters